Sprookje over een tandenborstel – M.G, Leonard & Daniel Rieley

Illustratie door Jantien Baas: Sprookje over een tandenborstel – M.G, Leonard & Daniel Rieley

Het hartverwarmende en tegelijk alarmerende sprookje over een geliefde tandenborstel die een lange reis maakt en wonder boven wonder toch weer thuis geraakt.

Geantropomorfiseerd plastic beleeft avonturen in de afvalstroom om als gerecyclede borstel een vaste plaats in het huishouden te veroveren.

Sprookje over een tandenborstel - M.G, Leonard & Daniel Rieley

Maar daarmee heeft M.G. Leonard, van Dader op het Spoor-faam, een oprecht leuk prentenboek opgeleverd. De vrolijke tekeningen verbloemen de ernst van de zaak niet, maar houden de boodschap fier overeind, zonder dat je er meteen depressief van wordt.

Want als je heel objectief naar de gebeurtenissen in dit boek (en de werkelijkheid) kijkt, is dit nogal een deprimerend verhaal. Plastic dat maar 1 keer wordt gebruikt dumpen we in verre landen en belandt uiteindelijk in de zee en in de lichamen van dieren én mensen.

Sprookje over een tandenborstel - M.G, Leonard & Daniel Rieley

De tekeningen van Daniel Rieley zijn helemaal van deze tijd. Rieley gebruikt fijne rustgevende kleuren in een stijl die je zo ingelijst aan de muur kunt hangen. Jammer dat zijn website nog niet online is, want een mooie print van de vliegende albatros met een tandenborstel in zijn snavel zou ik zo aanschaffen.

Helemaal aan het einde van het boek wordt de lezer op een overzichtspagina nog even met zijn neus op de feiten gedrukt, helaas niet overbodig, al wordt het gelukkige slot van het sprookje wel een beetje onderuit geschoffeld. Voorlopig is dat jammer genoeg nog wel nodig.

Sprookje over een tandenborstel - M.G, Leonard & Daniel Rieley

‘Sprookje over een tandenborstel’ is een hartstikke leuk prentenboek geworden, met mooie illustraties, een belangrijke boodschap en een hoopgevend verhaal.

Gelukkig komt er zo heel af en toe toch nog wat moois uit de ellende die milieuvervuiling heet.

Titel: Sprookje over een tandenborstel
Auteur: M.G, Leonard
Illustraties: Daniel Rieley
Vertaling: Mirjam Hoekstra
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789464040777
Verschijningsdatum: oktober 2022
Originele titel: The tale of a Toothbrush
Bladzijden: 32
Afmetingen: 253 x 279 x 11 mm
Leeftijd: 4+
Leestijd: 15 min.
Prijs: € 15,-

Website auteur: mgleonard.com

Website illustrator: danielrieley.com

Koop 'Sprookje over een tandenborstel' bij Paagman.nlVind 'Sprookje over een tandenborstel' in de bibliotheek