Er is de laatste tijd weer veel te doen rondom ruimtevaart en ons zonnestelsel. Er hebben zich een aantal nieuwe landen aangemeld in de spacerace en tegenwoordig zijn zelfs particuliere bedrijven in staat mensen en materieel de ruimte in te schieten.
De volgende generatie dient zich dus klaar te maken voor een toekomst waarin de ruimtevaart een steeds grotere rol zal spelen en dat kan met dit waanzinnig mooie boek waarin ons zonnestelsel eens goed in het zonnetje wordt gezet.
Dit prachtige boek verteld het verhaal van ons zonnestelsel en alle hemellichamen die er onderdeel van zijn. Het doet dit in een stijl die zwaar is geïnspireerd door de 19e-eeuwse sterrenkaarten en andere astronomische afbeeldingen die op eBay, Etsy en Marktplaats tegenwoordig zo veel geld opbrengen.
Als klein meisje is Astrid Lindgren al verzot op boeken en verhalen. Haar eigen zorgeloze jeugd op het Zweedse platteland is een grote bron van inspiratie en het kleine meisje groeit uiteindelijk op tot één van de grootste kinderboekenauteurs van de wereld.
De serie ‘Van klein tot groots’ belicht kleine mensen die grootse dingen voor elkaar hebben gekregen. De wereldberoemde kinderboekenauteur Astrid Lindgren verdiend als geen ander zo’n eerbetoon.
De Zweedse auteur is dan ook met recht een van de allergrootste kinderboekenauteurs van de wereld te noemen. Haar kinderboeken zijn over de hele wereld vertaald en er zijn weinig schrijvers die zo’n stempel hebben gedrukt op de jeugd van zovelen.
Pip is een eenzaam meisje in 3020 dat het gebrek aan vriendjes en buitenspelen zwaar valt, door de hitte buiten moet iedereen in zijn ThuisBasis blijven en verveelt ze zich kapot. Wanneer ze een vreemde lichtgevende cirkel in de LabRuimte vind wordt ze ineens naar het verleden getransporteerd en ontmoet ze Rahul, haar eerste vriend!
Maar als je meer dan duizend jaar in het verleden wordt verplaatst wil je natuurlijk wel weer eens terug naar je eigen familie, dat blijkt nog een stuk lastiger dan gedacht. Al biedt dit avontuur misschien wel de mogelijkheid om de mensheid een ander, minder destructief, pad naar 3020 te laten nemen.
Tijdreisverhalen zijn populair en veelvoorkomend genre waar al heel wat prachtige verhalen uit zijn voortgekomen, het is dan ook niet makkelijk een originele versie te bedenken, iets wat Baddiel toch lijkt te zijn gelukt, al is de Nederlandse titel verre van origineel.
De dictator is in z’n eentje de baas in het land, hij is de beste, de grootste, de dapperste en de slimste, maar hij heeft geen vrienden. Wanneer je zo fantastisch bent is er namelijk geen plek voor anderen, die zouden wel eens wat anders kunnen gaan denken en dat kan natuurlijk niet.
Hoe werkt zo’n dictatuur, waarin één iemand alles bepaald en de rest niks te zeggen heeft? Waarom bestaat de dictatuur überhaupt en hoe komt het dat het vaak zo lang duurt tot ze (onherroepelijk) weer ten onder gaan?
Een kinderboek over dictaturen, het is weer eens wat anders! Het werkt echter wel verbazingwekkend goed, met de prachtige illustraties van Mikel Casel en de licht ironische teksten van Equipo Plantel kun je op een vrij natuurlijke en pijnloze manier de afschuwelijke aspecten van dictatoriale regimes bespreken met jouw kroost.
Bombong is een reus, een gigantische reus die met één stap over een stad heen kan stappen, hij houdt ervan om de mensen aan het schrikken te maken met zijn gestamp, maar dan komt hij de tovenaar Mutar tegen die niet blij is met het gestamp. Hij tovert de grote Bombong om in een mini-Bombongetje en dat is het begin van een groot avontuur, want Bombong wil zo klein niet blijven.
Bombong maakt een grote reis, die voor zo’n klein mannetje helemaal gigantisch is, en ontmoet nieuwe vrienden en leert veel over zichzelf en over de wereld. Bombong zal nooit meer dezelfde zijn…
Er is de laatste tijd aardig wat te doen omtrent dichter, zanger en allround woordkunstenaar Heinz Hermann Polzer, ook wel bekend als Drs. P. Het Heen- en Weerschap, die de rechten van zijn werk beheerd na zijn dood in 2015, doet zijn werk voortvarend en er zijn recent een prachtige strip en nu dus een kinderboek verschenen van het werk van de auteur.
Soms komt er een boek uit waarvan je niet eens wist dat je er al jaren op zat te wachten, dit boek is daar een prachtig voorbeeld van.
Een prachtige atlas, met helaas maar één kaart, maar wel bomvol met culinaire informatie per land ingedeeld. Culinaire hoogstandjes en dagelijkse kost passeren de revue, natuurlijk met heel wat recepten en andere inspiratie om een leven lang lekker en verrassend internationaal te eten.
Zesentwintig landen en vijfenzestig recepten in honderd en twaalf pagina’s, met voor ieder land vier bomvolle pagina’s aan informatie en prachtige illustraties, is dit een boek waar genoeg informatie in staat voor een enorme hoeveelheid eetplezier.
Kunst en kunstenaars zijn natuurlijk al jarenlang een inspiratiebron voor van alles, dus ook van veel strips, waarvan sommigen soms zelf de vorm ontstijgen en tot kunst worden verheven.
Dat gaat niet op voor dit stripboek dat heel specifiek over kunst en kunstenaars gaat, maar het is wel heel kunstig gedaan, met veel gags over wereldberoemde schilders als Monet, Manet, Renoir en Toulouse Latrec.
Educatieve strips hebben een lange en rijke traditie, iedereen die in de jaren 80 de Donald Duck met enige regelmaat las, kent vast de ‘Van nul tot nu’ strips nog. Dé manier om je kennis van de vaderlandse geschiedenis op een leuke manier op te vijzelen.
Mode is werkelijk van alle tijden, ook de Romeinen, de mensen die in de Middeleeuwen leefden en de ruimtevaarders van de toekomst wilden en willen er graag hip en trendy uitzien. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ook in het stenen tijdperk al trends in kettingen en kralen de ronde deden!
Door de eeuwen heen zijn zo allerlei bijzondere kledingstukken en -stijlen ontstaan en populair geweest. In dit prachtige boek een veelomvattend overzicht van waar de mens zich allemaal heeft en waarschijnlijk weer in zal hullen, ter lering ende vermaeck!
Er zijn verbazend weinig boeken (en al bijna helemaal geen kinderboeken) verkrijgbaar over een belangrijk en alomtegenwoordig onderwerp als mode. Gelukkig draagt freelance journalist en modekenner Natasja Admiraal daar nu haar steentje aan bij met dit dikke standaardwerk voor in de jeugdbieb.