Kom uit die kraan! – Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad

Illustratie door Jantien Baas: Kom uit die kraan! – Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad

Bart is gek op de bouw en hij staat dan ook elke dag bij het hek naar de bouwlui en de grote machines te kijken, maar hij mag er niet in! Dat doet hij dan natuurlijk ook niet, totdat er iets gebeurt dat hem doet besluiten voor één keer de regels te breken. En hoe! 

Bart, de hoofdrolspeler, is een inventieve kleine jongen die rustig zijn eigen pad bewandelt en zich niet van de wijs laat brengen door wat de ‘grote jongens’ zeggen. Op het eerste gezicht lijkt echter juist eerder het omgekeerde waar, maar de oplettende lezer merkt dat er op de achtergrond meer speelt dan alleen de sores van Bart en de grote jongens die hem in de problemen proberen te krijgen. Aan het einde van het verhaal staan de grote jongens dan ook behoorlijk in hun hemd en is Bart de held van de dag.

Kom uit die kraan! - Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad

‘Kom uit die kraan!’ is duidelijk bedoeld voor jongens, met veel nadruk op de grote machines en uiteraard de bouw. De door Alice Hoogstad (Gouden Penseel-winnares voor ‘Monsterboek’) in mooie heldere kleuren getekende machines zijn dan ook zeer indrukwekkend en krijgen alle ruimte op de grote bladzijden.

Alleen al met het bekijken van de cementwagen, hijskraan en wals is de gemiddelde bouwmachine-beluste peuter een hele tijd zoet. Dat een leeftijdgenoot ook nog eens deze krachtpatsers gaat besturen maakt de fascinatie met dit boek alleen maar groter.

Kom uit die kraan! - Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad

De teksten en het taalgebruik van de met meerdere Zilveren Griffels bekroonde auteur Tjibbe Veldkamp zijn kort en duidelijk en blijven makkelijk steken in het hoofd van een 2+-jarige. Tjibbe werkt met regelmatige herhalingen waardoor je niet gek moet opkijken als een zin als ‘Kom uit die kraan’ een eigen leven gaat leven in je huishouden.

De nadruk van het boek ligt overduidelijk op de mooie grote platen. Verwacht dan ook dat er zo nu en dan nog even te gewacht moet worden met het omslaan van de bladzijde, omdat deze nog niet helemaal bestudeerd is ondanks dat de tekst al even op is.

Kom uit die kraan! - Tjibbe Veldkamp & Alice Hoogstad

Het enige minuscule minpuntje wat ik zou kunnen bedenken is dat na pagina’s aan grote en spannende acties de climax aan het einde een beetje tegenvalt, al ligt dat natuurlijk ook aan de manier waarop je dat bij het voorlezen brengt.

Door de combinatie van een grappig en spannend verhaal met de indrukwekkende afbeeldingen is het dan ook niet vreemd dat dit boek een van de populairste prentenboeken was van 2016 en meerdere onderscheidingen heeft mogen ontvangen.

Kortom, een absolute aanrader!

Titel: Kom uit die kraan!
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Alice Hoogstad
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047707271
Verschijningsdatum: augustus 2015
Bladzijden: 26
Afmetingen: 10x349x239 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 5 min.
Prijs: € 13.95
Onderscheiding: Zilveren Griffel 2016, Leespluim Publiekswinnaar 2016

Website auteur: tjibbeveldkamp.nl

Koop “Kom uit die kraan!” bij Paagman.nl