Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk? – Ian De Haes & Charlotte Bellière

Illustratie door Jantien Baas: Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk? – Ian De Haes & Charlotte Bellière

De kleine Tijn is er van overtuigd dat Sinterklaas hem gaat overslaan, want hij is best vaak stout en je moet juist alleen maar lief zijn om cadeautjes te krijgen van de Sint, toch?

Maar dan komt hij er achter dat Sint Nicolaas de soep niet zo heet eet als hij wordt opgediend, niemand is immers perfect en dus verdiend ook Tijn een mooi cadeau.

Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk? - Ian De Haes & Charlotte Bellière

Vanaf het eerste moment dat je dit boek opent, spatten de kleuren van de bladzijdes. Donkere winterse nachten worden afgewisseld met warme interieurs die in een goudkleurige gloed de lezer tegemoet komen. De knusse warme avonden waar de viering van het sinterklaasfeest ook voor staat, worden zo op een bijzonder mooie manier verbeeld.

Het verhaal over een jongen die bang is te vaak stout te zijn, maar toch ook vaak erg lief blijkt te zijn, sluit perfect aan bij de opwinding en spanning die kinderen rond deze tijd kunnen bevangen. De continue nadruk op ‘niet stout zijn’ word nu voor eens en altijd weersproken, balans is blijkbaar ook voor de goedheiligman een groot goed.

Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk? - Ian De Haes & Charlotte Bellière

Doordat de hoofdpersoon niet zo goed op de hoogte is van het functioneren van Sint Nicolaas is dit een heel geschikt boek geworden om de werking van het feest aan jonge kinderen uit te leggen. Tijdens het lezen wordt Tijn, en daarmee de voorgelezene, nog eens haarfijn duidelijk gemaakt wie die Sinterklaas nou eigenlijk is en wat er hem van te verwachten valt.

Dit boek stond eigenlijk vorig jaar al te verschijnen, maar door problemen bij de drukkerij was het niet op tijd voor sinterklaasavond af. Dat is voor een feestdag gerelateerd boek natuurlijk een ramp, maar gelukkig kunnen we nu dan wel van het boek genieten dat in het Frans al in 2017 uitkwam.

Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk? - Ian De Haes & Charlotte Bellière

Best bijzonder eigenlijk, een boek over Sinterklaas dat uit het Frans is vertaald. Maar in België komt de goedheiligman natuurlijk ook gewoon op bezoek en niet alleen in het Nederlandstalige Vlaamse deel.

Helemaal leuk is dat er dit jaar in Wallonië nog een vervolg is verschenen dat ‘Père Fouettard, c’est qui celui-là ?’ heet, vrij vertaald ‘Piet? Wie is dat eigenlijk?’.  Laten we hopen dat ook dat boek snel voor Nederlandstalige kinderen beschikbaar komt!

Kortom, ‘Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk?’ is een bijzonder en vooral bijzonder mooi boek geworden dat een erg geslaagde toevoeging is aan het bestaande repertoire van boeken over Sinterklaas en zijn helpers.

Titel: Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk?
Auteur: Charlotte Bellière
Illustraties: Ian De Haes
Vertaling: Ineke Ris
Uitgever: C. de Vries-Brouwers
ISBN: 9789053417133
Verschijningsdatum: september 2019
Originele titel: Saint-Nicolas, c’est qui celui-là?
Bladzijden: 32
Afmetingen: 236 x 318 x 10 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 17,90

Website illustrator: iandehaes.com

Koop 'Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk?' bij Paagman.nlVind 'Sinterklaas? Wie is dat eigenlijk?' in de bibliotheek