Nachtleven! – Lena Sjoberg

Illustratie door Jantien Baas: Nachtleven! – Lena Sjoberg

Voor kinderen zit de nacht vol met mysterie, wat gebeurt er toch als de zon onder is en het overal donker is? Gaan alle dieren ook slapen omdat er niks meer te zien is of hebben dieren en planten misschien slimme oplossingen bedacht voor het tekort aan zonlicht?

Deze en andere vragen over de nacht, het donker en wat er dan allemaal gebeurt in de natuur, worden beantwoord in dit wonderschone, donkere boek van Lena Sjöberg.

Nachtleven! - Lena Sjoberg

Dit keer geen boek met welterusten verhalen of een boek over hoe dieren slapen, maar juist een boek over de gewoontes van de dieren en planten die ‘s-nachts niet gaan slapen. Dat blijken er nog een heleboel meer te zijn dan je zou verwachten en daar zitten ook nog eens een heleboel erg bijzondere bij!

Dat levert dan meteen ook een heel bijzonder boek op, want Lena Sjoberg kan wel overweg met al die donkere kleuren en levert zo een donker en stemmig boek op waar toch de kleuren van de bladzijdes af spatten.

Nachtleven! - Lena Sjoberg

Zoogdieren, insecten, schimmels en vissen, allemaal hebben ze hun eigen manier gevonden om in het donker toch hun weg te vinden. Sommigen doen dat zelfs door zelf licht te maken zoals de betoverend mooie zeevonk of de angstaanjagende diepzeehengelvis. Maar er zijn ook een heleboel lichtgevende paddenstoelen die in het donker een wonderbaarlijk schouwspel kunnen creëren.

Uiteraard maken mensen zelf ook op een heleboel verschillende manieren licht en zullen er alleen maar meer lichtgevende objecten komen als het aan de wetenschap ligt, geïnspireerd op innovaties uit het dieren- en plantenrijk. Zo word er bijvoorbeeld al een zijderups gekweekt die licht reflecterende draden spint voor sjieke veiligheidshesjes.

Nachtleven! - Lena Sjoberg

Een wonderschoon boek over de nacht dat eigenlijk over licht gaat, heel verrassend, maar vooral buitengewoon mooi! De donkere warme kleuren in combinatie met de felle lichtgevende dieren, schimmels, insecten en planten levert afbeeldingen op die je eigenlijk allemaal zou willen inlijsten.

Het van origine Zweedse boek (Natten lyser! betekend De nacht licht op!) heeft ook een eigen trailer waarmee je een goeie indruk kunt krijgen van het boek. Een goed idee want door de bijzondere kleuren is het boek pas echt goed op waarde te schatten als je het in handen hebt.

Een gloeiende recensie of zelfs een video komen dan toch net tekort om de verleidelijke schoonheid van dit schitterende boek goed over te brengen.

Titel: Nachtleven!
Auteur: Lena Sjöberg
Vertaling: Annick Van den Eynde
Uitgever: Davidsfonds
ISBN: 9789059089976
Verschijningsdatum: juli 2019
Originele titel: Natten lyser!
Bladzijden: 48
Afmetingen: 253 x 303 x 11 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 16,99

Website auteur: lenasjoberg.com

Koop 'Nachtleven!' bij Paagman.nlVind 'Nachtleven!' in de bibliotheek