Rambamboelie – Mies Bouwman & Philip Hopman

Illustratie door Jantien Baas: Rambamboelie – Mies Bouwman & Philip Hopman

Rambamboelie is een schattig klein hondje dat heel leuk kan blaffen, maar als de mensen in het park aan hem vragen om eens te blaffen komt er een heel ander geluid uit! Wat een ellende, snel naar de dokter om Rambamboelie te genezen van zijn vreemde stemgeluid. Maar dat blijkt toch meer werk te zijn dan de dokter aanvankelijk dacht.

Pilletjes, drankjes en spuitjes komen er aan te pas om Rambamboelie te genezen, maar niets lijkt te helpen. De mensen in het park geloven er niet meer in, maar dan komt de dokter met een geniale ingeving! Zou het dan toch nog goedkomen?

Rambamboelie - Mies Bouwman & Philip Hopman

Ik ben geen groot fan van bekende Nederlanders die hun bekendheid te gelde willen maken en een kinderboek op de markt brengen. Maar soms levert dit wel een erg leuk boek op en dat is hier gelukkig het geval. In 2002 schreef de recent overleden Mies Bouwman dit verhaal op, waar haar (klein)kinderen zo van hadden genoten, en Philip Hopman leverde er de illustraties bij.

Nou is Philip Hopman ondertussen ook een bekende naam, want zijn grappige Boer Boris is een van de grootste kinderboeken successen van de afgelopen jaren. Bij het verschijnen van dit boek (2002) was hij al aardig op weg natuurlijk, want ook de bekende Jubelientje serie en de vele samenwerkingen met andere bekende kinderboekenschrijvers (Tjibbe Veldkamp, Francine Oomen etc) waren toen al in volle gang.

Rambamboelie - Mies Bouwman & Philip Hopman

De illustraties van Philip Hopman zijn bijzonder mooi, met felle kleuren en vrolijke tekeningen wordt een heerlijke zomerse dag geschapen. Op de grote platen zijn vaak grappige details te vinden in de afbeeldingen die het boek net even een extra zetje geven. Het verhaal is op zichzelf zeker grappig en onderhoudend, maar de mooie tekeningen zijn wat dit boek zo bijzonder maakt.

Het verhaaltje bestaat uit veel herhalingen (de vreemde uitspraken van de dokter, de zorgen van de eigenaar van Rambamboelie). Elke keer als het hondje een nieuw geluid maakt word dit met een tekstballon met een tekening erin weergegeven, waardoor je het voorgelezen kind extra bij het verhaal kunt betrekken. De dokter met zijn aparte uitroep werkt op de lachspieren en je gaat je op een gegeven moment echt afvragen of het nog wel goed komt met Rambamboelie.

Rambamboelie - Mies Bouwman & Philip Hopman

Van Rambamboelie is er in 2010 ook nog een tweede boek verschenen, Jammerdejammer, ook door Mies Bouwman geschreven en weer geillustreerd door Philip Hopman. Hierin gaat Rambamboelie op zoek naar dieren die, net als hem, telkens hetzelfde kunstje moeten doen, een directe opvolger van dit boek dus. Momenteel vrij lastig te krijgen omdat dat boek niet in herdruk is genomen zoals Rambamboelie wel vorig jaar.

Een heel leuk boek met een grappig verhaal, waar de illustraties van Philip Hopman in uitblinken en toen al heel duidelijk te zien was dat we voorlopig nog niet van zijn prachtige tekeningen af zijn, een aanrader!

Titel: Rambamboelie
Auteur: Mies Bouwman
Illustraties: Philip Hopman
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021678160
Verschijningsdatum: oktober 2017
Bladzijden: 40
Afmetingen: 10x275x205 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 13,99

Website illustrator: philiphopman.nl

Koop 'Rambamboelie' bij Paagman.nlKoop 'Rambamboelie (ebook)' bij Paagman.nl