Smaakspoken – Daan Faber & Jose Luis Garcia Lechner

Illustratie door Jantien Baas: Smaakspoken – Daan Faber & Jose Luis Garcia Lechner

Na het overlijden van Puck’s moeder, heeft haar vader zich op zijn werk in de keuken van zijn succesvolle restaurant gestort. Een restaurant waar Puck uit alle macht deel van wil uitmaken, maar een negenjarige kan nog niet goed genoeg proeven, dus laat staan goed koken!

Dan dienen de zeven smaakspoken zich aan, die Puck, en de lezer, een aantal belangrijke lessen leert over smaak, eten en het leven.

Smaakspoken - Daan Faber & Jose Luis Garcia Lechner

Belangrijke lessen, maar ook prachtige lessen, want de afbeeldingen van illustrator José Luis García Lechner in dit boek zijn buitengewoon mooi. Elke smaak heeft een heel duidelijk kleurprofiel gekregen en dat zorgt, naast wat visuele afwisseling, vooral ook voor duiding.

Het begint met de zilte, donkerblauwe diepzeeduikster, maar wordt al snel opgevolgd door een vuurrode en bijzonder pittige Chili Willy, de sprankelend groen-gele Chef Azid om na nog 3 smaken uiteindelijk te eindigen met Puck’s zoete en (uiteraard) roze Mama.

Smaakspoken - Daan Faber & Jose Luis Garcia Lechner

Een boek dat zich begeeft op de scheidslijn leesboek en prentenboek, maar ook op die van fictie en non-fictie. Want het verhaal mag dan fictief zijn, alles wat er over smaken wordt verteld klopt als een bus. Al zal vooral de hoeveelheid smaken bij sommigen misschien verwondering oproepen.

Naast de 4 traditionele basissmaken (zuur, zout, zoet & bitter), de pas sinds 1985 erkende smaak ‘umami’ en de sinds een decennia aan erkenning werkende smaak ‘vet’, is door de auteurs namelijk ook hitte of pittigheid aan het pantheon toegevoegd. Een niet geheel onomstreden beslissing, die wetenschappelijk gezien misschien niet helemaal klopt, maar voor een chef in wording een hele logische en waardevolle beslissing is.

Smaakspoken - Daan Faber & Jose Luis Garcia Lechner

Daan Faber, een van de oprichters van het ‘masculiene’ foodie brand Mister Kitchen is de auteur van dit pareltje, gelukkig is er van dit masculiene weinig overgebleven in het verhaal, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Dit boek valt dan ook ongetwijfeld onder de noemer inclusieve kinderliteratuur, maar belangrijker nog, is een gewoon een heel leuk, leerzaam en uiteindelijk hartverwarmend verhaal met buitengewoon mooie illustraties.

De makers hebben hele effectieve marketing bedreven en het boek werd al aangekondigd en gepromoot ver voor het uiteindelijk verscheen, maar gelukkig heeft het alle beloftes waar kunnen maken. Smaakspoken en is een enorm leuk, leerzaam en bovenal prachtig boek geworden!

Titel: Smaakspoken – Het geheim van de zeven smaken
Auteur: Daan Faber
Illustraties: José Luis García Lechner
Uitgeverij: Volt
ISBN: 9789021418766
Verschijningsdatum: mei 2021
Bladzijden: 88
Afmetingen: 176 x 247 x 15 mm
Leeftijd: 10+
Leestijd:  60+ min.
Prijs: € 15,99

Website boek: smaakspoken.nl

Website illustrator: studiogarcia.nl

Koop 'Smaakspoken' bij Paagman.nlVind 'Smaakspoken' in de bibliotheek