Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

Illustratie door Jantien Baas: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

Wanneer de kleine mol uit zijn hol komt gekropen, landt er een grote vieze drol bovenop zijn kop! De kleine mol gaat meteen op zoek naar de viespeuk die dat heeft gedaan.

Tijdens de zoektocht van de kleine mol naar de onverlaat die op zijn kop heeft gepoept, leert hij vanalles over de verschillende uitwerpselen van de dieren in zijn omgeving. Gelukkig zijn er een stel connaisseurs die hem kunnen helpen te achterhalen wie zo onvoorzichtig is geweest met zijn poep.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

Ondertussen al een onvervalste klassieker en niet voor niks in vele verschillende edities verschenen (klein, groot, zacht, hard, pop-up, Fries enzovoorts); dit boek is gegarandeerd een succes! De gemiddelde kleuter zal een boek over poep natuurlijk niet kunnen weerstaan, maar gelukkig is het verhaal en de taal van de mol ook nog zo leuk, dat zelfs de meest beschaamde voorlezer er veel plezier aan zal beleven.

De tekeningen zijn mooi gemaakt en maken onmiddellijk typetjes van de dieren, waardoor ze heel gemakkelijk van stemmetjes kunnen worden voorzien. De teksten herhalen zich voor een gedeelte, maar maken ook veel gebruik van synoniemen en klanknabootsingen (flats, plokkeplok), wat het voorlezen erg leuk maakt.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

Elk dier heeft zijn eigen drol en bijbehorend geluid en binnen no-time ben jij en de voorgelezen een kenner op het gebied van dieren uitwerpselen. Als de mol uiteindelijk achterhaald wie de boosdoener is geweest betaald hij deze met gelijke munt terug.

Hoe de mensheid ooit heeft uitgevonden hoe een mollendrol er uitziet en zelfs klinkt als deze van grote hoogte op een hoofd landt, daar moet je misschien maar niet te veel over nadenken.

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

De populariteit van de kleine mol met de drol heeft uiteraard ook al tot aardig wat merchandise geleid. Zo is er onder andere een kleine-mol-knuffeleen vriendenboekje, en zelfs een theaterstuk voor de allerkleinsten.

Het boek is ondertussen ook al in een enorme verscheidenheid aan talen vertaald, zo kun je de avonturen van de kleine mol in het Spaans, Koreaans en Arabisch lezen, maar ook in het Catalaans of Schots.

Al met al een erg leuk boek dat vooral voor de jongsten een grote hit zal zijn, maar dat zeker niet gaat vervelen door de jaren heen en nog vaak gniffelend zal worden geopend door oudere kinderen.

Titel: Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Auteur: Werner Holzwarth
Illustraties: Wolf Erlbruch
Vertaling: Ineke Ris
Uitgever: Vries-Brouwers
ISBN: 9789061745822
Verschijningsdatum: maart 1994
Originele titel: Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat
Bladzijden: 23
Afmetingen: 9x301x212 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 13,90
Onderscheiding: Astrid Lindgren Memorial Award (2017),  Hans Christian Andersen Award (2006) e.a.

Koop 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' bij Paagman.nlKoop 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (popup editie)' bij Paagman.nlVind 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' bij de bibliotheek