Onder je voeten bevindt zich een enorme hoeveelheid geschiedenis, van de oertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, tot de tijd waarin je grootouders werden geboren. Sporen van al deze tijden zijn achtergebleven in de grond, rijp om opgegraven en onderzocht te worden.
In ‘De grond onder je voeten’ van Hanna Holwerda worden al deze tijden behandeld en kun je van alles vinden over wat de grond onder je voeten je kan vertellen over het verleden.
Het is deze maand (oktober) de Maand van de Geschiedenis, en daarom een mooie gelegenheid om wat extra aandacht te besteden aan een prachtig en super leerzaam boek over de geschiedenis van Nederland.
Afgelopen jaar is er erg veel te doen geweest rondom AI. Een heel aantal nieuwe aantal chatbots hebben de Turing test met glans doorstaan en je kunt tegenwoordig met een paar woorden de meest waanzinnige afbeeldingen laten genereren. Wat de toekomst gaat brengen is onzeker, maar duidelijk is dat de jongste generatie zich kan voorbereiden op een leven vol robots en kunstmatige intelligentie.
Met de opkomst van de robots zijn er gelukkig ook heel wat kinderboeken verschenen die uitleggen wat AI is, wat je er mee kunt doen en wat ons nog te wachten staat. Een van de beste komt uit de stal van BOYCOTT, een kleine uitgeverij die al jaren de meest verrassende boeken weet uit te geven.
Paul Virr gaat in 64 pagina’s in vogelvlucht door een brede verzameling informatie over robots en AI. Van de eerste pogingen bijna 2000 jaar geleden tot de modernste snufjes van de technologie die tegenwoordig je tomaten sorteren of je pannenkoeken stapelen.
Wanneer de jonge Jules Verne met zijn neef Bram en zijn vader op werkbezoek gaan bij een wat excentrieke graaf, stapt zijn vader een station te vroeg uit de trein en moeten Jules en Bram zijn werkzaamheden overnemen. De graaf is echter een bijzonder geval en niet alles is dan ook wat het lijkt in dit spookachtig spannende avontuur.
Robots, vampiers, gigantische ontploffingen en reusachtige braakballen, ook dit keer beleeft Jules een avontuur dat je in de meest spannende science fiction romans zou kunnen verwachten. Een prima voorbereiding op zijn latere carrière zou je denken.
Het tweede deel van de relatief nieuwe Nederlandse serie ‘Jules Verne’ over de rationeel ingestelde Jules Verne is verschenen en net als het eerste deel is het een bijzonder spannend album geworden. Dit keer wordt hij vergezeld door zijn bijgelovige neef Bram, misschien maar goed ook!
Keila woont met haar trouwe hond Blik op een heel bijzonder zwevend eiland. Op een koude winterdag vind ze een vreemd wezen in de duinen, hij blijkt Appel te heten en een droid te zijn, de eerste van velen die al snel het eiland overspoelen.
De droids blijken een hele eigen wil te hebben en al snel maken ze de dienst uit op het eiland. Dat is voor de dappere Keila het startsein voor een spannende en gevaarlijke tocht om het eiland te bevrijden van deze bizarre plaag.
Dit is alweer het vierde deel in de Eiland-serie van Elle Lepoutre en Marianne Eijgendaal, waarin Keila voor de vierde keer een spannend avontuur beleefd. Was het eerste deel voor jonge lezers vanaf 6 jaar geschikt, dit boek is, net als het vorige, vooral voor kinderen vanaf 8 bedoeld.
Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom ruimtevaart en ons zonnestelsel. Er hebben zich een aantal nieuwe landen aangemeld in de spacerace en tegenwoordig zijn zelfs particuliere bedrijven in staat mensen en materieel de ruimte in te schieten.
De volgende generatie dient zich dus klaar te maken voor een toekomst waarin de ruimtevaart een steeds grotere rol zal spelen en dat kan met dit waanzinnig mooie boek waarin ons zonnestelsel eens goed in het zonnetje wordt gezet.
Dit prachtige boek verteld het verhaal van ons zonnestelsel en alle hemellichamen die er onderdeel van zijn. Het doet dit in een stijl die zwaar is geïnspireerd door de 19e-eeuwse sterrenkaarten en andere astronomische afbeeldingen die op eBay, Etsy en Marktplaats tegenwoordig zo veel geld opbrengen.
Als klein meisje is Astrid Lindgren al verzot op boeken en verhalen. Haar eigen zorgeloze jeugd op het Zweedse platteland is een grote bron van inspiratie en het kleine meisje groeit uiteindelijk op tot één van de grootste kinderboekenauteurs van de wereld.
De serie ‘Van klein tot groots’ belicht kleine mensen die grootse dingen voor elkaar hebben gekregen. De wereldberoemde kinderboekenauteur Astrid Lindgren verdiend als geen ander zo’n eerbetoon.
De Zweedse auteur is dan ook met recht een van de allergrootste kinderboekenauteurs van de wereld te noemen. Haar kinderboeken zijn over de hele wereld vertaald en er zijn weinig schrijvers die zo’n stempel hebben gedrukt op de jeugd van zovelen.
Pip is een eenzaam meisje in 3020 dat het gebrek aan vriendjes en buitenspelen zwaar valt, door de hitte buiten moet iedereen in zijn ThuisBasis blijven en verveelt ze zich kapot. Wanneer ze een vreemde lichtgevende cirkel in de LabRuimte vind wordt ze ineens naar het verleden getransporteerd en ontmoet ze Rahul, haar eerste vriend!
Maar als je meer dan duizend jaar in het verleden wordt verplaatst wil je natuurlijk wel weer eens terug naar je eigen familie, dat blijkt nog een stuk lastiger dan gedacht. Al biedt dit avontuur misschien wel de mogelijkheid om de mensheid een ander, minder destructief, pad naar 3020 te laten nemen.
Tijdreisverhalen zijn populair en veelvoorkomend genre waar al heel wat prachtige verhalen uit zijn voortgekomen, het is dan ook niet makkelijk een originele versie te bedenken, iets wat Baddiel toch lijkt te zijn gelukt, al is de Nederlandse titel verre van origineel.
De dictator is in z’n eentje de baas in het land, hij is de beste, de grootste, de dapperste en de slimste, maar hij heeft geen vrienden. Wanneer je zo fantastisch bent is er namelijk geen plek voor anderen, die zouden wel eens wat anders kunnen gaan denken en dat kan natuurlijk niet.
Hoe werkt zo’n dictatuur, waarin één iemand alles bepaald en de rest niks te zeggen heeft? Waarom bestaat de dictatuur überhaupt en hoe komt het dat het vaak zo lang duurt tot ze (onherroepelijk) weer ten onder gaan?
Een kinderboek over dictaturen, het is weer eens wat anders! Het werkt echter wel verbazingwekkend goed, met de prachtige illustraties van Mikel Casel en de licht ironische teksten van Equipo Plantel kun je op een vrij natuurlijke en pijnloze manier de afschuwelijke aspecten van dictatoriale regimes bespreken met jouw kroost.