Kleine wijze wolf – Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

Illustratie door Jantien Baas: Kleine wijze wolf – Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

Kleine wijze wolf heeft geen tijd voor al die vragen, je blijft alleen maar wijs als je meer dikke boeken leest. En sterren en planten ontdekken kost ook veel tijd, dus al de dieren met lastige vragen moeten hem niet storen. Totdat Kleine wijze wolf naar de koning wordt geroepen en zich realiseert dat hij zijn vrienden ook wel eens nodig heeft.

De odyssee van Kleine wijze wolf doet hem inzien dat er meer is dan kennis vergaren en dat kennis delen ook erg waardevol is. Want zelfs de wijste weet ook niet alles en heeft de minder wijzen ook wel eens nodig.

Kleine wijze wolf - Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

De kleuren in dit boek zijn stemmig en aards, wat de sfeer erg goed verbeeld. De combinatie van technieken die zijn gebruikt om de afbeeldingen te maken zijn erg bijzonder. Ik kom er niet helemaal achter wat er precies is gebruikt, maar het lijkt een combinatie van zeefdrukken en pastelkrijt met digitale toevoegingen. Het is bijzonder goed gelukt en het maakt het boek erg plezierig om te lezen.

Door het boek loopt een stippelspoor dat de reis van Kleine wijze wolf verbeeld, wat voor de voorgelezenen een genot blijkt om met de vinger na te lopen en zo de hoofdpersoon te volgen. Een klein visueel grapje hier en daar geeft de afbeeldingen een speelser gevoel dan je zou verwachten met de stemmige kleuren.

Kleine wijze wolf - Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

Het boek is lichtvoetig geschreven en de teksten zijn kort en ‘to the point’, met zo nu en dan een herhaling. Ook dit maakt het boek erg fijn om (voor) te lezen. Het verhaal is grappig met een mooie boodschap, zonder dat hier te veel de nadruk op wordt gelegd.

In veel prentenboeken zie je dat er veel werk is gemaakt van de binnenkanten van de omslag. Ook in dit boek is dat erg leuk gedaan, waarbij de afbeelding aan de voorkant, aan het einde van het boek is ingevuld met de reis van Kleine wijze wolf en de obstakels die hij is tegengekomen.

Kleine wijze wolf - Gijs van der Hammen & Hanneke Siemensma

Een erg fijn boek, met bijzonder mooie afbeeldingen en een leuk en leerzaam verhaal, het zou ons niks verbazen als dit een Nederlandse klassieker gaat worden.

Het is dan ook goed om te horen dat de rechten voor het boek ook al in het buitenland zijn aangekocht en dat er een Engelse, Duitse, Franse en Koreaanse versie in de nabije toekomst zullen gaan verschijnen.

Wat mij betreft één van de leukste en mooiste prentenboeken die ik de afgelopen maanden in mijn handen heb gehad.

Titel: Kleine wijze wolf
Auteur: Gijs van der Hammen
Illustraties: Hanneke Siemensma
Uitgever: Hoogland en Van Klaveren
ISBN: 9789089672360
Verschijningsdatum: oktober 2017
Bladzijden: 48
Afmetingen: 9x297x248 mm
Leestijd: 10 min.
Leeftijd: 2+
Prijs: € 14,50

Website illustrator: hannekesiemensma.nl

Koop “Kleine wijze wolf” bij Paagman.nl