Niet aan dit boek likken – Idan Ben-Barak & Julian Frost

Illustratie door Jantien Baas: Niet aan dit boek likken – Idan Ben-Barak & Julian Frost

Miek de microbe gaat samen met jou op avontuur en verkent allerlei bijzondere microscopische landschappen die door hele kleine figuurtjes worden bewoond. Tijdens zijn tocht ontmoet Miek allerlei nieuwe vriendjes, zoals Cari de streptokok en Sjaak de schimmel en leren wij van alles over hun functies. 

De kleinste levende wezens beleven ook avonturen blijkt uit dit bijzondere prentenboek, dat je een vrolijke introductie geeft in de wereld van het microscopische.

Niet aan dit boek likken - Idan Ben-Barak & Julian Frost

Een prentenboek over een microbe is natuurlijk een razend origineel idee en goed uitgevoerd kan het ook nog eens heel leuk en leerzaam worden. Dat is met dit boek wel gelukt, want geen kind kan de opdrachten van Miek weerstaan en verplaatst binnen no-time Miek en zijn vrienden naar allerlei nieuwe avontuurlijke locaties.

Het idee dat je de hoofdpersonen van het verhaal zelf van de ene locatie naar de andere brengt is erg goed gevonden en werkt ook erg leuk. Na een paar keer lezen staan de voorgelezenen al klaar om Miek en zijn makkers naar de volgende setting te vervoeren wat met veel plezier wordt gedaan.

Niet aan dit boek likken - Idan Ben-Barak & Julian Frost

De vrolijke afbeeldingen van de schimmels, bacteriën en andere minuscule organismen die in enorme opgeblazen foto’s hun thuis hebben maken dit een heel opgewekt boek. Dat de hoofdpersonen ook nog eens zo grappig en vriendelijk tegen elkaar zijn versterkt dit alleen maar en maakt dat je eigenlijk meteen een microscoop wilt pakken om ze in het echt eens te ontmoeten.

Helemaal achterin het boek worden de hoofdpersonen nog eens voorgesteld zoals we ze daadwerkelijk door de microscoop zouden zien, ze zien er dan toch wat minder uitnodigend uit. Gelukkig heeft de schrijver een graad in de microbiologie en kunnen we er vanuit gaan dat de wereld die hij aan ons voorstelt wel degelijk op wetenschappelijke inzichten is gebaseerd.

Niet aan dit boek likken - Idan Ben-Barak & Julian Frost

De uitgever van de Engelse versie, MacMillan, heeft een website over het boek gemaakt waar nog allerlei extra’s te vinden zijn, zoals een trailer en een klein downloadbaar doeboek met de vier karakters uit het boek. Helaas wel in het engels, al maakt dat de activiteiten zeker niet minder toegankelijk, een doolhof is in het Engels gelukkig ook nog steeds oplosbaar voor een vierjarige.

Zoals een goed prentenboek betaamd bevat dit boek niet alleen een leuk verhaal, maar zit er ook een element van interactiviteit in en is het bovendien nog eens leerzaam ook.

Wat een fantastisch leuk (en leerzaam) prentenboek is dit, een absolute aanrader! Wij hopen dan ook van harte dat er nog veel van dit soort boeken zullen volgen van dezelfde makers, al dan niet over de microscopische wereld.

Titel: Niet aan dit boek likken
Auteur: Idan Ben-Barak
Illustraties: Julian Frost
Fotografie: Linnea Rundgren
Vertaling: Jan Paul Schutten
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024582396
Verschijningsdatum: maart 2019
Originele titel: Do not Lick this Book
Bladzijden: 40
Afmetingen: 217 x 217 x 10 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 14,99

Website auteur: idanbb.com

Website illustrator: julianfrost.co.nz

Koop 'Niet aan dit boek likken' bij Paagman.nlVind 'Niet aan dit boek likken' in de bibliotheek