Monsterdieren – fabels en feiten – Jet Bakels & Anne-Marie Boer

Illustratie door Jantien Baas: Monsterdieren – fabels en feiten – Jet Bakels & Anne-Marie Boer

Het monster van Loch Ness, draken, eenhoorns en bigfoot, bestaan ze, of niet? Of weten we nog niet voldoende om hier een goed oordeel over te vellen? Daarover gaat dit boek dat is geschreven door gastcurator en cultureel antropoloog Jet Bakels, die ook de bijbehorende tentoonstelling in het Teylers Museum heeft ingericht.

Monsterdieren - fabels en feiten - Jet Bakels & Anne-Marie Boer

Gelijktijdig met de Tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem is dus dit nieuwe boek over de zogenaamde cryptozoölogie uitgekomen. Het boek (net als de tentoonstelling) is niet specifiek gericht op kinderen, maar net zo goed op volwassenen.

De teksten zijn helder geschreven zodat het voor jong en oud een goed leesbaar boek is geworden vol met interesante informatie over bekende en minder bekende fictieve dieren, maar ook over dieren die eens als fictief zijn gezien en later wel degelijk bleken te bestaan.

Denk bijvoorbeeld aan de komodovaraan, waarvan tegenwoordig twee exemplaren in Artis te bewonderen zijn. Lange tijd werden deze dieren echter gezien als de hersenspinsels van de inheemse bevolking van de Indonesische archipel. Totdat er een hele groep komodoveranen in 1910 werd ontdekt op het eiland Flores en het bestaan van de grote hagedis niet meer naar het rijk der fabelen kon worden verwezen.

Monsterdieren - fabels en feiten - Jet Bakels & Anne-Marie Boer

De belangrijkste mysterieuze dieren komen aan bod en de schrijfster gaat serieus in op het mogelijke bestaan van de monsters. Veel boeken over dit onderwerp laten in het midden of de onderwerpen echt zijn of promoten actief het bestaan en dragen daarmee bij aan de instandhouding van het mysterie.

Dat is niet het geval in dit boek, er wordt bijzonder serieus ingegaan op de wetenschappelijke achtergrond en aan het einde van elk hoofdstuk wordt de meest voor de hand liggende verklaring gegeven voor het ‘onstaan’ van de betreffende fabeldieren. In feite houdt dat ook in dat de meeste van de mysteries overtuigend ontkracht worden en dat is natuurlijk ergens wel jammer.

Monsterdieren - fabels en feiten - Jet Bakels & Anne-Marie Boer

Het boek wordt gepromoot als familieboek, dus niet als kinderboek, maar geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. En dat is eigenlijk wel heel kloppend, want oudere kinderen (8+) zullen met ingehouden adem lezen over bigfoot-jagers en reuzen-zeeslangen, maar een beetje mysterie-liefhebbende ouder net zo goed.

Kortom, een hele mooie tentoonstelling en een perfect daarop aansluitend boek met uitgebreide en heldere informatie en een erg mooie selectie aan afbeeldingen uit de collectie van het Teylers Museum.

(En als je dit boek koopt en daarna naar de tentoonstelling gaat, vergeet het dan niet mee te nemen om de gratis poster te ontvangen.)

Titel: Monsterdieren – fabels en feiten
Auteurs: Jet Bakels & Anne-Marie Boer
Uitgever: Rubinstein
ISBN: 9789047625186
Verschijningsdatum: februari 2018
Bladzijden: 96
Afmetingen: 16x257x208 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60 min.
Prijs: € 17,99

Website auteur: jetbakels.nl

Website tentoonstelling: Monsterdieren in Teylers Museum

Koop “Monsterdieren - fabels en feiten” bij Paagman.nl