Newtons knikkerbaan – Rob Colson

Illustratie door Jantien Baas: Newtons knikkerbaan – Rob Colson

Volgens de sticker op de voorkant is dit een bouwdoos en wetenschapsboek, maar wij behandelen het hier als een doeboek, want dat is dit natuurlijk gewoon.

Maar wel een héél bijzonder doeboek, want als je dit boek uit hebt en de reusachtige knikkerbaan hebt gebouwd zullen er nog maar weinig concepten in de natuurkunde onbekend voor je zijn.

Newtons knikkerbaan - Rob Colson

De grote doos waar het boek mee geleverd wordt, zit vol onderdelen waar je zelf, met behulp van de aanwijzingen in het boek, een waanzinnige knikkerbaan kunt bouwen.

Maar daar houdt het niet mee op, want als je de opdrachten in het boek hebt gevolgd en de knikkerbaan en de achterliggende natuurkundige concepten hebt bestudeerd, zijn er nog een heleboel experimenten die je kunt gaan opzetten.

Newtons knikkerbaan - Rob Colson

Met eenvoudige teksten, duidelijke illustraties en door regelmatig terug te keren naar de knikkerbaan, of een nieuw te bouwen experiment, worden de belangrijkste fundamenten van de fysica uiteengezet.

Misschien is er zo nu en dan wat hulp nodig van een volwassene voor de lastigste stukjes, maar het meeste is zo gemaakt dat het voor de gemiddelde 12-jarige goed te volgen is. Let op! Er moet wel voorzichtig te werk gegaan worden, het basismateriaal blijft natuurlijk karton en dat scheurt of verbuigt makkelijk.

Newtons knikkerbaan - Rob Colson

De recente populariteit van Jelle’s Marble Runs is getuige van de hernieuwde interesse in knikkerbanen en indirect ook de achterliggende fysica. Het perfecte moment dus om eens een dieper kijkje te nemen in wat die knikker nou beweegt.

Misschien is het als ouder ook niet onverstandig om het boek zelf nog eens goed door te nemen, want je moet er niet van opkijken als je kind ineens met termen als wrijving, momentum en clothoïde lussen komt.

Een bijzonder, leerzaam en vooral heel erg gaaf boek dat het bouwen van een spectaculaire knikkerbaan combineert met het opdoen van alle kennis die nodig is om te begrijpen wat er op die baan precies met de knikker gebeurt.

Titel: Newtons knikkerbaan
Auteur: Rob Colson
Illustraties: Eric Smith
Vertaling: Saskia Martens
Uitgever: Infodok
ISBN: 9789059089457
Originele titel: Engineer Academy: Marble Run
Verschijningsdatum: augustus 2019
Bladzijden: 64
Afmetingen: 243 x 266 x 54 mm
Leeftijd: 12+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,99

Website illustrator: ericsmithillustration.co.uk

Koop 'Newtons knikkerbaan' bij Paagman.nlVind 'Newtons knikkerbaan' in de bibliotheek