Nu oom Fos ziek is moet Ardin in de timmerwerkplaats werken om de grootste opdracht ooit voor de timmerman op tijd klaar te krijgen. Maar dat gaat nooit lukken als oom Fos niet beter wordt en dan wordt Ardin ook nog eens afgeleid door een bijzonder stuk hout dat hij vindt.
Het mysterieuze Schemerwoud aan de rand van het dorp intrigeert de kinderen van het dorp al tijden. Wanneer het bijzondere stuk hout Ardin het bos in leidt begint een bijzonder avontuur dat het leven van alle dorpelingen op zijn kop zet.
Vast auteursduo Jeanet Kingma en Myriam Berenschot hebben samen al heel wat boeken op de markt gebracht. Het eerder gerecenseerde ‘Viltstiftbos‘ bijvoorbeeld, waarin een bos ook al een grote rol speelde, was al erg leuk, maar beide auteurs lijken behoorlijke stappen te hebben gemaakt ondertussen.
Twee heel verschillende wandelingen, die allebei op een hele eigen manier volledig uit de hand lopen. Dat krijg je als je met een kat uit wandelen gaat!
Eerst gaat het baasje voorop, maar daar heeft de kat genoeg van en dus wordt er afgesproken dat zij de volgende keer mag bepalen waar de wandeling naartoe zal leiden. Dat wordt natuurlijk een heel andere wandeling dan het baasje in gedachten had.
Met weinig woorden en prachtige kleurrijke platen weet Sara Lundberg de sfeer van een zonnige namiddag in de stad én in het bos treffend weer te geven. De lange schaduwen kruipen langzaam over de stoep als de tijd verstrijkt en de wandeling maar blijft voortduren.
De laatste jaren worden er steeds meer ongelooflijke ontdekkingen gedaan over planten, ze blijken nl. een veel interessanter innerlijk leven te hebben dan voorheen gedacht, en communiceren zelfs onderling op een enorme verscheidenheid aan manieren.
Een mooi moment om met dit boek vol bijzondere kennis over de taal van planten te beginnen en je te verbazen over wat deze rustige en vaak betoverend mooie aardbewoners allemaal in het geniep uitspoken.
‘De taal van de planten’ gaat namelijk volledig over alle manieren waarmee verschillende flora met elkaar communiceren. En dat blijken nogal wat verschillende en bijzondere wijzen van communiceren te zijn!
Het super vrolijke magisch woud is natuurlijk super vrolijk en heel erg magisch, maar er wil ook nog wel eens een giga-gevaar de vrede verstoren. Dit keer neemt het gevaar de vorm aan van een gemene gigazwam wat de super vrolijke helden dan ook weer een groots en meeslepend avontuur belooft te bezorgen.
Een eenhoorn, een faun, een kabouter en een fee (oja en natuurlijk een paddenstoel) zijn de aangewezen helden om dit gevaar het hoofd te bieden, de opmaat voor een vrolijk gestoord verhaal.
Een heerlijk bizar verhaal in de traditie van veelverkopers als De Waanzinnige Boomhut, Kapitein Onderbroek en Tom Groot, maar dan met dwergen, eenhoorns en draken in een land vol magie.
Wat gebeurt er als de ezel een rode knop vind met een bordje erbij dat je niet op de knop mag drukken, maar hij het toch doet? Hoe houd de houtworm de specht voor de gek en wie was er al een hele tijd verliefd op de kikker?
Kom dit alles en nog veel meer bijzondere dingen te weten in een unieke verhalenbundel over een heel bijzonder bos en zijn inwoners.
Dit is al weer de tweede verhalenbundel door Korneel De Rynck en dit keer neemt Naomi Christiaans de illustraties voor haar rekening. Net als de eerste boek is het een verzameling licht-filosofische dierenfabels geworden die heerlijk voorlezen voor jonge kinderen.
Julius Muis is het liefst alleen. Hij ontloopt eigenlijk al zijn mede-bosbewoners, vaak uit noodzaak, maar bijna even vaak omdat hij ze maar vervelend vindt. Tot hij ineens onverwacht bezoek krijgt en dat blijkt toch leuker dan hij op het eerste gezicht had verwacht.
Het verhaal van een zelfredzame muis die zijn eigen gang gaat, maar in een onverwachte bezoeker een nog minder verwachte vriend vindt.
Het tweede boek dat wij recenseren van Joe Todd-Stanton is misschien nog wel mooier dan het eerste, ‘Het geheim van de Zwarte Rots, wat toch ook al een prachtboek was. Net als het vorige boek heeft deze ook weer een hele fijne stevige omslag en mooi dik papier, wat meteen het gevoel van hoge kwaliteit geeft.
Wanneer een jongen en een meisje samen met hun opa een wandeling door het bos maken, zitten de kinderen vol met vragen, want waar komt dat bos eigenlijk vandaan?
Geduldig legt opa uit hoe het ontstaan van een bos begint, wat er allemaal nodig is voordat planten, laat staan bomen, kunnen groeien en hoe uiteindelijk een bos met alles erop en eraan ontstaat.
Kinderen kunnen je op de meest bijzondere momenten verrassen met de meest uiteenlopende, onverwachte, maar toch vaak bijzonder diepzinnige vragen. ‘Wie maakt het bos?’ is zo’n vraag. Niet heel makkelijk te beantwoorden, maar een goede ouder zou hier toch een goed antwoord voor moeten hebben?
Voor een bepaalde leeftijd kinderen is er niks zo fijn als een mooie hut bouwen. Dat kan een ruime boomhut van hout zijn, bovenin de top van een grote boom, maar ook een fort gebouwd van de kussens van de bank en wat kleden.
Voor die kinderen is er nu het inspirerende ‘Hutten bouwen’ waarin voor elke jaargetijde en elk bouwmateriaal uit de doeken wordt gedaan hoe deze het beste aan te wenden zijn om zelf een schuilplaats, fort, hut of tent te bouwen.
Want gelukkig is elk seizoen geschikt voor het bouwen van hutten! Om te schuilen voor weer, wind en kou of juist om voor de brandende zon te vluchten, niks is zo leuk als je met vriend(inn)en terug te trekken in een zelfgebouwde schuilplek.