Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Illustratie door Jantien Baas: Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Vandaag, dinsdag 20 maart 2019, is het precies 50 jaar geleden dat Eric Carle het klassieke prentenboek ‘Rupsje Nooitgenoeg’ bedacht. En dat mag natuurlijk best wat aandacht krijgen op deze internationaal gevierde ‘The Very Hungry Caterpillar Day’.

Het iconische verhaal van de hongerige rups die zich door een berg eten heen werkt en zich uiteindelijk als vlinder ontpopt heeft al generaties betoverd en zal dat nog wel even blijven doen.

Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Het bekende boek is ondertussen een blauwdruk geworden voor het maken van een goed prentenboek. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, want het behandeld de dagen van de week, telt tot 5, benoemd een heel scala aan voedsel en gaat over de levenscyclus van de rups die zich tot een vlinder omtovert.

Rupsje Nooitgenoeg is dan ook een enorm populair boek en is vertaald in meer dan 50 talen, er is zelfs een braille editie van dit boek verschenen in 2006. En dan te bedenken dat dit pas het derde boek was wat Eric Carle maakte in 1969. Ondertussen is zijn oeuvre al uitgegroeid tot bijna honderd boeken, maar Rupsje Nooitgenoeg is nog steeds verreweg de bekendste.

Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Naast de gewone versie is er dan ook een enorme verscheidenheid aan edities beschikbaar, stoffen boekjes, kartonnen boekjes, badboekjes, pop-up boekjes, XL-versies om voor te lezen voor groepen en nog heel veel meer. Door al die edities en de jarenlange populariteit van het boek is deze grote jubileumeditie al de 134ste druk!

Ondertussen zijn er van een heel aantal van de boeken van Eric Carle animaties verschenen, waarvan ‘Rupsje Nooitgenoeg’ natuurlijk de bekendste is. Het verhaal wordt voorgelezen door Gouden Kalf-winnares Carice van Houten en is in zijn geheel op YouTube te bekijken.

Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Als je een kinderboek schrijft dat zo lang zo populair is, wordt er natuurlijk ook een keer een theaterstuk van gemaakt, dat momenteel door heel Nederland te zien is. Kijk voor voorstellingsdata bij jou in de buurt op de website, geschikt voor publiek vanaf 2 jaar.

Op de eigen website van Rupsje Nooitgenoeg zijn ter ere van de jubilaris alle nieuwe uitgaven te vinden, inclusief leuke uitprintbare spelletjes met het rupsje in de hoofdrol en nog veel meer informatie en ander leuks.

Heel veel klassieker ga je een prentenboek niet vinden, ieder kind zou in zijn jeugd minimaal één keer het boekje over de hongerige rups voorgelezen moeten hebben gekregen. En met deze mooie grote jubileumuitgave heb je een buitenkansje om een hele mooie uitgave van dit boek aan je kinderbibliotheek toe te voegen.

Titel: Rupsje Nooitgenoeg
Auteur: Eric Carle
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9789025770754
Verschijningsdatum: maart 2019
Originele titel: The Very Hungry Caterpillar
Bladzijden: 32
Afmetingen: 303 x 217 x 10 mm
Leeftijd: 2+
Leestijd: 10 min.
Prijs: € 14,99

Website auteur: eric-carle.com

Koop 'Rupsje Nooitgenoeg' bij Paagman.nlVind 'Rupsje Nooitgenoeg' in de bibliotheek