Pol en de Vulkaan – Per Sanderhage & Thierry Capezzone

Illustratie door Jantien Baas: Pol en de Vulkaan – Per Sanderhage & Thierry Capezzone

In het nieuwste avontuur van Pol, Pelle en Pingo gaan de vrienden uiteraard weer op reis met hun zelfgebouwde boot, de Mary, samen met de Admiraal en de kleine schildpad en papegaai. Een hardnekkige loszittende plank zit ze echter behoorlijk dwars bij het uitzoeken van hun reisbestemming en leidt ertoe dat ze hun reisplannen nog even in de wacht zetten om wat spijkers te bemachtigen.

De zoektocht leidt de beroemde avonturiers naar het Vulkaaneiland waar ze weer een doldwaas avontuur beleven en de plaatselijke bevolking uit de nesten weten te helpen met hun vindingrijkheid en moed.

Pol en de Vulkaan - Per Sanderhage & Thierry Capezzone

Een nieuw avontuur van de van origine Deense Pol is een bijzondere gebeurtenis, want sinds 1985 zijn er geen nieuwe albums, maar alleen heruitgaven, verschenen. De oorspronkelijke auteurs, het echtpaar Hansen, is dan ook al enige decennia geleden overleden, al hadden andere tekenaars en scenaristen ruim daarvoor het stokje al van hen overgenomen. Daar is nu dus 1 nieuwe naam bijgekomen, de oude rot Per Sanderhage heeft het nieuwe verhaal geschreven en de tekeningen zijn van de hand van Pol-debutant Thierry Capezzone.

De eerste Pol albums maakten gebruik van tekst onder de plaatjes, ook wel de de Europese manier van strips genoemd, in tegenstelling tot de Amerikaanse tekstballonnen. Daar is men echter in de latere albums van afgestapt en ook dit nieuwe album gebruikt gelukkig de moderne tekstballonnen.

Pol en de Vulkaan - Per Sanderhage & Thierry Capezzone

De visuele stijl komt bijzonder goed overeen met de oude strips, maar is wel een stuk drukker en meer gedetailleerd. Vooral de scènes in de steden zijn erg mooi met wijdse vergezichten en veel gebeurtenissen op de voor- en achtergrond, met hier en daar een visuele knipoog naar andere strips (Commissaris Bulle Bas loopt o.a. langs).

Ook de kleine schildpad en papegaai die met Pol en zijn vrienden meereizen zijn weer van de partij en de schildpad heeft in dit verhaal zelfs een naam gekregen, hij heet nl. Pilschat. Kijk dus weer goed in de marges van de plaatjes want de twee ondeugende diertjes voeren weer als vanouds vanalles in hun schild.

Pol en de Vulkaan - Per Sanderhage & Thierry Capezzone

De originele Pol verhalen zijn in bijna alle West-europese landen verschenen en waren eigenlijk van het begin af aan al een groot succes. Zoals het een goedlopende strip betaamd is Pol ook al eens als televisiefiguur te zien geweest, het meest recent werden zijn tekenfilm avonturen door de VPRO in 1986 uitgezonden. In de late jaren 90 is er ook nog een nieuwe serie gemaakt, die is echter nooit in Nederland te zien geweest, wat misschien maar goed is ook.

Omdat Pol al zo oud is en veel heruitgaven heeft gehad zijn de albums ook goed tweedehands te bemachtigen. Voor de echte liefhebbers geeft Silvester Strips de albums in een mooie nieuwe hardcover uitgave uit, en gelukkig ook weer in de originele volgorde.

Erg leuk om te zien dat Pol nog niks van zijn charme heeft verloren en met de nieuwe hardcover uitgaven van de oude Pol avonturen is er voor de nieuwe lezers weer volop te genieten van de beroemde Pol en zijn bemanning. Als klap op de vuurpijl een gloednieuw (en erg leuk) album dat vast de eerste zal blijken te zijn in een geheel nieuwe serie Pol albums voor een nieuwe generatie lezers.

Titel: Pol en de Vulkaan
Auteur: Per Sanderhage
Illustraties: Thierry Capezzone
Uitgever: Silvester Strips
ISBN: 9789463064309
Verschijningsdatum: oktober 2018
Originele titel: Rasmus Klump på Vulkaner
Bladzijden: 32
Afmetingen: 220 x 4 x 290 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 6,95

Website auteur: sanderhage.com

Website illustrator: thierrycapezzone.dk

Koop 'Pol en de vulkaan' bij Silvester Strips