Hilda woont in een toverachtige vallei vol mysterieuze wezens, samen met haar moeder en haar kleine huisdier, het voshertje Twijg. Maar niet alle wezens in de vallei zijn even goedaardig en haar moeder besluit dan ook dat het tijd is om naar de stad te verhuizen.
Dat wil Hilda echter absoluut niet en dus smeedt ze een plan om vrede te sluiten met het elfenvolk en zo hopelijk haar moeder te overtuigen om toch te blijven.
Het zal niet zo heel vaak voorkomen dat een strip uiteindelijk als boek in de boekwinkel komt te liggen en dan ook nog terwijl er een animatieserie (op Netflix) over dezelfde hoofdpersoon verschijnt. Maar dat is dus precies wat er met de verhalen over Hilda en Twijg momenteel gebeurt.
Hou jij er eigenlijk wel rekening mee waar de monsters en spoken wonen als je op vakantie gaat? Weet jij waar je een cycloop of een Yowie tegen het lijf kunt lopen of een Roc kunt zien overvliegen? Vast niet!
Speciaal voor jou is er nu een atlas waarin je alle monsters, spoken en andere bizarre wezens kunt vinden, om ze in het echt op te zoeken, of juist om ze te kunnen ontlopen.
Dit grote felgekleurde boek vol met fabeldieren heeft zelfs voor de meest ervaren monsterjager vast nog nieuwe exemplaren, heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van de Mokele-Mbembe, een Pazuzu, een Mapinguari, de Hyakki Yako of de Hiranyakashipu?
Sylvia Weve komt eigenlijk nooit in Ootmarsum, maar die ene keer dat ze er was, in de Koggelsteeg, deed ze de vondst van haar leven. Een gedeelte van een geschrift in slechte staat, maar leesbaar, waar na een speurtocht naar de rest en de inmiddels overleden auteur én een grote reparatieklus, uiteindelijk dit boek uit is voorgekomen.
Een bonte verzameling van tot nu toe onbekende dieren, tenminste, ik ben ze nog nooit tegengekomen.. Van de Gekooide Tureluur (lat. Avis Insanus Captus) tot de Wamsteker (lat. Feles Vadere Alibi) en de Slotslak (lat. Cochlea Arx) zijn dit allemaal uiterst bijzondere en vooral onconventionele diersoorten.
Gouden Penseel winnares Sylvia Weve is een ondertussen behoorlijk bekende en gelauwerde illustratrice die, naast veel werk voor tijdschriften en kranten, door verschillende kinderboekenauteurs wordt gevraagd om de illustraties te leveren bij hun schrijfwerk. Dit keer doet Weve alles zelf en schrijft ze dus ook de behoorlijk absurde teksten van dit boek vol onbestaanbare dieren.
Het monster van Loch Ness, draken, eenhoorns en bigfoot, bestaan ze, of niet? Of weten we nog niet voldoende om hier een goed oordeel over te vellen? Daarover gaat dit boek dat is geschreven door gastcurator en cultureel antropoloog Jet Bakels, die ook de bijbehorende tentoonstelling in het Teylers Museum heeft ingericht.
Gelijktijdig met de Tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem is dus dit nieuwe boek over de zogenaamde cryptozoölogie uitgekomen. Het boek (net als de tentoonstelling) is niet specifiek gericht op kinderen, maar net zo goed op volwassenen.