Als je denkt dat de hele wereld is ontdekt, dat alle witte plekken op de kaart zijn ingekleurd en dat er niks meer te avonturieren is, dan heb je het goed mis!
De ‘Atlas voor avonturiers’ laat zien dat er voor de echte avonturier nog zat te onderzoeken is, dat er nog hartstikke veel onontdekte schatten zijn om te vinden en dat gevaar, spanning en avontuur over de hele wereld om de hoek ligt.
Eigenlijk is natuurlijk elke atlas een atlas voor avonturiers, maar dit is wel een hele bijzondere met onderwerpen specifiek gericht op de ontdekkingsreizigers, de vrijbuiters, de schatzoekers en de waaghalzen.
Een leuke meester is natuurlijk een heel belangrijke reden om het naar je zin te hebben op school, en voor deze groep 5 zit dat wel snor, want hun meeste is Maffe Meester Daan, de leukste meester van de school!
Meester Daan pakt het allemaal net even anders aan, zo is spieken verplicht en begint de eerste schooldag zelfs met spiekles! Voor techniekles wordt er geklust in zijn huis en voor rekensommen heb je bananen nodig, heel veel bananen.
Judith van Helden heeft al een hele serie boeken geschreven over de Maffe Meester Daan, de ene nog maffer dan de ander, want Meester Daan heeft een hele eigen stijl van lesgeven.
Juf Fiep gaat op bezoek bij haar Oma, want die is ziek. Maar als ze met haar klas aankomt blijkt er iets vreemds aan de hand te zijn, want degene die er in het bed ligt ziet er heel anders uit dan Oma.
Dit keer beleefd Juf Fiep en haar klas een avontuur dat wel verdacht veel lijkt op een bekend sprookje over een meisje met een rood kapje. Zou het goed komen met Oma, en met de wolf?
Corien Oranje is alweer 20 jaar schrijver van kinderboeken en excelleert in boeken die bijzonder geschikt zijn om zelf te lezen door kinderen in de middenbouw. Voor elk jaar een Juf Fiep boek en dit twintigste deel van Juf Fiep is dan ook een perfect voorbeeld van zo’n boek.
Als één van de belangrijkste zintuigen is er natuurlijk heel veel te vertellen over het zicht, want hoe werkt dat kijken nou eigenlijk en wat voor bijzondere dingen zijn er te vertellen over het oog?
Maar er zijn uiteraard nog heel veel meer interessante dingen te vertellen over bijvoorbeeld lenzen, kleuren, gezichtsbedrog, de illusie die bewegend beeld heet, spiegels en alle andere dingen die het zicht mogelijk heeft gemaakt.
Een boek dat gaat over kijken en zien moet er natuurlijk zelf ook goed uitzien en dat is dan ook goed gelukt, wij zijn dan ook grote liefhebbers van de lithografische kunststukjes waar dit boek in grossiert.
Als groot liefhebber van het fysieke boek is het uitgangsboek van dit doeboek er eentje die me op het eerste gezicht nogal wat angst aanjaagt. Want wanneer je dit boek uit hebt, is het, als het goed is, ook helemaal verdwenen.
Maar een boek dat je volledig recycled met als doel de lezer er van te doordringen dat we spaarzaam moeten omgaan met onze natuurlijke bronnen is natuurlijk een buitengewoon goed idee en nog heel mooi uitgevoerd ook!
Gemaakt van gerecycled papier, met prachtige illustraties, echt goeie recycle ideeën en een ingebouwde manier om het boek zelf weer te doen opgaan in de natuur is dit wel een heel bijzonder groen doeboek geworden.
‘Waar dient het voor?’, een relatief simpele vraag die veel meer om het lijf heeft dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Het antwoord bepaalt namelijk veel meer dan je zou vermoeden.
In dit boek wordt dan ook een kleine studie gemaakt van wat dingen zichzelf maakt, wat het bestaansrecht van een ding bepaald, hoe we weten wat een ding is en hoe we er achter komen wat iets doet? Of hoeft niet alles ergens voor te dienen?
Tiptoe Print heeft weer een heel bijzonder prentenboek uitgegeven met ‘Waar dient het voor?’. Met een Special Mention van de Bologna Ragazzi Awards is dit prachtige kleurrijke boek een categorie op zichzelf.
Het super vrolijke magisch woud is natuurlijk super vrolijk en heel erg magisch, maar er wil ook nog wel eens een giga-gevaar de vrede verstoren. Dit keer neemt het gevaar de vorm aan van een gemene gigazwam wat de super vrolijke helden dan ook weer een groots en meeslepend avontuur belooft te bezorgen.
Een eenhoorn, een faun, een kabouter en een fee (oja en natuurlijk een paddenstoel) zijn de aangewezen helden om dit gevaar het hoofd te bieden, de opmaat voor een vrolijk gestoord verhaal.
Een heerlijk bizar verhaal in de traditie van veelverkopers als De Waanzinnige Boomhut, Kapitein Onderbroek en Tom Groot, maar dan met dwergen, eenhoorns en draken in een land vol magie.
Kapitein Knut is nergens bang voor en zeker niet voor gevaar. Dat komt goed uit, want als zijn schaduw de benen neemt, is dat de opmaat voor een bloedstollend avontuur.
Samen met zijn al even moedige hond Django wordt Knut geconfronteerd met huisdierhaaien, gigantische boktorren, vuurspuwende draken, grotten vol spookjes en grote rotvogels. Als dat maar goed afloopt!
De lancering van dit boek is door dat stomme Corona al een aantal keer uitgesteld, gelukkig is het boek nu wel gewoon te koop. Dat is maar goed ook, want wat een ongelooflijk stom leuk boek is dit!