Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum – Sjoerd Kuyper & Sylvia Weve

Illustratie door Jantien Baas: Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum – Sjoerd Kuyper & Sylvia Weve

Wanneer meneer Droste aan zijn aankomende pensioen denkt, wordt hij erg verdrietig, als nachtwaker van het leukste museum van Nederland wil hij helemaal niet weg uit zijn museum.

Dus moet meneer Droste aan de slag, want als kinderboekenauteur mag hij voor altijd in het museum blijven, wie wil dat nou niet?

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum - Sjoerd Kuyper & Sylvia Weve

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag heeft het ongeluk gehad dat haar 25-jarig jubileum precies in het coronajaar 2020 viel, waardoor veel van de oorspronkelijk bedachte activiteiten helaas niet door hebben kunnen gaan, of in een bescheidener versie doorgang kregen.

Een van de feestelijkheden die gelukkig wel het daglicht heeft gezien, is het boek ‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum’. Een speciaal voor het 25-jarig bestaan van het Kinderboekenmuseum geschreven boek. Met teksten door coryfee Sjoerd Kuyper en voorzien van illustraties door niemand minder dan Sylvia Weve.

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum - Sjoerd Kuyper & Sylvia Weve

Het is een zeer charmant verhaal geworden over een lieve opa, die zijn geliefde Kinderboekenmuseum niet wil verlaten, maar het schrijven van een kinderboek een beetje onderschat heeft. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn slimme kleinzoon Tiuri(!) en zijn inzicht dat de personages in het boek vele malen belangrijker zijn dan de schrijver die het boek heeft geschreven.

Met veel grapjes over het kinderboekenschrijverschap, de onderlinge haat-en-nijd tussen auteurs en zelfs een korte cameo van de Zwarte Pieten-discussie, is dit een boek geworden dat voor volwassenen bijna net zo leuk is als voor kinderen.

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum - Sjoerd Kuyper & Sylvia Weve

Dit boek is ten eerste vooral een ode aan de kinderliteratuur geworden. De immer intrigerende en beeldschone illustraties van Sylvia Weve en de licht ironische teksten van Sjoerd Kuyper doen het leukste museum van Nederland eer aan.

Met een verhaal waarin heel wat diepere lagen zijn te ontdekken en dat voor volwassenen (die zich nog goed herinneren wat ze vroeger hebben gelezen) haast nog leuker is dan voor kinderen.

Titel: Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustraties: Sylvia Weve
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089673404
Verschijningsdatum: september 2020
Bladzijden: 98
Afmetingen: 201 x 253 x 15 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,90

Website illustrator: sylviaweve.com

Koop 'Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum' bij Paagman.nlVind 'Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum' in de bibliotheek