Als je denkt dat de hele wereld is ontdekt, dat alle witte plekken op de kaart zijn ingekleurd en dat er niks meer te avonturieren is, dan heb je het goed mis!
De ‘Atlas voor avonturiers’ laat zien dat er voor de echte avonturier nog zat te onderzoeken is, dat er nog hartstikke veel onontdekte schatten zijn om te vinden en dat gevaar, spanning en avontuur over de hele wereld om de hoek ligt.
Eigenlijk is natuurlijk elke atlas een atlas voor avonturiers, maar dit is wel een hele bijzondere met onderwerpen specifiek gericht op de ontdekkingsreizigers, de vrijbuiters, de schatzoekers en de waaghalzen.
De langste rivier van de wereld, die door zeven landen stroomt en een werelddeel definieert, die de oorsprong is van de longen van de aarde en waar een ongelooflijke rijkdom aan flora en fauna zich bevind, verdient wel een boek over zichzelf.
En dat is precies wat Fontaine Uitgevers heeft gedaan met dit uitgebreide naslagwerk, alle aspecten van dat weidse en veelzijdige landschap worden besproken én buitengewoon mooi geïllustreerd.
Dit is alweer het derde deel in een prachtige serie natuurboeken die Fontaine Uitgevers heeft uitgebracht, waarvan het bijzondere tweede deel, ‘Het Grote Rif‘, ook al heel lovend besproken is hier. En net als de twee voorgangers is ook aan dit boek weer veel aandacht besteedt.
Als groot liefhebber van het fysieke boek is het uitgangsboek van dit doeboek er eentje die me op het eerste gezicht nogal wat angst aanjaagt. Want wanneer je dit boek uit hebt, is het, als het goed is, ook helemaal verdwenen.
Maar een boek dat je volledig recycled met als doel de lezer er van te doordringen dat we spaarzaam moeten omgaan met onze natuurlijke bronnen is natuurlijk een buitengewoon goed idee en nog heel mooi uitgevoerd ook!
Gemaakt van gerecycled papier, met prachtige illustraties, echt goeie recycle ideeën en een ingebouwde manier om het boek zelf weer te doen opgaan in de natuur is dit wel een heel bijzonder groen doeboek geworden.
Altijd al willen weten hoe vulkanen ontstaan en waarom aardbevingen vooral op bepaalde plaatsen vaak voorkomen? Leer dat en nog veel meer in dit spectaculaire popupboek over de aarde en haar vreemde kuren.
De vele flapjes en een aantal reusachtige popups, van onder andere een vulkaan en de atmosfeer, maken van dit boek een waar spektakel.
De afbeeldingen bij deze recensie doen geen recht aan de popups, die echt wel heel indrukwekkend zijn, kwaliteit over kwantiteit in dit boek wat dat betreft.
Het is nog niet zo lang dat we alle uithoeken van onze planeet in kaart hebben gebracht, in dit boek een eerbetoon aan allen die daaraan hebben bijgedragen door op ontdekking te gaan. De grootste ontdekkingsreizigers van de geschiedenis worden behandeld, van de wereldberoemde Marco Polo tot de vrij onbekende Jermak Timofejevitsj en de pas recent overleden Neil Armstrong.
Want nu we de aarde volledig in kaart hebben gebracht, lonkt het volgende rijk van het onbekende, de oneindige ruimte. Om moedig te gaan waar geen mens eerder is geweest!
We realiseren ons tegenwoordig natuurlijk steeds beter dat al die ontdekkingsreizen niet alleen positieve dingen hebben gebracht en dat deze helden zich zo nu en dan weinig heroïsch hebben gedragen in den vreemde. Ook daar is aandacht voor in dit boek en worden de ontdekkingen in de context geplaatst die we van een modern boek kunnen verwachten, zonder dat de misdragingen én prestaties van de avonturiers worden gebagatelliseerd.
Er is momenteel geen tekort aan mooie non-fictie boeken voor kinderen, maar de makers van het wereldwijd uitgegeven ‘Atlas’ hebben met het dubbelboek ‘Onder water / Onder de grond’ wel een heel interessant boek afgeleverd.
In de introductie noem ik het een dubbelboek, want het zijn eigenlijk 2 boeken in één. De voorkant heet ‘Onder water’ en als je het omdraait heb je ‘Onder de grond’ voor je. Halverwege ga je dwars door de aardkern over naar het andere boek.
Dit keer een buitengewoon mooie atlas speciaal voor kinderen, van het Poolse auteurs-echtpaar Aleksandra en Daniel Mizielinski. Ontdek samen met je kroost de landen van de wereld en wat deze zo uniek en bijzonder maken. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen erg leuk en leerzaam.
De kaarten krijgen uiteraard alle ruimte in dit grote boek en zijn voorzien van speelse tekeningen in mooie heldere kleuren. Er zijn ook wat basisgegevens over elk land op weergegeven, zoals inwonertal en naam van de hoofdstad. Een detail dat ik zelf erg leuk vind, is dat er voor elk land staat aangegeven wat een populaire (oftewel typische) jongens- en meisjesnaam is.