Roza Rozeur, Ingenieur – Andrea Beaty & David Roberts

Illustratie door Jantien Baas: Roza Rozeur, Ingenieur – Andrea Beaty & David Roberts

Roza Rozeur, vernoemd naar ‘Rosie the Riveter’, hét symbool van de vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog in de fabrieken aan het werk waren, wil dolgraag ingenieur worden. Maar wat als je uitvindingen telkens spectaculair mislukken en iedereen je uitlacht? Dan zet je door! Want als je echt iets wilt, laat je je door niets of niemand tegenhouden en een beetje hulp van je vliegtuig-bouwende oudtante helpt natuurlijk ook.

Roza vind allerlei tegenslagen op haar pad, van bulderend lachende ooms tot ideeën die toch niet zo goed werken als gedacht. Maar mislukkingen zijn er om van te leren en uiteindelijk leiden ze tot succes, als je maar doorzet!

Roza Rozeur, Ingenieur - Andrea Beaty & David Roberts

Om te zeggen dat dit een succesvol prentenboek is, is een understatement, de originele Engelstalige versie heeft meer dan 140 weken in The New York Times Children’s Picture Books bestseller lijst gestaan en is zelfs voorgelezen vanuit de ruimte! Ook is het boek onder andere vertaald in het Frans, Spaans en Duits en ook daar is het boek erg populair, daarnaast zijn er ondertussen al drie delen in de serie verschenen.

In dit boek, het tweede van de serie over jonge kinderen met een passie, leert Roza om beter te falen, een erg Amerikaanse boodschap, waar wij nog wel eens wat van zouden kunnen leren. Want van mislukkingen leer je natuurlijk veel meer dan van successen.

Roza Rozeur, Ingenieur - Andrea Beaty & David Roberts

De teksten, op rijm, zijn zoals hij dat altijd doet, vakkundig door Edward van de Vendel vertaald en lezen prettig door, zonder al te veel moeilijke woorden en met slim gevonden woordspelingen. In combinatie met de grappige, vrolijke en kleurrijke tekeningen van David Roberts maakt het dit tot een heerlijk prentenboek, dat met veel plezier keer op keer uit de boekenkast gepakt zal worden.

Ondertussen is er ook al een doeboek over Roza Rozeur verschenen, ‘Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek voor jonge ingenieurs‘, een bijzonder leuk boek, met allerlei maffe opdrachten en raadsels om zelf te doen.

Roza Rozeur, Ingenieur - Andrea Beaty & David Roberts

Zoals al vermeld zijn er ondertussen ook al twee andere delen van dezelfde serie uitgekomen, over klasgenootjes van Roza met hun eigen dromen, waarvan de derde, ‘Ada Dapper, Wetenschapper‘, net in de Nederlandse vertaling is verschenen. Ook bij deze twee boeken is een bijpassend doeboek en het zal raar moeten lopen als die ook niet binnen afzienbare tijd in het Nederlands zullen verschijnen.

Het eerste boek over een jongetje (Iggy) die Architect wil worden is helaas nog niet in het Nederlands verschenen, hopelijk zal deze ook binnen afzienbare in Nederland te koop zijn.

De populariteit van de boeken heeft ook al tot gevolg gehad dat er een hele (Engelstalige) website is gewijd aan de klasgenoten van Roza en hun ambities, met onder andere nieuws, leuke weetjes, downloadables en merchandise.

Een fantastisch leuk boek, met mooie tekeningen en een mooi verhaal waarvan de onderliggende boodschap ook nog eens super waardevol is! Fail better!

Titel: Roza Rozeur, Ingenieur
Auteur: Andrea Beaty
Illustraties: David Roberts
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057124983
Verschijningsdatum: oktober 2017
Originele titel: Rosie Revere, Engineer
Bladzijden: 32
Afmetingen: 287 x 235 x 10 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 13,95

Website auteur: andreabeaty.com

Website illustrator: davidrobertsillustration.tumblr.com

Koop 'Roza Rozeur, Ingenieur' bij Paagman.nlKoop 'Roza Rozeurs grote werk- en knutselboek' bij Paagman.nl