Is er leven op je neus? – Christian Borstlap

Illustratie door Jantien Baas: Is er leven op je neus? – Christian Borstlap

Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.

In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.

Is er leven op je neus? - Christian Borstlap

Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.

Microben zijn werkelijk ongelofelijke, wonderlijke wezentjes die in onnoemelijk veel soorten voorkomen en enorm veel verschillende functies en taken hebben. Zo zijn er soorten die plastic, olie of metaal eten en microben die schone energie kunnen maken, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een soort te vinden die het doet.

Is er leven op je neus? - Christian Borstlap

Dit boek is dan ook niet zomaar uit interesse geschreven, want in zijn eerdere boek ‘A Thing Called Life’ gaat het ook al (kort) over het kleinste leven. Maar dit boek is ook nog eens geschreven voor het enige museum in de wereld over de microscopische wereld van de microben, Micropia, een onderdeel van de Amsterdamse dierentuin Artis.

Een geheel museum dat zich wijdt aan de wondere wereld van het microscopische leven, een dierentuin op mini-schaal waar je nog veel meer kunt leren of deze weergaloze wezentjes! Christian Borstlap is een van de vaste ontwerpers van Artis en haar dochter-museum Micropia en heeft nu naast dit prachtige boek al heel wat van hun uitingen mogen verzorgen, maar draait zijn hand ook zeker niet om voor een leuke kinderpostzegel-klus.

Is er leven op je neus? - Christian Borstlap

De auteur heeft voor dit boek een prachtige trailer in elkaar gezet, die je meteen zin in het boek geeft. Kijk ook eens op zijn website, waar voor bijna al zijn projecten wel een inspirerende trailer beschikbaar is.

‘Is er leven op je neus?’ is een hartstikke leuk en leerzaam boek over het kleinste, maar misschien ook wel het belangrijkste leven op aarde. Extra leerzaam door de laatste paar pagina’s waar voor alle voorgaande pagina’s behoorlijk uitgebreid achtergrondinformatie wordt gegeven. Zo bevat dit boek naast een hele collectie grappige en mooie illustraties ook nog eens een schat aan waardevolle informatie.

Titel: Is er leven op je neus?
Auteur: Christian Borstlap
Uitgever: Moon
ISBN: 9789048861361
Verschijningsdatum: juli 2022
Bladzijden: 56
Afmetingen: 288 x 222 x 13 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 19,99

Website auteur: partofabiggerplan.com

Koop 'Is er leven op je neus?' bij Overamstel UitgeversVind 'Is er leven op je neus?' in de bibliotheek.