Spotlight op: Thé Tjong-Khing

Illustratie door Jantien Baas: Spotlight op: Thé Tjong-Khing

In deze nieuwe serie artikelen richten we kort de schijnwerper op een onderwerp waar ons kinderboeken-liefhebber-hart harder van gaat kloppen. En dit keer is dat onderwerp: het werk van één van Europa’s beste (en meest productieve) illustratoren: Thé Tjong-Khing.

Een bijzonder getalenteerd tekenaar, waar we dan ook al meerdere boeken van hebben mogen recenseren. Zijn meesterwerk ‘Waar is de taart‘ heeft een 15-jarig jubileum en daarom richten velen, waaronder wij, onze spotlight vandaag op hem.

Spotlight op: Thé Tjong-Khing

Er is een prachtige, maar helaas momenteel nog onbereikbare tentoonstelling over het werk en vooral het atelier van Thé Tjong-Khing in Museum Kranenburgh in Bergen ingericht. Na het lezen van de mooie recente interviews in de Volkskrant, Trouw, Parool en Paagmag met de 84-jarige meester, zou je die natuurlijk graag willen bekijken.

Gelukkig is het museum creatief aan de slag gegaan en is de tentoonstelling op allerlei leuke alternatieve manieren te beleven. Workshops om je eigen minitheater of prentenboek te maken en natuurlijk een virtuele 3d tour door de tentoonstelling.

Spotlight op: Thé Tjong-Khing

Het literatuurmuseum heeft Thé ook als eens in het zonnetje gezet en hem opgenomen in hun galerij van iconen, een fantastische bron van informatie en afbeeldingen, een portret van de illustrator in 14 thema’s.

Van al die prachtig geïllustreerde mythen en sagen tot zijn werk voor mode of film, allemaal even prachtig en bijzonder, een ware speurtocht door de lange en buitengewoon vruchtbare carrière van de productieve illustrator.

Spotlight op: Thé Tjong-Khing

Khing, die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft als striptekenaar, produceert nog steeds in een gestaag tempo de meest fantastische illustraties en strips.

Een inspirerende carrière van een indrukwekkend kunstenaar die is begonnen in de jaren 50 en voorlopig nog niet klaar is.

Koop 'Waar is de taart XL' bij Paagman.nlKoop 'De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller' bij Paagman.nlKoop 'De dag dat de zee weg was' bij Paagman.nl