Proefjesboek – Arno Verweij & Tijn Snoodijk

Illustratie door Jantien Baas: Proefjesboek – Arno Verweij & Tijn Snoodijk

Ter ere van de Vlaamse Jeugdboekenmaand en haar wetenschap- en techniekthema, dit keer een recensie over een boek vol leuke, veilige en eenvoudige experimenten dat van elk kind een kleine wetenschapper maakt.

Proefjesboek - Arno Verweij & Tijn Snoodijk

In 2004 werd op initiatief van Robbert Dijkgraaf de website proefjes.nl begonnen met een verzameling leuke en eenvoudige proefjes die de wetenschap toegankelijk moet maken voor kinderen. De website is een groot succes en er worden tot op de dag van vandaag nieuwe proefjes op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie aan toegevoegd. Ondertussen staan er al meer dan 200 verschillende proefjes op de website!

Naar aanleiding van dat succes verscheen er ruim tien jaar later dit boek met de 65 leukste en indrukwekkendste proefjes van de site. Het mooiste van de experimenten is dat je ze kunt doen met huis-, tuin- en keukenspullen die in elk huishouden wel te vinden zijn. Slechts voor een enkele zul je even de supermarkt in moeten om al het materiaal te verzamelen.

Proefjesboek - Arno Verweij & Tijn Snoodijk

Alle proefjes staan op de rechterpagina, inclusief een aantal vragen over het proefje. De antwoorden daarvan en de uitleg over de waargenomen verschijnselen kun je vinden als je de pagina omslaat. Zo hebben elke twee bladzijden dus de uitleg van een proefje en een nieuw proefje (wat stiekem heel verslavend werkt).

Qua lengte variëren de proefjes van korte, die een minuut of zelfs minder duren, tot proefjes waar je een aantal dagen op moet wachten tot ze klaar zijn. Zo is er een bijzonder leuke waarmee je de schil van een ei in azijn oplost, het duurt even tot het resultaat te zien is, maar dat is dan meteen wel een heel bijzonder experiment.

Proefjesboek - Arno Verweij & Tijn Snoodijk

De grappige kleine blauwe monstertjes van Tijn Snoodijk die op veel pagina’s de experimenten begeleiden voegen net dat kleine beetje luchtigheid toe dat een boek als dit goed kan gebruiken.

Dit boek is dus niet alleen geschikt voor de slimste kinderen uit de klas, maar misschien juist voor de kinderen die je niet meteen wetenschapper ziet worden. De proefjes zijn bijzonder divers en er is voor elk kind wel ééntje te vinden waar ze steil van achterover slaan.

Een heerlijk boek om open te slaan en mee aan de gang te gaan op een druilerige zondagmiddag of te gebruiken als inspiratie voor een verjaardagsfeestje van een kleine wetenschapper in de dop.

Titel: Proefjesboek
Auteur: Arno Verweij
Illustraties: Tijn Snoodijk
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057124518
Verschijningsdatum: augustus 2015
Bladzijden: 144
Afmetingen: 17x244x179 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 16,95

Website auteur: arnoverweij.nl

Website illustrator: tijnsnoodijk.com

Koop “Proefjesboek