Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet – Jean Regnaud & Émile Bravo

Illustratie door Jantien Baas: Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet – Jean Regnaud & Émile Bravo

Jean gaat voor het eerst naar de basisschool en krijgt het Spaans benauwd als de juf alle kinderen vraagt wat hun vader en moeder voor beroep hebben. Hij heeft immers geen idee waar zijn moeder is en al helemaal niet wat ze doet.

Een grappig en tegelijkertijd verdrietig verhaal over een jongen die zijn moeder mist en niet zo goed weet hoe hij daar mee om moet gaan. Dat de mensen om hem heen het liever op een zwijgen zetten, dan hem uit te leggen wat er aan de hand is, maakt het natuurlijk ook niet makkelijker.

Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet - Jean Regnaud & Émile Bravo

Dit stripboek komt overduidelijk uit het land waar de strip als volwaardige (de 9e) kunstvorm wordt beschouwd, namelijk Frankrijk. Dat is aan de namen van de hoofdrolspelers te merken, maar ook de sfeer ademt een Frankrijk van ergens midden jaren 70, met Louis de Funès op de nieuwe kleuren-tv en op vakantie in de Simca.

Het verhaal is autobiografisch en dus gebaseerd op de jeugd-ervaringen van schrijver Jean Regnaud. Als je het leest wordt dat al vrij snel duidelijk, want de gebeurtenissen voelen net iets te realistisch en willekeurig om bedacht te zijn. Dat maakt het verhaal natuurlijk net wat meer aangrijpend dan een puur fictieve vertelling.

Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet - Jean Regnaud & Émile Bravo

De tekeningen van Émile Bravo zijn simpel, maar zeer overtuigend, de kleuren, de kleding, de als een schoorsteen rokende oma’s, alles ademt de sfeer van de jaren ’70. Op plekken waar tekst overbodig is geeft Bravo met zijn eigen pictogrammen de inhoud van de gesprekken weer en eigenlijk zijn die pagina’s nog het mooist.

Tekenaar Bravo werkt veelvuldig samen met scenarist Jean Regnaud en is ondertussen een bekend en veelgevraagd tekenaar, zo heeft hij vrij recent een hele stapel prijzen gewonnen met zijn versie van Robbedoes ‘Spirou – Le journal d’un ingénu’. Een stripboek dat alleen al door de mengeling van Vlaams en Frans die de karakters spreken een heel bijzonder album is geworden.

Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet - Jean Regnaud & Émile Bravo

Dit boek is ook genomineerd voor een aantal internationale kinderboekenprijzen in o.a.  Frankrijk en Duitsland en naast het Nederlands en het Duits ondertussen ook al vertaald in het Spaans. In 2013 is er zelfs een Franse animatiefilm gemaakt van het boek, die gelukkig ook is uitgebracht in het Nederlands. De trailer van de film, die voor het laatst in 2017 op tv is geweest, is in het Nederlands te bekijken op YouTube.

Door het onderwerp is het niet bepaald een strip die voor de jongsten geschikt is, maar des te meer voor wat oudere kinderen en zelfs volwassenen. Als je dit jaar maar één strip van plan bent te gaan lezen, laat het dan deze zijn!

Titel: Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Auteur: Jean Regnaud
Illustraties: Émile Bravo
Uitgever: Silvester Strips
ISBN: 9789058854889
Verschijningsdatum: november 2010
Originele titel: Ma Maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill
Bladzijden: 118
Afmetingen: 248 x 175 x 16 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,95

Koop 'Mijn Mama' bij Paagman.nlVind 'Mijn Mama' in de bibliotheek