Bouffant, Tonsuur, Chignon, Kuskrul, Soul Patch, Mutton Chops, Impériale en het Vogelnest, allemaal bijzondere namen voor bijzondere kapsels, snorren en andere haardrachten die door de eeuwen heen (en nog steeds) de gezichten en hoofden van man en vrouw sier(d)en.
Wel honderdvijftig van deze coiffures en andere vormen van gezichtsbeharingen heeft Natasja Admiraal verzameld in dit veelzijdige en verrassend complete boek, simpelweg ‘Haar’ genoemd.
Natasja Admiraal komt nu met haar tweede boek over een bijzonder onderwerp en, net zoals met het Mode ABC, is het weer een superleuk én leerzaam boek. Admiraal beschrijft namelijk niet alleen de kapsels zelf, maar ook de historische, culturele en sociale omstandigheden waaronder deze tot stand zijn gekomen.
Bastiaan vind op de zolder van zijn school een boek wat hem lijkt te roepen, een boek dat hem dan ook meteen grijpt en waar hij zichzelf niet meer uit kan lostrekken nadat hij het heeft opengeslagen.
In het boek speelt zich een titanische machtsstrijd af waar Bastiaan langzaamaan ook een partij in lijkt te worden, hoe meer hij leest, hoe verder hij het fantastische verhaal wordt ingetrokken.
Deze prachtige jubileum uitgave is alweer de 32ste druk, wat meteen bewijst wat voor aansprekend en betoverend verhaal het is. Een heel bijzonder boek dat al drie generaties in zijn ban heeft gehouden, tot vele toneelstukken en een erg succesvolle bioscoopfilm heeft geleidt.
Marinka is niet zomaar een normaal meisje, ze is het kleinkind van een Jaga, die de doden van het hier naar het hiernamaals helpt overgaan. Dat het vrij lastig is om vrienden te maken met zo’n bizarre grootmoeder zal niemand verbazen.
Toch wil Marinka niets liever dan een vriend, iemand waar ze tikkertje en verstoppertje mee kan spelen. Want dat moet ze nu doen met het levende huis op kippenpoten, waar ze met haar oma in woont.
Dit is het debuut van kinderboekenauteur Sophie Anderson, maar ze heeft ondertussen wel alweer twee nieuwe boeken in haar moedertaal, het Engels, geschreven. Weinig boeken hebben zo’n karrevracht aan nominaties en prijzen gekregen en waren in zo’n korte tijd zo succesvol als dit bijzondere verhaal.
Het bewijs dat geschiedenis ook een levend en groeiend organisme is, is het verhaal van Doggerland. Een verdronken land aan onze kust waar we eigenlijk pas de afgelopen vijftig jaar een beetje kijk op hebben gekregen.
Archeologe en kinderboekenschrijfster Linda Dielemans heeft over dit verloren land, waarvan de geschiedenis nauw met dat van ons eigen land is verweven, dit prachtige boek geschreven.
Dielemans vorige boek is het veelbekroonde ‘Brons‘, een uniek kinderboek over de Bronstijd. Hierin worden de mooiste verhalen over bronzen gebruiksvoorwerpen en sieraden verteld om zo het leven in de Bronstijd inzichtelijk te maken.
Na de dood van zijn dichtpeet gaat Hildegunst van Mythenmetz op bedevaart naar Boekheim, een stad volledig gewijd aan het geschreven woord, op zoek naar de schrijver van een perfect manuscript. Boekheim lijkt de droom van de aspirant-auteur, met in elke straat meer boekhandels dan in een gemiddelde stad in totaal te vinden zijn. Zwaar bewapende boekjagers speuren de onderwereld van de stad af naar zeldzame uitgaven en in elk cafe of restaurant worden elke avond de beste literaire pareltjes door de geniale leden van het voorlezersgilde gedeclameerd.
Maar dan blijkt Boekheim in de grip te zijn van een gevaarlijke en waanzinnige slechterik, die eigenhandig de literaire wereld van Zamonië naar zijn hand zet. Hildegunst raakt verstrikt in de dodelijke catacomben van de stad waar de boekhandelaren van de bovenwereld eeuwen lang hun voorraad hebben opgeslagen en waar de boeken een eigen leven zijn gaan leiden. Overleeft hij deze levensgevaarlijke zoektocht waar zelfs de meest geharde boekjagers regelmatig niet van terugkeren?
Zowel de tekst als de afbeeldingen in dit boek zijn gemaakt door Walter Moers die naast auteur ook een (in Duitsland) goedverkopende striptekenaar is. Om de zoveel pagina’s kun je die zwarte geïnkte afbeeldingen vinden die de absurde avonturen van Hildegunst nog eens extra levendig uitbeelden.
Volgens de sticker op de voorkant is dit een bouwdoos en wetenschapsboek, maar wij behandelen het hier als een doeboek, want dat is dit natuurlijk gewoon.
Maar wel een héél bijzonder doeboek, want als je dit boek uit hebt en de reusachtige knikkerbaan hebt gebouwd zullen er nog maar weinig concepten in de natuurkunde onbekend voor je zijn.
De grote doos waar het boek mee geleverd wordt, zit vol onderdelen waar je zelf, met behulp van de aanwijzingen in het boek, een waanzinnige knikkerbaan kunt bouwen.
Alles wat je maar wilt weten over raketten, astronauten, planeten, satellieten en wat je allemaal nog meer kunt bedenken rondom de ruimtevaart kun je vinden in dit bijzonder complete boek van schrijfster Angelique Van Ombergen en ruimtevaart-ingenieur Stijn Ilsen.
In dit boek geen verhalen, maar wel heel veel feiten, mooie afbeeldingen en interessante weetjes over het verleden, het heden, maar ook de toekomst van buitenaardse reizigers.
Compleet met een index om je favoriete onderwerp in op te zoeken, heeft dit boek een hoofdstuk of paragraaf over elk denkbaar onderwerp binnen het domein van de ruimtevaart. Van de reis van de Apollo 11 tot de inrichting van het ISS en wat je moet doen om zelf een astronaut te worden, je vind het allemaal in ‘Reis naar de sterren’.
Vijftig vrouwelijke wetenschappers door de eeuwen heen worden in het zonnetje gezet in dit buitengewoon mooie boek. Van paleontologen tot moleculair biologen en van electrotechnici tot wiskundigen, de vijftig meest invloedrijke vrouwelijke pioniers in de wetenschap worden in detail beschreven in betoverende beelden en teksten.
Met de eerdere recensie van ‘Bedtijdsprookjes voor Rebelse meisjes’ is dit het tweede boek over bijzondere vrouwen dat door de Kinderboekenbaas is gerecenseerd. En wat mij betreft volgen er nog veel meer, want net als dat boek, is dit weer een pareltje.