Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky

Illustratie door Jantien Baas: Meisjes en wetenschap – Rachel Ignotofsky

Vijftig vrouwelijke wetenschappers door de eeuwen heen worden in het zonnetje gezet in dit buitengewoon mooie boek. Van paleontologen tot moleculair biologen en van electrotechnici tot wiskundigen, de vijftig meest invloedrijke vrouwelijke pioniers in de wetenschap worden in detail beschreven in betoverende beelden en teksten.

Meisjes en wetenschap - Rachel Ignotofsky

Met de eerdere recensie van ‘Bedtijdsprookjes voor Rebelse meisjes’ is dit het tweede boek over bijzondere vrouwen dat door de Kinderboekenbaas is gerecenseerd. En wat mij betreft volgen er nog veel meer, want net als dat boek, is dit weer een pareltje.

De bladzijden van het boek zijn donkergrijs en voor elke wetenschapster is er een basiskleur gekozen waarin de afbeeldingen en de tekstvlakken worden weergegeven. Zo is het stuk over Ada Lovelace (’s werelds eerste programmeur) geheel in het roze en paars en die over Mae Jemison (de eerste echte astronaut met een rol in Star Trek) in oranje en geel.

Meisjes en wetenschap - Rachel Ignotofsky

Om de teksten heen staan kleine afbeeldingen met interessante weetjes over de hoofdpersoon, bijvoorbeeld over het knuffelaapje van Jane Goodall of de Nobelprijs van Gerty Cori.

De teksten zelf zijn behoorlijk serieus geschreven met aardig wat moeilijke woorden (antisemitisme, XY-chromosomen en oncologie) en daarom wat minder geschikt voor jonge kinderen om te lezen, maar vanaf een jaar of 12 waarschijnlijk wel te doen, misschien zo nu en dan met wat hulp van een volwassene.

Meisjes en wetenschap - Rachel Ignotofsky

Het boek is origineel in het Engels uitgegeven en naast het Nederlands ook in het Spaans verschenen, een goed begin, maar er zijn dus nog wel een paar talen te gaan.

In de zomer van 2018 komt alweer het tweede boek uit deze serie in het Nederlands uit, ‘Meisjes en sport’, ook weer van Rachel Ignotofsky en de eerste afbeeldingen zien er ook weer wonderschoon uit. Wat zou het fantastisch zijn als dan ook nog ‘Meisjes en kunst’ en ‘Meisjes en macht’ gemaakt gaan worden!

Als kinderboek misschien een beetje te moeilijk, maar bijvoorbeeld voor kinderen die naar het middelbaar onderwijs gaan (of hoger) een bijzonder mooi en hopelijk inspirerend kado.

Titel: Meisjes en wetenschap
Auteur: Rachel Ignotofsky
Uitgever: Van Halewyck
ISBN: 9789461318015
Verschijningsdatum: februari 2018
Originele titel: Women in science
Bladzijden: 128
Afmetingen: 16x257x208 mm
Leeftijd: 12+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,99

Website auteur: rachelignotofskydesign.com

Koop “Meisjes en wetenschap” bij Paagman.nl