Sterren – Een familiegids voor de nachtelijke hemel – Adam Ford

Illustratie door Jantien Baas: Sterren – Een familiegids voor de nachtelijke hemel – Adam Ford

De sterren zijn al sinds het ontstaan van de mensheid een dankbare bron van vermaak, inspiratie  en ontzag. Tegenwoordig is kennis van het hemelfirmament niet meer onmisbaar voor navigatie of religieuze ontwikkeling, maar daarom zijn de sterren niet minder mooi of inspirerend. In het boek waar deze recensie over gaat wordt daarom op een speelse manier de beginselen van de astronomie voor de jeugd inzichtelijk gemaakt.

Sterren - Een familiegids voor de nachtelijke hemel - Adam Ford

Dit boek staat werkelijk bomvol met alle denkbare informatie rondom alle soorten lichtjes die je ‘s-nachts aan de hemel kunt zien staan. Denk aan achtergronden bij de sterrenbeelden (en planeten), maar ook over hoe sterren ontstaan, wat een vallende ster of meteoriet is en wanneer je ze het beste kunt zien.

De teksten zijn voor de doelgroep nog wel vrij pittig en een begeleidende volwassene is zeker geen overbodige luxe. Maar daarom is het natuurlijk ook een familiegids, en ook voor volwassenen biedt het boek veel kennis die zij hoogstwaarschijnlijk niet (meer) voorhanden hebben.

Sterren - Een familiegids voor de nachtelijke hemel - Adam Ford

Alle pagina’s zijn voorzien van vrolijke en soms grappige afbeeldingen die speels de toch wel vaak moeilijke onderwerpen van context en verlichting voorzien.

Naast natuurlijk heel veel informatie over de sterren, hun ontstaan, de sterrenbeelden en hoe, waar en wanneer je ze het beste kunt zien, zitten er in dit boek ook een heleboel leuke activiteiten. Een aantal pagina’s zijn van hard karton en uitneembaar, waaronder een bingospel, sterrenzoekkaarten en een hele mooie sterrenkaart voor aan de muur.

Sterren - Een familiegids voor de nachtelijke hemel - Adam Ford

Een leuk en soms zelfs grappig boek wat overloopt van de informatie, een absolute aanrader voor de jonge sterrenkijker, of als kado op een vakantie buiten de stad (goed sterren kijken!). Want dit boek werkt natuurlijk het beste als je de sterren ook met eigen ogen kunt bekijken.

In dezelfde serie is ook een vergelijkbaar boek verschenen over compost. Hopelijk is dat niet het laatste boek dat in deze fijne serie zal verschijnen want tot nu toe zijn het erg leuke en leerzame boeken gebleken.

Titel: Sterren – Een familiegids voor de nachtelijke hemel
Auteur: Adam Ford
Vertaling: Katja Kaiser
Uitgever: Christofoor
ISBN: 9789060386408
Verschijningsdatum: september 2016
Originele titel: Stars – A family guide to the night sky
Bladzijden: 48
Afmetingen: 18x216x188 mm
Leeftijd: 10+
Prijs: € 16,50

Koop “Sterren - Een familiegids voor de nachtelijke hemel” bij Paagman.nl