Kijken voor kinderen – David Hockney, Martin Gayford & Rose Blake

Illustratie door Jantien Baas: Kijken voor kinderen – David Hockney, Martin Gayford & Rose Blake

Een kunstboek voor kinderen, begin er maar eens aan! Maar dat is precies wat kunstenaar David Hockney en journalist Martin Gayford hebben gedaan en waarin ze wonderwel geslaagd zijn!

Maar niet alleen voor kinderen is dit boek een openbaring, want de gemiddelde volwassene kan ook nog heel wat leren van de inzichten van beide kunstprofessionals.

Kijken voor kinderen - David Hockney, Martin Gayford & Rose Blake

Het boek beslaat de gehele kunstgeschiedenis, van klassiek tot modern en daarna, maar is niet chronologisch, want juist thematisch opgezet. Zo kun je het naar bijna elk museum meenemen om je te laten inspireren om beter naar kunst te kijken. Het boek is te lezen als een gesprek tussen Hockney, de befaamde kunstenaar en Gayford die kunstcriticus en een goede vriend van Hockney is.

Een hele bijzondere samenwerking die je niet heel veel vaker zult tegenkomen, maar voor dit boek buitengewoon goed werkt. In februari werd dan ook bekend gemaakt dat dit boek de BolognaRagazzi Award (categorie New Horizons) heeft gewonnen, één van de meest prestigieuze kinderboeken prijzen die er internationaal te winnen zijn.

Kijken voor kinderen - David Hockney, Martin Gayford & Rose Blake

De illustraties in het boek zijn verzorgt door Rose Blake, de dochter van wereldbefaamd kinderboeken illustrator Quentin Blake, die duidelijk het talent van haar vader heeft geërfd, maar niet de stijl. De vrolijke en grappige afbeeldingen verbinden de onderwerpen, de tekst en de thema’s aan elkaar en vertellen op de achtergrond ook nog een verhaal over de auteurs.

Let ook op de twee ondeugende teckeltjes (Stanley en Boogie) van David Hockney, die vaak in zijn werk voorkomen en die in dit boek voor een komische noot zorgen.

Kijken voor kinderen - David Hockney, Martin Gayford & Rose Blake

Momenteel is er een fantastische tentoonstelling van David Hockney te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ genaamd. In die tentoonstelling worden meesterwerken van beide schilders naast elkaar getoond een buitenkansje om de opgedane kennis uit dit boek in de praktijk te brengen.

Twee kunstenaars die veel inspiratie uit de natuur halen, met felle kleuren werken en graag met perspectief spelen, maar uiteraard erg uiteenlopende schilderijen maken. Het ideale moment om eens goed naar het werk van beiden te kijken en dit te vergelijken.

‘Kijken voor kinderen’ is een waanzinnig mooi, interessant, leerzaam en verrassend boek geworden dat kunst in al zijn aspecten belicht en je echt nieuwe inzichten geeft in hoe kunstenaars te werk gaan en hoe ze proberen hun ideeën op de toeschouwers over te brengen.

Titel: Kijken voor kinderen
Auteurs: David Hockney, Martin Gayford
Illustraties: Rose Blake
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047710073
Verschijningsdatum: november 2018
Originele titel: A History of Pictures for Children
Bladzijden: 128
Afmetingen: 288 x 225 x 20 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,95

Website auteur: davidhockney.co

Website auteur: martingayford.co.uk

Website illustrator: iamroseblake.com

Koop 'Kijken voor kinderen' bij Paagman.nlVind 'Kijken voor kinderen' in de bibliotheek.nl