Meer vermaak in tijden van Corona

Illustratie door Jantien Baas: Meer vermaak in tijden van Corona

Zoals het er nu naar uitziet zullen we de kinderen nog wel even thuis moeten vermaken en daarom nog maar eens een artikel met een heleboel nieuwe ideeën voor leuke (en leerzame) activiteiten met kinderen. Deze keer hebben we ze naar onderwerp ingedeeld en gekoppeld aan leuke boeken die we de afgelopen jaren hebben gerecenseerd.

Buitenleven:

Het buitenleven staat nu op een lager pitje helaas, maar als je dan toch naar buiten gaat moet je er natuurlijk wel het maximale uit halen! Daarom een aantal leuke educatieve activiteiten waarbij je leren, spelen en natuurlijk buiten zijn lekker efficiënt combineert.

Zo heeft de vogelbescherming rondom het thema ‘Beleef de lente‘ een heleboel lestips beschikbaar gesteld voor verschillende leeftijden. Met video’s, nestcams en downloadbare opdrachten kun je van alles leren over de lente in het algemeen en vogels in het bijzonder.

Natuurmonumenten heeft een fantastisch leuk programma voor jeugdleden, OERRR genaamd, maar ook zonder dat lidmaatschap kun je op hun site een hele berg aan leuke speeltips en lespakketten vinden voor in de buitenlucht. Ook Staatsbosbeheer doet een duit in de zak en stelt een een hele set aan mooie doe-opdrachten beschikbaar om in eigen tuin te ondernemen.

Wist je dat er elk jaar een Boomfeestdag is? Helaas is deze dit jaar niet doorgegaan i.v.m. de corona crisis die op 18 maart al volop aan de gang was, maar dat maakt het lesmateriaal dat op de site beschikbaar wordt gesteld er niet minder handig om.

Boeken:

Mysterie:

Nu je lekker de tijd hebt kun je misschien eindelijk eens werken aan het oplossen van die moeilijke puzzel of dat duivelse dilemma, of misschien wil je zelf wel een code of geheimschrift ontwikkelen?

Susan van ’t Hullenaar, de schrijfster van de spannende boeken over ‘De Groene Hand’ stuurt elke maand een nachtbrief met allerlei spannende raadsels en mysteries om zelf op te lossen, een aanrader! Op haar site zijn sowieso nog een heleboel verschillende mysterieuze en spannende activiteiten te vinden, dus breng snel een bezoekje!

Escape Room Deventer heeft op zijn website een mooie handleiding samengesteld over hoe je zelf je eigen Escape Room kunt maken voor je broertjes, zusjes en/of ouders. De Skillsdojo site heeft zelfs drie kant-en-klare templates beschikbaar gesteld om zelf je Escape Room te bouwen, en ook het Klokhuis heeft een leuke handleiding online gezet.

Boeken:

Koken:

Als je een quarantaine wilt overleven is het natuurlijk zaak om goed te delegeren, zet dus ook je kinderen eens aan het werk in de keuken! Gelukkig zijn er ruim voldoende recepten te vinden speciaal gericht op de jongere kok, dat wordt genieten!

Zo heeft de Allerhande een gedeelte van hun site speciaal ingericht voor kleine kookfanaten met eenvoudige klassiekers voor kinderen om zelf te maken (en te eten).

Natuurlijk konden ook de andere supermarkten niet achterblijven en heeft de Boodschappen (Plus en Coop o.a.) ook een eigen kinderfilter voor hun recepten toegevoegd.

De Jumbo pakt het iets groter aan en lanceerde al enige tijd geleden de videoserie “Helden in de keuken“, waarin kinderhelden (denk aan Max Verstappen, Sven Kramer of Ronnie Flex) kookvideo’s maken (en favoriete recepten delen) ter lering en vermaak.

Boeken:

Kunst en cultuur:

Toneellessen gaan niet door, musea zijn niet te bezoeken en theaters hebben hun deuren gesloten. Om toch aan je dosis kunst en cultuur te komen moet je zelf aan de slag, gelukkig is dat momenteel heel goed mogelijk!

Het Rijksmuseum heeft een heleboel bezigheden voor thuiszitters, bijvoorbeeld een hele mooie online tour langs al de hoogtepunten in hun collectie, als je niet beter zou weten dan lijkt het wel of je er ter plekke rondloopt!

Nu er allerlei nieuwe tentoonstellingen niet door kunnen gaan heeft de Volkskrant het Noodmuseum geopend waar je 6 van deze nieuwe tentoonstellingen kunt bezoeken vanaf je luie stoel.

Museumkids.nl heeft een aantal leuke musea met thuisactiviteiten voor kinderen verzameld en ook een verzameling met proefjes en experimenten voor thuis, alle opgedane kennis is daarna te testen via de Museumkids Game!. Thuismuseum.nl heeft een heel aantal rondleidingen gemaakt zodat je ook in coronatijd je dagelijkse dosis cultuur kunt opsnuiven.

Hou je meer van het theater? Dat is geen enkel probleem, zo heeft de afdeling educatie van Het Nationale Theater een drietal toneelstukken online gezet, inclusief een video tutorial hoe je zelf een toneelstuk voor je gezinsleden op touw kunt zetten.

Het Nederlands Dans Theater zet voor de dansjunkies elke week een andere voorstellingsregistratie op zijn site om gratis te bekijken. Als musicals meer je ding zijn, kijk dan naar de Sprookjessprokkelaar, de meest recente Efteling musical die nu in zijn geheel te zien is op Youtube.

Boeken: 

Wetenschap:

Wil je de tijd die je thuis doorbrengt echter vullen met nieuwe inzichten, kennis en deze dus vooral educatief benutten? Ook in dat geval zul je niks tekort komen, universiteiten, kennisinstituten en wetenschappelijke organisaties staan te dringen om je van bezigheden te voorzien.

Het Science Centre Delft, de plek waar alle onderzoeken van de TU Delft samen komen en aan geïnteresseerden wordt gepresenteerd, biedt een aantal van zijn workshops aan om thuis te doen in zijn @Home programma dat 30 maart van start is gegaan. Leer bijvoorbeeld vanaf 6 april meer over virussen en bacteriën, lekker actueel!

Tilburg University zet zich al een hele tijd in om wetenschap en techniek te promoten bij de jongere generaties, zo zijn al de colleges van de Kinderuniversiteit online te bekijken en worden er in de Tilburg University Junior via de Juniorkennisbank allerlei interessante lesprogramma’s aangeboden waar kind én ouder wat van kunnen opsteken.

Ook de wetenschapsmusea Museon en Nemo zijn helaas gesloten, maar deze musea hebben allebei leuke sets thuisactiviteiten beschikbaar gesteld voor beginnende wetenschappers. En op de website van Naturalis kun je alle topstukken bekijken en zo de pijn iets verzachten dat je er voorlopig niet meer naar toe kunt.

Vergeet ook niet proefjes.nl en ikhebeenvraag.be te bezoeken, websites waarvan we beiden het bijbehorende boek hebben gerecenseerd en die allebei uren aan wetenschappelijk tijdverdrijf garanderen.

Boeken:

Programmeren:

Als je niet naar buiten gaat, boeken leest en alsmaar achter een scherm kruipt kun je natuurlijk ook eens proberen te leren zelf software, games, websites of andere digitale dingen te programmeren.

Zo heeft Skills Dojo allerlei leuke en spannende missies online gezet die je spelenderwijs van alles leren over het programmeren van computers.

Coderdojo organiseert events waar je in groepen kunt leren programmeren, deze gaan nu helaas voorlopig niet door, maar online gaan veel evenementen juist wel door en ook is er op hun pagina met lesmateriaal allerlei gaafs te vinden.

TU Delft heeft zowaar een college Scratch Programmeren voor Kinderen (8+) online gezet dat wordt gegeven door een echte professor! Leer programmeren van een echte professor, hoe stoer is dat?!

Studio Klokhuis laat zich ook weer van zijn beste kant zien en heeft een heuse Game Studio opgetuigd, waar je zelf een game kunt bouwen, vet cool!

Boeken:

Tot slot:

Omdat iedereen nu veel meer thuis is, en de meeste ongelukken gebeuren nu eenmaal thuis, is het ook geen overbodige luxe dat het Rode Kruis hun thuiscursus EHBO nu gratis ter beschikking heeft gesteld!

Voor veel kinderen in deze van beeldschermen doordrenkte maatschappij misschien een nieuw verschijnsel, maar wat te doen met een echte aanval van die goede oude verveling?

Voor deze echte vervelers is het klassieke prentenboek van Peter Spier, Alweer niks te doen, een uitkomst, lees, leer en je zult je nooit meer vervelen!