Onder de golven – het verhaal van Doggerland – Linda Dielemans & Djenné Fila

Illustratie door Jantien Baas: Onder de golven – het verhaal van Doggerland – Linda Dielemans & Djenné Fila

Het bewijs dat geschiedenis ook een levend en groeiend organisme is, is het verhaal van Doggerland. Een verdronken land aan onze kust waar we eigenlijk pas de afgelopen vijftig jaar een beetje kijk op hebben gekregen.

Archeologe en kinderboekenschrijfster Linda Dielemans heeft over dit verloren land, waarvan de geschiedenis nauw met dat van ons eigen land is verweven, dit prachtige boek geschreven.

Onder de golven - het verhaal van Doggerland - Linda Dielemans & Djenné Fila

Dielemans vorige boek is het veelbekroonde ‘Brons‘, een uniek kinderboek over de Bronstijd. Hierin worden de mooiste verhalen over bronzen gebruiksvoorwerpen en sieraden verteld om zo het leven in de Bronstijd inzichtelijk te maken.

‘Onder de golven’ is misschien nog wel een mooier boek, mede omdat de geschiedenis van Doggerland zo onbekend (en nieuw) is, maar ook door de prachtige illustraties van Djenné Fila die dit relatief onbekende hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis een stuk dichterbij halen.

Onder de golven - het verhaal van Doggerland - Linda Dielemans & Djenné Fila

De inspirerende teksten van Dielemans over de Neanderthalers, Homo antecessor en Home sapiens worden afgewisseld met korte verhalen over de avonturen van deze vroege Noordzee bewoners om zo hun levens meer tastbaar te maken en dat werkt heel goed. Elk hoofdstuk is voorzien van veel illustraties van gebruiksvoorwerpen en een kaart van de status van Doggerland in de besproken periode.

Een welkome toevoeging want deze regio was een van de meest veranderlijke gebieden waar de mens ooit zijn kampen heeft opgeslagen. IJstijden en warmere periodes hadden een enorm effect op de hoogte van het water (en het ijs) en dus ook op de dier- en plantensoorten die er leefden en waar de mens zijn bestaan op baseerde.

Onder de golven - het verhaal van Doggerland - Linda Dielemans & Djenné Fila

Een zeer welkome toevoeging is het laatste hoofdstuk, waarin kinderen die enthousiast zijn geworden over de verhalen van Doggerland, zelf worden aangespoord met tips en informatie om op zoek te gaan naar voorwerpen en overblijfselen uit de tijd van de Doggerlanders. De kust van Nederland (en de Zandmotor in het bijzonder) liggen namelijk vol met kleine en grote voorwerpen die afkomstig zijn van de zeebodem en daarmee uit het leven van de bewoners van het verdronken land.

‘Onder de golven’ is een bijzonder interessant boek geworden waarin een overduidelijk bevlogen schrijfster het verhaal verteld van een relatief onbekend hoofdstuk in de geschiedenis van ons land. Voor zowel volwassenen en kinderen een absolute aanrader.

Titel: Onder de golven – het verhaal van Doggerland
Auteur: Linda Dielemans
Illustraties: Djenné Fila
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789464040326
Verschijningsdatum: april 2021
Bladzijden: 184
Afmetingen: 177 x 247 x 23 mm
Leeftijd: 12+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: €20,-

Website auteur: lindadielemans.com

Website illustrator: djenne.com

Koop 'Onder de golven' bij Paagman.nlVind 'Onder de golven' in de bibliotheek