Er is geen orgaan zo interessant, ingewikkeld en onbegrepen als de hersenen, de bewaarplaats van herinneringen en de plek waar de rest van het lichaam vanuit bestuurd wordt.
In Knappe Kronkels doet populair-wetenschappelijk auteur Hanna Holwerda uit de doeken wat we allemaal wel al weten van dit bijzondere stukje (mensen)lichaam, en dat is veel meer dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Holwerda legt in eenvoudig te begrijpen taal en met een overvloed aan bizarre weetjes, opdrachten en wetenschappelijke kennis uit wat de functie is van al de onderdelen van dit mysterieuze orgaan. Hoe bezorgt je brein zijn orders aan de rest van je lichaam, hoe werken emoties, wat zijn herinneringen eigenlijk en hoe sluiten die zintuigen aan op je hersens zodat je ze kunt gebruiken zonder erbij na te hoeven denken?
Niet heel lang geleden zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat de mensheid met zijn World Wide Web millennia achterloopt op de oude vertrouwde boom. Het blijkt namelijk dat bomen het oudste communicatie netwerk van de aarde hebben en al miljoenen jaren gezellig met elkaar kletsen met behulp van hun eigen WWW.
In ‘WWW of het Wijde Wortel Web’ wordt het verhaal van dit wortel- en schimmelnetwerk uit de doeken gedaan en het zal iedereen verbazen wat voor een bijzondere onverwachte eigenschappen die alledaagse ondergrondse boomwortels hebben.
Door het verhaal van een jonge spar en een witte berk te vertellen die elkaar de winter en de zomer doorhelpen wordt de werking van het wonderbaarlijke wortelnetwerk uitgelegd. De berk heeft in de winter hulp nodig terwijl de den in de zomer door gebrek aan zonlicht tussen grotere bomen wel een zetje kan gebruiken.
De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren.
Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.
‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!
Heb jij je wel eens afgevraagd of er iets leeft op je neus? Nee, ik ook niet, maar het antwoord wordt in dit leuke boek besproken en is een stuk interessanter dan je misschien zou verwachten.
In ‘Is er leven op je neus?’ wordt namelijk het wel en wee van de microbe besproken, de hele hele kleine beestjes die bijna elk oppervlak op deze planeet in grote getale bevolken.
Dat microbes essentieel zijn voor ons (voort)bestaan zou je je misschien niet op dagelijkse basis realiseren, maar zonder deze microscopische beestjes was de mens nooit ontstaan. Sterker nog, wanneer ze onverhoopt allemaal massaal zouden stoppen met hun werk, zouden we binnen een mum van tijd omkomen in de dode dingen die niet meer worden opgeruimd.
De langste rivier van de wereld, die door zeven landen stroomt en een werelddeel definieert, die de oorsprong is van de longen van de aarde en waar een ongelooflijke rijkdom aan flora en fauna zich bevind, verdient wel een boek over zichzelf.
En dat is precies wat Fontaine Uitgevers heeft gedaan met dit uitgebreide naslagwerk, alle aspecten van dat weidse en veelzijdige landschap worden besproken én buitengewoon mooi geïllustreerd.
Dit is alweer het derde deel in een prachtige serie natuurboeken die Fontaine Uitgevers heeft uitgebracht, waarvan het bijzondere tweede deel, ‘Het Grote Rif‘, ook al heel lovend besproken is hier. En net als de twee voorgangers is ook aan dit boek weer veel aandacht besteedt.
De zee en haar bewoners zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor veel auteurs. We hebben dan ook al heel wat boekengerecenseerd, die op de één of anderemanier met ditonderwerp te maken hebben.
Ook dit boek haalt zijn inspiratie uit de zee en dan specifiek het unieke stuk oceaan waar Het Groot Barrièrerif zich bevindt, een unieke en meer dan prachtige biotoop, die helaas zwaar onder druk staat door menselijk handelen.
Niets ten nadele van de eerder gerecenseerde non-fictie boeken over de zee en haar bewoners, maar dit is wel weer een pracht van een boek geworden. Het begint al met de schitterende reliëf cover en het mooie dikke papier waarop het grote boek is gedrukt.
De wereld van bloemen, bomen en al die andere soorten flora is van een enorme diversiteit en razend fascinerend. De kleinste planten zijn minder dan een millimeter groot, terwijl de hoogste boom zonder problemen meer dan 100 meter kan worden.
In ‘De zon op je bol’ wordt in ruim 120 pagina’s de plant in al haar verschijningsvormen en functies besproken en in prachtige afbeeldingen uitgelicht.
Wat een indrukwekkend boek is dit geworden, ik kan niet anders zeggen. Echt prop- en propvol informatie, maar toch heel overzichtelijk gepresenteerd, met buitengewoon mooie illustraties, echt leuke DIY opdrachten en ook nog eens in een chique hardcover uitvoering.
Voordat het vak biologie bestond, ver voordat wetenschappers op grote schaal de natuur introkken en de weidse verscheidenheid aan flora en fauna op aarde bestudeerden, was er Alexander van Humboldt.
Deze 18e-eeuwse Duitse gentleman trok als één van de allereerste met zijn instrumenten en teken- en schildergerei de onontdekte jungles en wildernissen in om dieren en planten te bestuderen en werd daarmee de grondlegger van een groot aantal takken van de wetenschap.
Net als het leven van Alexander is dit boek kleurrijk, spannend, vol bijzondere historische figuren en beslaat het bijna alle continenten en alle mogelijke dier- en plantensoorten.