Spaghetti van Menetti – Kees Leibbrandt en Carl Hollander

Illustratie door Jantien Baas: Spaghetti van Menetti – Kees Leibbrandt en Carl Hollander

Meneer Menetti is op weg naar het vreemde stadje Spriet, boven op de berg. Als hij eindelijk is aangekomen, verbaast hij zich over de lange dunne huizen, maar vooral over de lange dunne bewoners. Dit is de perfecte plek voor Menetti om het heerlijk lange dunne gerecht uit zijn jeugd aan de man te brengen!

Meneer Menetti laat de inwoners van de stad Spriet kennis maken met zijn spaghetti. De Sprieten hebben zoiets nog nooit eerder geproefd en kunnen er geen genoeg van krijgen, totdat het vele eten catastrofale gevolgen heeft die niemand had voorzien.

Spaghetti van Menetti - Kees Leibbrandt en Carl Hollander

‘Spaghetti van Menetti’ is ondertussen al ruim 50 jaar oud (eerste druk 1964), maar heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Deze relatief nieuwe uitgave (2008) maakt het voor iedereen mogelijk om dit klassieke kinderverhaal weer in te duiken.

De fantasievolle tekeningen van Carl Hollander dragen bij aan de bijzondere sfeer van dit boek. Het deed mij erg denken aan boeken van Paul Biegel als ‘De kleine kapitein’ en ‘Japie’, waar Carl Hollander ook de illustraties van heeft verzorgd.

Spaghetti van Menetti - Kees Leibbrandt en Carl Hollander

Er is in 1995 een Junior Lijsters editie van het boek verschenen met een andere cover, wel met dezelfde illustraties binnenin gelukkig, maar het is toch niet hetzelfde. De tekeningen van Carl Hollander zijn zo’n belangrijk onderdeel van het verhaal dat de één een stuk minder is zonder de ander.

Het verhaal is licht bizar en erg grappig, zoals het een goed kinderboek betaamd, en loopt uiteraard goed af. De teksten zijn eenvoudig en lezen vlot door, ook voor beginnende lezers (AVI 5 – M5) erg geschikt dus.

Spaghetti van Menetti - Kees Leibbrandt en Carl Hollander

Er is al in de jaren 70 een toneelstuk van het verhaal gemaakt en het is recenter opnieuw door zowel Theater Fantast als Orchestre Infernal bewerkt tot toneelvoorstelling. Beide toneelgroepen voeren het stuk nog steeds met enige regelmaat op.

Een heerlijk fantasievol boek dat in geen enkele kinderboeken-collectie zou mogen ontbreken!

Titel: Spaghetti van Menetti
Auteur: Kees Leibbrandt
Illustraties: Carl Hollander
Uitgever: Ploegsma
ISBN: 9789021666136
Verschijningsdatum: oktober 2008
Bladzijden: 64
Afmetingen: 12x248x177 mm
Leestijd: 20 min.
Leeftijd: 4+
Prijs: € 14.95

Koop “Spaghetti van Menetti” bij Paagman.nl