Sommige kinderen (en blijkbaar ook dieren) hebben een groot plichtsbesef, ze kennen de regels van voren tot achteren en vinden het ook belangrijk dat anderen deze correct naleven.
In ‘Verboden‘ is het de kleine hamster die deze rol op zich neemt en tot vervelens aan toe de andere dieren er op wijst wat niet mag, en dat wordt niet altijd gewaardeerd.
Er zijn dan ook heel veel dingen verboden, afhankelijk van de plek en situatie waarin je verkeerd. Op de ene plek mag je niet duiken, maar op de andere juist weer wel, en niet iedereen houdt zich daar dan natuurlijk aan.
Tony en Titi hebben het niet altijd even makkelijk, maar het belangrijkste is dat ze elkaar hebben, en natuurlijk hun trouwe schildpad. Gelukkig is er een hond met een hoed die uiteindelijk een prachtige oplossing heeft voor al hun problemen.
Over het plot van sommige boeken moet je niet te veel vertellen, dat zorgt er alleen maar voor dat je een heel verkeerd beeld krijgt van het verhaal, De wens is precies zo’n boek. Een boek dat enorm lastig in een recensie te vangen is, maar wel een prachtig en buitengewoon bijzonder prentenboek is.
Wanneer je de synopsis van dit boek leest lijkt het een enorm zwaar verhaal te zijn, maar niks is minder waar. Tereza Horváthová weet wonder boven wonder een verhaal vol tegenslag heel lichtvoetig te brengen waardoor het nooit zwaar aanvoelt en heerlijk makkelijk weg leest.
Wat is nou een boek? In ieder geval veel meer dan alleen een stapel papier tussen twee kaften met wat draadjes erdoor om de bladzijden bijelkaar te houden. Een boek is een antwoord, een schuilplaats, een avontuur, maar nog zoveel meer.
Een boek met de titel ‘Een boek’, je moet er maar op komen, én het aandurven. Andrés López heeft dat in ieder geval gedaan en er een prachtig zoekboek van gemaakt, waarin, zoals je vast al verwachtte, een boek centraal staat.
Een zoekboek dat het boek als onderwerp heeft met op elke 2 pagina’s een nieuwe invalshoek. Dit boek belicht dan ook alle kanten van het boek, want iedereen vindt weer wat anders in het boek dat hij of zij leest.
Twee heel verschillende wandelingen, die allebei op een hele eigen manier volledig uit de hand lopen. Dat krijg je als je met een kat uit wandelen gaat!
Eerst gaat het baasje voorop, maar daar heeft de kat genoeg van en dus wordt er afgesproken dat zij de volgende keer mag bepalen waar de wandeling naartoe zal leiden. Dat wordt natuurlijk een heel andere wandeling dan het baasje in gedachten had.
Met weinig woorden en prachtige kleurrijke platen weet Sara Lundberg de sfeer van een zonnige namiddag in de stad én in het bos treffend weer te geven. De lange schaduwen kruipen langzaam over de stoep als de tijd verstrijkt en de wandeling maar blijft voortduren.
Pippi organiseert haar eigen Kerstboomplunderfeest voor alle kinderen uit het stadje, nou reken maar dat daar veel dolenthousiaste kinderen op af komen!
Op haar eigen, totaal unieke manier zet Pippi voor alle kinderen in de omgeving een prachtig feest op, met een speurtocht, een hele bijzondere kerstboom, heel veel lekkers en natuurlijk cadeautjes voor iedereen!
Naast de beroemde Pippi leesboeken zijn er ook vier Pippi prentenboeken verschenen met prachtige tekeningen van Ingrid Vang Nyman. In Zweden voor de eerste keer in 1950 verschenen en nu weer in een mooie nieuwe uitgave in het Nederlands, met een iets andere, en meer kloppende, titel dan de eerdere Nederlandstalige uitgave.
Mensen denken maar dat ze alles weten over kabouters, over hun gewoontes, eigenschappen en eigenaardigheden. Dat is alleen helemaal niet zo, maar gelukkig brengt dit prachtige nieuwe boek daar per direct verandering in.
In ‘Het Kabouterboek’ van Loes Riphagen worden we aan de hand genomen door een kabouterkind en maken we een prachtige reis door het leven van Kik. Kik woont met haar familie onder een trap in een herenhuis, gaat op de rug van een reiger naar school en dol is op knutselen en mooie dingen verzamelen.
Loes Riphagen wilde dit boek al heel lang maken, en nu is het er dan eindelijk, tot grote vreugde van de auteur zelf, maar zeker ook die van alle kinderen in Nederland en België. Dit is namelijk een heel mooi en buitengewoon liefdevol gemaakt boek geworden, wat heel veel mensen zal aanspreken.
Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.
In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.
Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.
De nieuwe actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ is vrijdag 12 mei van start gegaan en biedt, net als ieder jaar, iedereen de mogelijkheid een prachtig klassiek prentenboek te kopen voor een heel klein prijsje.
De charme van deze actie is dat er ook de mogelijkheid is om hetzelfde bedrag bij de boekhandel te doneren om datzelfde prentenboek cadeau te geven aan iemand die niet in staat is om dit zelf aan te schaffen. Want ook dit jaar is er weer een prentenboek gekozen dat ieder kind (voor)gelezen zou moeten hebben.
Het prentenboek van dit jaar is ‘Kleine ijsbeer in de tropen’, een prachtig verhaal over een ijsbeer die per ongeluk in de tropen terecht komt, veel vriendjes maakt, avonturen beleeft en gelukkig zijn weg uiteindelijk weer terug vind naar de Noordpool en zijn bezorgde ouders.