Reizigers in het dierenrijk – Markéta Špacková, Eva Bártová & Jana K. Kudrnová

Illustratie door Jantien Baas: Reizigers in het dierenrijk – Markéta Špacková, Eva Bártová & Jana K. Kudrnová

Dat trekvogels gigantische afstanden afleggen in hun tochten tussen de zomer en de winter is algemeen bekend, maar dat deze afstanden voor walvissen een peulenschil zijn, is voor de meeste lezers waarschijnlijk minder bekend.

Deze en nog heel veel meer interessante informatie over reizende dieren kun je vinden in dit mooie en complete boek over de minder honkvaste ingezetenen van het dierenrijk.

Reizigers in het dierenrijk - Markéta Špacková, Eva Bártová & Jana K. Kudrnová

In relatief weinig pagina’s wordt er veel informatie over de lezers uitgestort, opgedeeld in drie thema’s en met voor elk thema een grote uitklapbare landkaart, bevat dit boek alles wat je mogelijkerwijs over reizende dieren en insecten zou willen weten. Want vlak ook de insecten niet uit, die soms reizen van duizenden kilometers maken in hun relatief korte levens.

De thema’s zijn ingericht naar aanleiding van de soort reis die de dieren maken. Het eerste thema gaat over dieren die trektochten door de lucht maken, veelal vogels en insecten, terwijl voor het tweede thema alleen maar waterdieren worden besproken. Het laatste thema is een beetje een allegaartje van diersoorten, het gaat voornamelijk over dieren die voor hun voedselbehoeftes over land of door het water reizen, van zee- tot savanneolifanten.

Reizigers in het dierenrijk - Markéta Špacková, Eva Bártová & Jana K. Kudrnová

Er zitten nog best wat onverwachte kilometervreters tussen, zo verwacht je van een teer en nietig wezentje als de monarchvlinder niet dat hij 100 kilometer per dag kan afleggen en dat de lederschildpad, een grote zeeschildpad die evenveel weegt als een kleine olifant, zich ruim 20.000 kilometer per jaar kan verplaatsen.

De grote uitklapbare landkaarten stelen natuurlijk wel de show, met overzichtelijke trekroutes van de daarvoor besproken dieren zijn dit de blikvangers van het boek en verbinden ze de dieren binnen het thema.

Reizigers in het dierenrijk - Markéta Špacková, Eva Bártová & Jana K. Kudrnová

De uitgeverij heeft ter promotie ook nog een leuke korte trailer van het boek op internet gezet om een goede indruk te krijgen van de inhoud.

Een enorme hoeveelheid informatie over een hele bijzondere groep dieren verzameld in een mooi en overzichtelijk boek, dat is natuurlijk een droom voor de gemiddelde dierenliefhebber. Dat gaat voor dit boek dan ook helemaal op, want naast bijzonder verrassend en informatief is het ook gewoon een enorm mooi boek.

Titel: Reizigers in het dierenrijk
Auteur: Markéta Špacková & Eva Bártová
Illustraties: Jana K. Kudrnová
Vertaling: Nelleke Scherpbier
Uitgever: KokBoekencentrum
ISBN: 9789026622922
Verschijningsdatum: juli 2019
Originele titel: Wanderers of the animal world
Bladzijden: 32
Afmetingen: 257 x 259 x 17 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd: 60+ min.
Prijs: € 17,50

Website illustrator: janakudrnova.com

Koop 'Reizigers in het dierenrijk' bij Paagman.nlVind 'Reizigers in het dierenrijk' in de bibliotheek