De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren.
Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.
‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!
Als groot liefhebber van het fysieke boek is het uitgangsboek van dit doeboek er eentje die me op het eerste gezicht nogal wat angst aanjaagt. Want wanneer je dit boek uit hebt, is het, als het goed is, ook helemaal verdwenen.
Maar een boek dat je volledig recycled met als doel de lezer er van te doordringen dat we spaarzaam moeten omgaan met onze natuurlijke bronnen is natuurlijk een buitengewoon goed idee en nog heel mooi uitgevoerd ook!
Gemaakt van gerecycled papier, met prachtige illustraties, echt goeie recycle ideeën en een ingebouwde manier om het boek zelf weer te doen opgaan in de natuur is dit wel een heel bijzonder groen doeboek geworden.
Jongeren en klimaat is een actueel thema, maar eigenlijk ook gewoon van alle tijden. De jongste generatie zal altijd de meeste gevolgen ondervinden van langzame processen als klimaatverandering en het broeikaseffect en hebben daarom het meeste te vrezen van de negatieve gevolgen.
Om die jongste generatie te helpen met tips en kennis om zelf een duurzamer en groener bestaan op te bouwen, is er nu dit boek vol praktische tips voor een ‘groen-en-toch-nog-steeds-heel-leuk-leven’.
Als je boek een voorwoord bevat van een heuse prinses ben je natuurlijk goed bezig, en dat is met dit boek dan ook het geval. Interviews met wetenschappers en ervaringsdeskundigen, reportages, praktische tips en ruimte voor je eigen groene tips maken dit een onmisbaar boek voor de jonge wereldverbeteraar.
Het hebben van groene vingers voor kinderen wordt al een hele tijd gepromoot, door allerlei natuurinstanties, kinderorganisaties en zelfs de Albert Heijn met zijn moestuintjes is in deze niche gesprongen. Ook zijn er al aardig wat boeken die kinderen helpen met hun horticulturele vaardigheden, waaronder dit erg leuke boek van één van Zweden’s meest vooraanstaande hoveniers.
Van onkruid wieden tot verpotten, het belang van insecten voor je planten en zaadjes verzamelen voor het volgende seizoen, alles wat een kleine tuinier moet weten wordt uitgelegd in woord en beeld.
In Zweden (waar het boek al in 2015 verscheen) is het gekozen tot Tuinboek van het jaar 2015 en het is ondertussen naast deze Nederlandse editie ook al in het Duits verschenen. Dat is dan ook niet voor niks, want dit boek is behoorlijk volledig en blijft tegelijkertijd nog heel goed begrijpelijk.