Paul Poiret – Dromen van de Oriënt – Enzo Pérès-Labourdette

Illustratie door Jantien Baas: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt – Enzo Pérès-Labourdette

Paul Poiret heeft een saai baantje als paraplu bezorger, maar hij droomt ervan de dames van Parijs te kleden. Wanneer hij ontslagen wordt als ontwerper voor de beroemde couturier Charles Worth gaat hij op reis naar de Oriënt. De daar opgedane inspiratie gebruikt hij om Parijs te veroveren in een wervelwind van kleuren.

Vol toewijding en wars van de gangbare normen transformeert Paul Poiret zich van eenvoudige paraplubezorger tot één van de grondleggers van de Parijse Art Deco, Poiret Le Magnifique.

Paul Poiret - Dromen van de Oriënt - Enzo Pérès-Labourdette

Dit boek is onderdeel van de serie kunstprentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag. Tegelijkertijd met het uitkomen was er een grote tentoonstelling in het museum over de Art Deco in Parijs in de jaren twintig van de vorige eeuw. Poiret, die daar een grote rol in heeft gespeeld, was ook één van hoofdrolspelers in die tentoonstelling.

Enzo Pérès-Labourdette, de auteur van het boek, is helemaal los gegaan in de Art Deco stijl en heeft in spetterende kleuren het levensverhaal van Le Magnifique in dit prentenboek gevangen.

Paul Poiret - Dromen van de Oriënt - Enzo Pérès-Labourdette

Er staat niet heel veel tekst in het boek, maar met de prachtige tekeningen is dat ook eigenlijk helemaal niet nodig. De afbeeldingen dragen zonder problemen het verhaal en stelen absoluut de show. Door de gebruikte kleuren en tekenstijl ademt het boek de sfeer uit van de jaren 1920.

Grappig detail is dat de teksten vaak op plekken staan die opzettelijk leeg zijn gehouden. Daar zie je ook aan dat de auteur zowel teksten als afbeeldingen heeft gemaakt en zijn best heeft gedaan van beiden een geheel te maken.

Paul Poiret - Dromen van de Oriënt - Enzo Pérès-Labourdette

Want zoals al gezegd zijn de prenten in dit prentenboek buitengewoon mooi. De zachte, maar toch heldere kleuren laten heel duidelijk het palet zien waar de Art Deco veelal mee werkte en hoe uitbundiger de kleuren hoe beter het Paul Poiret verloopt.

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de aankoopwaardigheid van dit boek, kijk dan de trailer die de uitgever heeft gemaakt voor het boek, waarin je een mooi beeld krijgt van de binnenkant.

Titel: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt
Auteur: Enzo Pérès-Labourdette
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025873912
Verschijningsdatum: oktober 2017
Bladzijden: 32
Afmetingen: 10x287x242 mm
Leestijd: 10 min.
Leeftijd: 2+
Prijs: € 14,99

Website auteur: enzo.studio

Koop “Paul Poiret - Dromen van de Oriënt” bij Paagman.nl