Jodokus de veldmuis leeft een teruggetrokken bestaan, de boze uil Braat doet hem in angst leven en alleen zijn prachtige gitaarspel maakt het leven van Jodokus een beetje dragelijk.
Dan is de burgemeester jarig en wordt hij uitgenodigd om een concert te geven op het verjaardagsfeest, maar daarvoor moet hij wel zijn schuilplaats verlaten, zou dat goed gaan?
Op de jaarlijkse officiële Biegeldag dit jaar, op 25 maart, werd het honderdjarig bestaan van één van Nederlands leukste en vooraanstaande schrijvers gevierd met een hele speciale heruitgave van zijn allereerste gepubliceerde boek.
Er is geen orgaan zo interessant, ingewikkeld en onbegrepen als de hersenen, de bewaarplaats van herinneringen en de plek waar de rest van het lichaam vanuit bestuurd wordt.
In Knappe Kronkels doet populair-wetenschappelijk auteur Hanna Holwerda uit de doeken wat we allemaal wel al weten van dit bijzondere stukje (mensen)lichaam, en dat is veel meer dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Holwerda legt in eenvoudig te begrijpen taal en met een overvloed aan bizarre weetjes, opdrachten en wetenschappelijke kennis uit wat de functie is van al de onderdelen van dit mysterieuze orgaan. Hoe bezorgt je brein zijn orders aan de rest van je lichaam, hoe werken emoties, wat zijn herinneringen eigenlijk en hoe sluiten die zintuigen aan op je hersens zodat je ze kunt gebruiken zonder erbij na te hoeven denken?
Violet Sopjes is een heel bijzonder kind, een bijzonder kind met een bijzonder plan. Want om haar klasgenoten beter te leren kennen gaat ze afspreken met elk van hen, ongeacht of ze bevriend zijn of volledig buiten haar sociale cirkel verkeren.
Dan komt ze er achter dat ze heel bijzondere klasgenoten heeft, met ieder een eigen verhaal en een eigen avontuur. Een plan dat uiteindelijk haar leven een hele bijzondere wending geeft.
Violet Sopjes is een bijzonder kind, ze heeft een idee, een grandioos idee moet gezegd worden, en gaat meteen aan de slag. Eerst pikt ze de lijst met alle namen van haar klasgenoten en begint op alfabetische volgorde haar queeste.
Als je denkt dat de hele wereld is ontdekt, dat alle witte plekken op de kaart zijn ingekleurd en dat er niks meer te avonturieren is, dan heb je het goed mis!
De ‘Atlas voor avonturiers’ laat zien dat er voor de echte avonturier nog zat te onderzoeken is, dat er nog hartstikke veel onontdekte schatten zijn om te vinden en dat gevaar, spanning en avontuur over de hele wereld om de hoek ligt.
Eigenlijk is natuurlijk elke atlas een atlas voor avonturiers, maar dit is wel een hele bijzondere met onderwerpen specifiek gericht op de ontdekkingsreizigers, de vrijbuiters, de schatzoekers en de waaghalzen.
Een leuke meester is natuurlijk een heel belangrijke reden om het naar je zin te hebben op school, en voor deze groep 5 zit dat wel snor, want hun meeste is Maffe Meester Daan, de leukste meester van de school!
Meester Daan pakt het allemaal net even anders aan, zo is spieken verplicht en begint de eerste schooldag zelfs met spiekles! Voor techniekles wordt er geklust in zijn huis en voor rekensommen heb je bananen nodig, heel veel bananen.
Judith van Helden heeft al een hele serie boeken geschreven over de Maffe Meester Daan, de ene nog maffer dan de ander, want Meester Daan heeft een hele eigen stijl van lesgeven.
Juf Fiep gaat op bezoek bij haar Oma, want die is ziek. Maar als ze met haar klas aankomt blijkt er iets vreemds aan de hand te zijn, want degene die er in het bed ligt ziet er heel anders uit dan Oma.
Dit keer beleefd Juf Fiep en haar klas een avontuur dat wel verdacht veel lijkt op een bekend sprookje over een meisje met een rood kapje. Zou het goed komen met Oma, en met de wolf?
Corien Oranje is alweer 20 jaar schrijver van kinderboeken en excelleert in boeken die bijzonder geschikt zijn om zelf te lezen door kinderen in de middenbouw. Voor elk jaar een Juf Fiep boek en dit twintigste deel van Juf Fiep is dan ook een perfect voorbeeld van zo’n boek.
Als één van de belangrijkste zintuigen is er natuurlijk heel veel te vertellen over het zicht, want hoe werkt dat kijken nou eigenlijk en wat voor bijzondere dingen zijn er te vertellen over het oog?
Maar er zijn uiteraard nog heel veel meer interessante dingen te vertellen over bijvoorbeeld lenzen, kleuren, gezichtsbedrog, de illusie die bewegend beeld heet, spiegels en alle andere dingen die het zicht mogelijk heeft gemaakt.
Een boek dat gaat over kijken en zien moet er natuurlijk zelf ook goed uitzien en dat is dan ook goed gelukt, wij zijn dan ook grote liefhebbers van de lithografische kunststukjes waar dit boek in grossiert.
Als groot liefhebber van het fysieke boek is het uitgangsboek van dit doeboek er eentje die me op het eerste gezicht nogal wat angst aanjaagt. Want wanneer je dit boek uit hebt, is het, als het goed is, ook helemaal verdwenen.
Maar een boek dat je volledig recycled met als doel de lezer er van te doordringen dat we spaarzaam moeten omgaan met onze natuurlijke bronnen is natuurlijk een buitengewoon goed idee en nog heel mooi uitgevoerd ook!
Gemaakt van gerecycled papier, met prachtige illustraties, echt goeie recycle ideeën en een ingebouwde manier om het boek zelf weer te doen opgaan in de natuur is dit wel een heel bijzonder groen doeboek geworden.