Museumkids – Bloz & Karinka

Illustratie door Jantien Baas: Museumkids – Bloz & Karinka

Kunst en kunstenaars zijn natuurlijk al jarenlang een inspiratiebron voor van alles, dus ook van veel strips, waarvan sommigen soms zelf de vorm ontstijgen en tot kunst worden verheven.

Dat gaat niet op voor dit stripboek dat heel specifiek over kunst en kunstenaars gaat, maar het is wel heel kunstig gedaan, met veel gags over wereldberoemde schilders als Monet, Manet, Renoir en Toulouse Latrec.

Museumkids - Bloz & Karinka

Educatieve strips hebben een lange en rijke traditie, iedereen die in de jaren 80 de Donald Duck met enige regelmaat las, kent vast de ‘Van nul tot nu’ strips nog. Dé manier om je kennis van de vaderlandse geschiedenis op een leuke manier op te vijzelen.

Bloz en Karinka doen nu iets vergelijkbaars met de kunstgeschiedenis, tenminste, de kunstgeschiedenis van ruwweg 1850 tot en met het eind van die eeuw. De tijd waarin het (post-)impressionisme hoogtij vierde en wereldberoemde kunstenaar als Vincent van Gogh en Monet hun stempel op de geschiedenis drukten.

Museumkids - Bloz & Karinka

Dit album is een variatie op een zogenaamde gag strip, waarin elke pagina een losstaande grap bevat. De variatie zit hem hier in het verhaal waarmee de losse gags aan elkaar worden gepraat, want naast die los te lezen pagina’s is er ook nog een overkoepelende verhaallijn.

Naast dit doorlopende verhaal bevat het album dus veel gags over beroemde kunstenaars, maar ook is er een terugkerende schilderes die je de fijne kneepjes van het schildersvak leert in korte strips en helemaal achteraan is een overzicht te vinden over alle verschillende stromingen genoemd in het album.

Museumkids - Bloz & Karinka

Een erg goed gemaakte strip, vakkundig getekend door routinier Bloz en van duidelijke en verhelderende teksten voorzien door Karinka, waarin je, naast een heleboel lol, een stevige scheut kunstgeschiedenis meekrijgt.

Elk kind dat dit stripalbum in zich heeft opgenomen zal volwassenen versteld doen staan bij een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen, Kunstmuseum Den Haag, het Louvre of de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Prachtig!

Titel: Museumkids
Auteur: Karinka
Illustraties: Bloz
Uitgeverij: Silvester Strips
Vertaling: Dieter Van Tilburgh
ISBN: 9789463068864
Verschijningsdatum: januari 2022
Oorspronkelijke titel: Musee des Bozarts
Bladzijden: 48
Afmetingen: 223 x 292 x 5 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 7,95

Koop 'Museumkids' bij Silvester Strips