Meneer Ben als rode ridder – David McKee

Illustratie door Jantien Baas: Meneer Ben als rode ridder – David McKee

Meneer Ben is uitgenodigd voor een verkleedfeestje en gaat op zoek naar een mooi kostuum. Na lang zoeken vindt hij een leuk klein winkeltje met een eigenaardig mannetje dat de mooiste kostuums verhuurt. Helemaal bijzonder is de verkleedkamer, waar een deur naar een probeerkamer in zit!

Verkleed als Rode Ridder stapt Meneer Ben midden in een avontuur waarin hij als rode ridder een draak ontmoet en een koninkrijk van een bedrieglijke lucifermaker afhelpt. Dat levert hem zo veel opwinding op dat het verkleedfeest maar wordt overgeslagen. Maar dat winkeltje, daar gaat hij binnenkort nog een keer kijken, om te zien wat ze nog meer voor kostuums en avonturen in petto hebben.

Meneer Ben als rode ridder - David McKee

Van de boeken van Meneer Ben en zijn avonturen in de probeerkamer is een hele serie verschenen rond de jaren ’70. Meneer Ben was zelfs zo populair in Groot Brittannië dat er een televisieserie van 14 afleveringen van is gemaakt, bekijk bijvoorbeeld de (Engelstalige) aflevering over de rode ridder.

David McKee (die ondertussen al meer dan 100 kinderboeken op zijn naam heeft) en vooral Mr. Benn zijn in Groot Brittannië dus bekende namen, er was dan ook een hele serie merchandise over Meneer Ben te krijgen. Ook zijn er daar een aantal boeken verschenen naar aanleiding van de serie die in Nederland nooit verkrijgbaar zijn geweest (Meneer Ben als duiker en als astronaut o.a.). In Nederland is de auteur vooral bekend van zijn serie boeken over de gekleurde en geblokte olifant Elmer.

Meneer Ben als rode ridder - David McKee

De tekeningen in de Meneer Ben boeken zijn wel van een heel ander kaliber dan die in de Elmer boeken. De pagina’s zijn om en om zwart-wit en gekleurd, wat vaker gedaan werd om op de drukkosten te besparen. In ‘De koe die in het water viel‘, die in dezelfde periode is uitgegeven, is dit ook het geval.

De dieren (vooral de olifanten) zijn herkenbaar in dezelfde stijl als in de Elmer boeken, maar het leuke van de Meneer Ben boeken is dat David McKee met het perspectief speelt. Het is vrij lastig uit te leggen hoe dat precies werkt omdat het op elke afbeelding weer anders werkt, maar de pagina’s hieronder met de stoet soldaten die het kasteel verlaten is er een goed voorbeeld van.

Meneer Ben als rode ridder - David McKee

Meneer Ben lost de uitdagingen die hij op zijn avonturen tegenkomt op zijn eigen bijzondere manier op. De verhalen zijn nooit moralistisch, maar er ligt wel een bepaalde (geweldloze) filosofie aan ten grondslag die in het huidige tijdperk gelukkig nog steeds niet oubollig aandoet.

De Meneer Ben boeken zijn helaas erg lastig te krijgen in het Nederlands, in Groot Brittannië zijn ze niet heel lang geleden in herdruk gegaan, dus als de Engelse tekst je niet tegen houdt absoluut aan te raden.

Wij hopen dan ook dat Meneer Ben als rode ridder (en de andere Meneer Ben boeken) binnenkort nog een keer opnieuw gedrukt worden in Nederland, want het zijn fantastisch leuke verhalen met heel bijzondere illustraties.

Titel: Meneer Ben als rode ridder
Auteur: David McKee
Vertaling: Ineke Ris
Uitgever: Kosmos
ISBN: 9789021507941
Verschijningsdatum: 1979
Originele titel: Mr Benn – Red Knight
Bladzijden: 48
Afmetingen: 10x232x234 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 16,99

Vind 'Meneer Ben als rode ridder' in de bibliotheek