Over Alles – Richard Platt & James Brown

Illustratie door Jantien Baas: Over Alles – Richard Platt & James Brown

Kinderen zitten vol met vragen, niet allemaal even makkelijk te beantwoorden voor de gemiddelde ouder. Daarom nu een boek wat enerzijds de volwassene de antwoorden kan geven en anderzijds het kind vol met vragen naast die antwoorden weer een heleboel nieuwe vragen kan bezorgen.

Over Alles - Richard Platt & James Brown

Over alles van Richard Platt en James Brown gaat natuurlijk niet over alles. Als je wikipedia zou uitprinten dan heb je een volledige bibliotheek nodig om de printouts in op te slaan, maar het doet zeker een moedige poging en divers zijn de onderwerpen absoluut.

Zo worden morsecode en Romeinse cijfers behandeld, maar ook muzieknotatie, het zonnestelsel, knopen en het menselijk oog hebben een plekje gekregen. Hele diverse onderwerpen die elk van uitleg in beeld en woord zijn voorzien.

Over Alles - Richard Platt & James Brown

De illustraties van James Brown in monochrome kleuren zijn duidelijk en goed herkenbaar. Zijn moderne stijl zag je in het verleden niet vaak in non-fictie boeken die voornamelijk van foto’s en naturalistische afbeeldingen werden voorzien. Gelukkig is dit steeds minder het geval, kinderen met interesse in wetenschap en techniek mogen tegenwoordig gelukkig ook van esthetisch interessante afbeeldingen genieten.

De uitleg die er bij staat is helder geschreven en staat vol met leuke feitjes en weetjes. De schrijver Richard Platt is in ons land een onbekende, maar in het Verenigd Koninkrijk een grootheid die al meer dan 100 boeken heeft geschreven, vooral non-fictie boeken over geschiedenis en wetenschap. De kans is dan ook bijzonder groot dat je, zonder het je te realiseren, al eens een vertaald boek van hem in je handen hebt gehad.

Persoonlijk had ik misschien een andere selectie van onderwerpen gemaakt, maar zoals gezegd, dat is persoonlijk, Voor het leergierige kind is er in ieder geval genoeg te ontdekken, en er zullen nog veel tochtjes nodig zijn naar de bibliotheek en/of boekenwinkel om de met dit boek begonnen dorst naar kennis te kunnen lessen.

Over Alles - Richard Platt & James Brown

Afgelopen jaar is alweer een nieuw boek verschenen met de illustraties van James Brown, deze keer een non-fictie boek over steden. Lees ook de recensie die we daar enige weken geleden over hebben geschreven.

Hopelijk is hiermee de bron van mooie door James Brown geïllustreerde boeken voorlopig nog niet opgedroogd want deze recensent is in ieder geval een fan!

En met dit fantastische boek sluiten we ook de Vlaamse Jeugdboekenmaand recensies af die in het teken stonden van wetenschap en techniek. De recensie van volgende week is weer een fictie boek!

Titel: Over alles
Auteur: Richard Platt
Illustraties: James Brown
Vertaling: Jesse Goossens
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047708773
Verschijningsdatum: oktober 2016
Originele titel: A World of Information
Bladzijden: 62
Afmetingen: 15x376x276 mm
Leeftijd: 10+
Prijs: € 17,50
Onderscheidingen auteur: Bronze Muse Award (2011), Blue Peter award (2003)

Website auteur: richardplatt.co.uk

Website illustrator: jamesbrown.info

Koop “Over alles” bij Paagman.nl