Pudding Tarzan en andere verhalen – Ole Lund Kirkegaard

Illustratie door Jantien Baas: Pudding Tarzan en andere verhalen – Ole Lund Kirkegaard

Iwan Olsen is het kleinste en miezerigste mannetje van de klas, niet bijzonder knap, maar vooral erg slap en heel slecht in belangrijke zaken als gym en verspugen. Het is zo erg dat zelfs zijn vader, die gek is op de boeken van Tarzan, hem de bijnaam Pudding Tarzan bezorgt.

Maar dan komt Iwan een echte heks tegen die hem een wens gunt en na goed nadenken heeft hij de perfecte wens bedacht waarmee hij zijn klasgenoten, en de rest van het stadje, eens wat zal laten zien!

Pudding Tarzan en andere verhalen - Ole Lund Kirkegaard

Pudding Tarzan is de perfecte held voor jonge lezers, een slapjanus die voor één dag de beste is in alles, dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding van de gemiddelde basisscholier. De bijzonder grappige verhalen (én tekeningen) maken het ook nog eens het perfecte boek voor beginnende lezers.

Auteur Ole Lund Kirkegaard heeft zelf de licht bizarre tekeningen bij de verhalen gemaakt en deze zijn ook echt een onderdeel van het verhaal. Regelmatig wordt er verwezen naar de tekeningen in de tekst, een grappige methode die nog steeds wordt gebruikt door auteurs.

Pudding Tarzan en andere verhalen - Ole Lund Kirkegaard

Dit boek is een verzameling van de vier populairste boeken van de Deense Ole Lund Kirkegaard en gaat dus niet alleen over zijn bekendste hoofdpersoon, Pudding Tarzan. Naast Pudding Tarzan bevat het de verhalen over Albert uit Kannestad, Topper en Hugo en hun neushoorn Otto en als laatste de avonturen van Peer en Maatje uit Winderadeel.

Alle verhalen bestaan uit korte hoofdstukken, met korte zinnen en veel afbeeldingen, waarin de meest waanzinnige gebeurtenissen en bizarre figuren elkaar in hoog tempo opvolgen. Zoals al eerder gezegd, bijzonder geschikt voor beginnende of niet zulke goede lezers, maar door de humor van tekst en afbeeldingen ook erg leuk om aan jongere kinderen vanaf een jaar of 6 voor lezen.

Pudding Tarzan en andere verhalen - Ole Lund Kirkegaard

Ondanks dat het belangrijkste verhaal in het boek over pesten gaat, is het zo grappig geschreven dat het een stuk minder ernstig overkomt dan het eigenlijk is. Misschien juist daarom wordt het boek dan ook geregeld gebruikt door basisscholen om het onderwerp pesten te bespreken.

Pudding Tarzan is ondertussen zo’n klassieker dat ook een theaterstuk niet mag ontbreken, geproduceerd door MaxTak en met tekst en liedjes geschreven door Simon van der Geest, zelf ook een niet onverdienstelijk jeugdauteur met maar liefst twee gouden griffels op zijn naam.

Ole Lund Kirkegaard was zelf, voordat hij aan boeken schrijven begon, een leraar op de basisschool en hij wist dus donders goed wat kinderen van die leeftijd leuk vinden. Ondanks dat het verhaal over Pudding Tarzan al ruim 40 jaar oud is, is het nog steeds even grappig en populair en dan ook met recht een klassieker van de jeugdliteratuur te noemen.

Titel: Pudding Tarzan en andere verhalen
Auteur: Ole Lund Kirkegaard
Vertaling: Niels Brouwer
Uitgever: Van Goor
ISBN: 9789000369331
Verschijningsdatum: juli 2019
Originele titel: Gummi-Tarzan
Bladzijden: 250
Afmetingen: 202 x 262 x 23 mm
Leeftijd: 8+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 27,99

Koop 'Pudding Tarzan en andere verhalen' bij Paagman.nlVind 'Pudding Tarzan en andere verhalen' in de bibliotheek