Mausart – Thierry Joor & Gradimir Smudja

Illustratie door Jantien Baas: Mausart – Thierry Joor & Gradimir Smudja

Wolfgang Amadeus Mausarts’ grootste wens is ooit eens te mogen spelen op een echte piano, maar als de zoveelste telg uit een arme muizenfamilie in het door grote dieren gedomineerde Wenen van de achttiende eeuw is dat nog zo makkelijk niet.

Wanneer de jonge muis zijn kans grijpt en een betoverend mooi stuk speelt op de piano van hofcomponist Salieri, blijft dat niet onopgemerkt en zet het een onverwachte serie van ontwikkelingen in gang.

Mausart - Thierry Joor & Gradimir Smudja

Een behoorlijk bekend verhaal, maar nu eens verteld als een fabel, waarbij de karakters als dieren worden verbeeld. Voor volwassenen die bekend zijn met het verhaal van Mozart interessant doordat bekende gebeurtenissen een aparte draai krijgen, maar voor kinderen juist leuk omdat het een spannend en bijzonder inventief getekend verhaal is geworden.

Alle rollen in het album worden dus door dieren vervuld waarbij de karaktertrekken model hebben gestaan voor de diersoort, zo is de (zogenaamd) valse Salieri uiteraard een wolf en de praalzieke Don Juan een papegaai.

Mausart - Thierry Joor & Gradimir Smudja

De servische tekenaar en schilder ‘Gradimir Smudja’ is verantwoordelijk voor de schilderachtige afbeeldingen, die de barokke stijl van de pruikentijd en het Franse hof helemaal tot zijn recht doen komen. De overdadige stijl waarin de pruikendragende dieren worden getekend sluiten perfect aan bij de overdadige pracht en praal van het Weense hof uit die tijd.

Smudja heeft veel lof geoogst met een serie stripboeken die wat minder geschikt zijn voor kinderen, omdat deze de veelbewogen levens van kunstenaars Henri Toulouse Lautrec en Vincent van Gogh betreffen. Gelukkig is nu dan dit album uitgekomen, dat juist zeer geschikt is voor jonge lezers, zodat ook zij van de gedetailleerde, kleurrijke en sierlijke tekeningen van deze artiest kunnen genieten.

Mausart - Thierry Joor & Gradimir Smudja

De laatste 14 pagina’s van het album worden in beslag genomen door een klein schetsboek waarin de ontwikkeling van de karakters goed te zien is. Een persoonlijke favoriet is de schets van het doorkijkje van de woning van de familie Mausart in de piano van Salieri.

De klassiek geworden relatie tussen Salieri en Mozart, overigens niet op waarheid gebaseerd, van oude ongetalenteerde bedrieger die het genie van de geniale jonge hoogvlieger uitbuit, is ook hier weer gebruikt. Ondanks de gemakzucht van deze rolverdeling doet het echter nergens vervelend aan, omdat Salieri niet overdreven in de rol van slechterik wordt gecast en er aan het einde zelfs door Mausart zelf wordt uitgelegd dat hij ook maar een slachtoffer van de omstandigheden was.

Heel benieuwd hoe hun relatie in de verdere delen uitgediept gaat worden, want er is al een tweede deel in voorbereiding, en dat zal vast niet de laatste zijn waarin Mausart de hoofdrol zal spelen.

Titel: Mausart
Auteur: Thierry Joor
Illustraties: Gradimir Smudja
Vertaling: Mariella Manfré
Uitgever: Silvester Strips
ISBN: 9789463065412
Verschijningsdatum: juli 2019
Originele titel: Mausart
Bladzijden: 48
Afmetingen: 228 x 299 x 9 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 15 min.
Prijs: vanaf € 7,95

Koop 'Mausart - hardcover' bij Paagman.nlKoop 'Mausart - softcover' bij Paagman.nlVind 'Mausart' in de bibliotheek