Volgens de sticker op de voorkant is dit een bouwdoos en wetenschapsboek, maar wij behandelen het hier als een doeboek, want dat is dit natuurlijk gewoon.
Maar wel een héél bijzonder doeboek, want als je dit boek uit hebt en de reusachtige knikkerbaan hebt gebouwd zullen er nog maar weinig concepten in de natuurkunde onbekend voor je zijn.
De grote doos waar het boek mee geleverd wordt, zit vol onderdelen waar je zelf, met behulp van de aanwijzingen in het boek, een waanzinnige knikkerbaan kunt bouwen.
Voor een bepaalde leeftijd kinderen is er niks zo fijn als een mooie hut bouwen. Dat kan een ruime boomhut van hout zijn, bovenin de top van een grote boom, maar ook een fort gebouwd van de kussens van de bank en wat kleden.
Voor die kinderen is er nu het inspirerende ‘Hutten bouwen’ waarin voor elke jaargetijde en elk bouwmateriaal uit de doeken wordt gedaan hoe deze het beste aan te wenden zijn om zelf een schuilplaats, fort, hut of tent te bouwen.
Want gelukkig is elk seizoen geschikt voor het bouwen van hutten! Om te schuilen voor weer, wind en kou of juist om voor de brandende zon te vluchten, niks is zo leuk als je met vriend(inn)en terug te trekken in een zelfgebouwde schuilplek.
De ondernemende Steef van de Timmerfabriek woont tegenover de doortastende Eefje van de Jurkenmaakster, met alleen een brede rivier die hun van elkaar scheidt.
Een heleboel hout, een bankschroef, touw, twee vaders en twee moeders en dan nog meer hout en zelfs een anker zorgen dat ze elkaar makkelijk kunnen bereiken, maar dan moet het echte project nog beginnen!
Journalist en kinderboekenauteur Wouter Klootwijk heeft een heerlijk vrolijk en onderhoudend verhaal geschreven dat ondanks de uiteindelijke spannende conclusie vooral een frisse can-do mentaliteit bevat.
Ondanks een overvloed aan spullen verveelt de tweeling zich stierlijk. Hun moeder, die zich hier begrijpelijk aan ergert, gebiedt hen wat te gaan doen. Dat leidt echter tot resultaten die ze niet helemaal had kunnen voorzien en al helemaal niet wenselijk acht.
De naamloze tweeling neemt de uitdaging van hun moeder met beide handen aan en nadat er een propellor in de schuur van de ouderlijke boerderij is gevonden, bedenken ze zich dat ze ‘wel wat kunnen maken’. Gelukkig is er op de boerderij vanalles voorhanden voor hun ambitieuze project en krijgen ze het voor elkaar in een middag een volledig werkend vliegtuig te maken aan de hand van modelbouwtekeningen en veel inventiviteit. Dat dit wel betekent dat zo ongeveer alles op de boerderij onklaar word gemaakt, is van later zorg.
Auteur en illustrator Peter Spier is in Nederland geboren en in 1950 naar Amerika geëmigreerd, maar veel van zijn boeken ademen nog een Nederlandse sfeer uit. Zo ook dit boek. Zijn tekeningen zijn mooi gedetailleerd en nodigen daardoor uit tot herlezing. Ook volwassenen zullen met veel plezier zijn werk bekijken, wat het voorlezen natuurlijk nog prettiger maakt.
Bart is gek op de bouw en hij staat dan ook elke dag bij het hek naar de bouwlui en de grote machines te kijken, maar hij mag er niet in! Dat doet hij dan natuurlijk ook niet, totdat er iets gebeurt dat hem doet besluiten voor één keer de regels te breken. En hoe!
Bart, de hoofdrolspeler, is een inventieve kleine jongen die rustig zijn eigen pad bewandelt en zich niet van de wijs laat brengen door wat de ‘grote jongens’ zeggen. Op het eerste gezicht lijkt echter juist eerder het omgekeerde waar, maar de oplettende lezer merkt dat er op de achtergrond meer speelt dan alleen de sores van Bart en de grote jongens die hem in de problemen proberen te krijgen. Aan het einde van het verhaal staan de grote jongens dan ook behoorlijk in hun hemd en is Bart de held van de dag.
‘Kom uit die kraan!’ is duidelijk bedoeld voor jongens, met veel nadruk op de grote machines en uiteraard de bouw. De door Alice Hoogstad (Gouden Penseel-winnares voor ‘Monsterboek’) in mooie heldere kleuren getekende machines zijn dan ook zeer indrukwekkend en krijgen alle ruimte op de grote bladzijden.