Programmeren voor kinderen – Carol Vorderman

Illustratie door Jantien Baas: Programmeren voor kinderen – Carol Vorderman

Computers zijn alomtegenwoordig, heb je er niet eentje in je zak zitten, dan wel om je pols of zit je in een vervoersmiddel dat grotendeels wordt bestuurd door computers. Sterker nog, dit artikel lees je hoogstwaarschijnlijk ook op een computer, als je hem tenminste niet hebt uitgeprint (met behulp van een computer).

Het programmeren van computers is dan ook een bijzonder handige vaardigheid om te hebben tegenwoordig, iets waar je eigenlijk niet vroeg genoeg mee kunt beginnen!

Programmeren voor kinderen - Carol Vorderman

Dat komt goed uit, want met dit boek kan zelfs de grootste computerleek toch zijn kinderen aan de hand nemen in de wondere wereld van het programmeren en zelf spelletjes en andere leuke en handige programmaatjes leren schrijven.

Het boek maakt gebruik van Scratch, een speciaal door Google voor kinderen ontwikkelde programmeertaal, dat werkt met visuele elementen en gewoon in het Nederlands is te gebruiken. Verderop in het boek wordt ook Python van stal gehaald, een veel ‘echtere’ programmeertaal waarin ook organisaties als NASA en Google zelf hun software schrijven.

Programmeren voor kinderen - Carol Vorderman

De schrijfster Carol Vorderman, bijgestaan door een indrukwekkend team van computerwetenschappers en ontwikkelaars, lijkt op het eerste gezicht niet op een doorsnee developer of bètawetenschapper. Ze staat in haar moederland, het Verenigd Koninkrijk, echter bekend om haar passie en expertise in alles dat met wiskunde te maken heeft.

Naast het jarenlang co-presenteren van het langlopende quizprogramma Countdown, is ze de ontwikkelaar van een rekenmethode voor kinderen, heeft ze een hele stapel aan wiskunde (en dieet) gerelateerde boeken geschreven en staat ze ook bijna elke week wel in de tabloids, ondanks dat ze recent 60 is geworden.

Programmeren voor kinderen - Carol Vorderman

Natuurlijk moet je niet alle kinderen tot volwaardige programmeurs willen opleiden, maar alleen al een klein beetje meer inzicht in de interne werking van de computer kan een kind, dat zich later met hele andere dingen gaat bezighouden, toch heel goed van pas komen.

En een buitengewoon effectieve en leuke manier om dat aan te pakken, gelardeerd met grappige pixelpoppetjes, is met dit prachtige en complete boek waarmee je een klein kijkje in de keuken van de software ontwikkelaar krijgt.

Je begint met het visuele Scratch om de de basisbeginselen onder de knie te krijgen en stapt daarna over op het krachtige Python waarmee je binnen korte tijd de leukste spelletjes en programma’s in elkaar zet! Na nog twee korte hoofdstukken over de binnenkant van de computer en programmeren in het echt ben je officieel voor altijd digibeet af!

Titel: Programmeren voor kinderen
Auteur: Carol Vorderman
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401469579
Verschijningsdatum: augustus 2020
Oorspronkelijke titel: Computer coding for kids
Bladzijden: 224
Afmetingen: 201 x 242 x 21 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 19,99

Koop 'Programmeren voor kinderen' bij Paagman.nlVind'Programmeren voor kinderen' in de bibliotheek