Noorse mythen – Kevin Crossley-Holland & Jeffrey Alan Love

Illustratie door Jantien Baas: Noorse mythen – Kevin Crossley-Holland & Jeffrey Alan Love

Hoe Odin zijn oog verliest, waar de monsters Fenrir, Jormungand en Hel vandaan komen, hoe Thor zijn hamer kwijt raakt en weer terugvindt, waarom Loki iedereen constant voor de gek houdt en hoe de wereld is ontstaan en weer ten onder zal gaan. Dat alles, en meer, kun je lezen in ‘Noorse mythen’, een hervertelling van de beroemde vikingverhalen over de Noorse goden, dwergen, reuzen en andere monsters.

De verhalen over de Noorse goden Odin, Thor, Loki en hun familie hebben al miljoenen mensen begeesterd en daar komt met dit boek weer een nieuwe generatie bij die zich kunnen laven aan de tijdloze verhalen, in een nieuw (en bijzonder mooi) jasje.

Noorse mythen - Kevin Crossley-Holland & Jeffrey Alan Love

Veel jongeren zullen de namen Thor, Loki en Odin al kennen van de Thor films waarin de goden uit Asgard de hoofdrol spelen. Producent Marvel heeft voor zijn comics en films veelvuldig inspiratie gehaald uit de klassieke verhalen, maar heeft niet kunnen voorkomen dat de originele verhalen nog altijd vele malen interessanter en indrukwekkender zijn dan hun moderne uitingen.

Mythologie is met een comeback bezig, stond in 2017 en 2018 het boek Mythos van Stephen Fry over de Griekse goden wekenlang in de internationale bestsellerlijsten, nu is het de beurt aan de godenverhalen van de Vikingen. De populaire auteur Neil Gaiman schreef eind 2017 al een veelgeprezen boek (voor volwassenen) over deze mythen en nu is er voor het jongere publiek dit mooie boek van Kevin Crossley-Holland over hetzelfde pantheon.

Noorse mythen - Kevin Crossley-Holland & Jeffrey Alan Love

De in Oxford University opgeleide auteur Kevin Crossley-Holland is een ware woordkunstenaar, naast een serie fictieboeken over Koning Arthur, schrijft hij ook poëzie, teksten voor opera en vertaalde hij oud-engelse klassiekers in modern engels. De aangewezen persoon om een taaie kluif als de 13e-eeuwse Edda van Snorri Sturluson in voor hedendaagse lezers begrijpelijke taal om te zetten. Dat is dan ook goed gelukt, de verhalen lezen als een trein en hebben niks van hun originele spanning en charme verloren.

De afbeeldingen van Jeffrey Alan Love verdiepen die sfeer nog eens extra en geven dit boek de licht duistere toon mee die zo uniek is voor de tragische verhalen over de Noordse goden. Hij is dan ook een veel bekroonde illustrator (en schrijver). Alan Love werd onder andere genomineerd voor de World Fantasy Award, en won een gouden medaille van de Society of Illustrators.

Noorse mythen - Kevin Crossley-Holland & Jeffrey Alan Love

Een schitterend boek dat meesterlijk de toon weet te vangen in zowel woord als beeld van de unieke sfeer in de verhalen over Loki, Thor, Odin en de andere goden in het Noorse pantheon.

Voor zowel liefhebbers van de Noorse mythologie als beginnende vikings een absolute aanrader!

Titel: Noorse mythen: de magische wereld van Odin, Thor en Loki
Auteur: Kevin Crossley-Holland
Illustraties: Jeffrey Alan Love
Vertaling: Margaretha van Andel
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047710110
Verschijningsdatum: juli 2018
Originele titel: Norse Myths: Tales of Odin, Thor and Loki
Bladzijden: 238
Afmetingen: 278 x 240 x 30 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 27,95

Website auteur: kevincrossley-holland.com

Website illustrator: jeffreyalanlove.com

Koop 'Noorse mythen' bij Paagman.nl