Het is weer zover, de leukste (en langste) week van het jaar is weer begonnen! Vanaf 5 oktober is de Kinderboekenweek van start gegaan en deze zal tot 16 oktober lopen. Het thema van deze editie van 2022 is dit keer Gi-ga-groen, over natuur en duurzaamheid, een heel actueel thema.
Het kinderboekenweekgeschenk, dat gratis verkregen kan worden wanneer er €12,50 aan (Nederlandstalige) kinderboeken wordt aangeschaft, is het door Andy Griffiths geschreven ‘Waanzinnige boomhutverhalen’ met illustraties van Terry Denton. Andy & Terry zijn natuurlijk wereldberoemd door hun serie over de Waanzinnige boomhut van ontiegelijk veel verdiepingen, een gi-ga-grote hit onder basisschoolkinderen.
Sinds enige tijd is er ook de traditie dat er een zacht geprijsd prentenboek verkrijgbaar is in de Kinderboekenweek en dit keer is dat het prachtige, door Marije Tolman geschreven en getekende, ‘Egalus‘. Voor € 8,25 is dit boek in de betere boekhandel te krijgen, en wees er snel bij, want op = op!
Het hartverwarmende en tegelijk alarmerende sprookje over een geliefde tandenborstel die een lange reis maakt en wonder boven wonder toch weer thuis geraakt.
Geantropomorfiseerd plastic beleeft avonturen in de afvalstroom om als gerecyclede borstel een vaste plaats in het huishouden te veroveren.
Maar daarmee heeft M.G. Leonard, van Dader op het Spoor-faam, een oprecht leuk prentenboek opgeleverd. De vrolijke tekeningen verbloemen de ernst van de zaak niet, maar houden de boodschap fier overeind, zonder dat je er meteen depressief van wordt.
De wereld van bloemen, bomen en al die andere soorten flora is van een enorme diversiteit en razend fascinerend. De kleinste planten zijn minder dan een millimeter groot, terwijl de hoogste boom zonder problemen meer dan 100 meter kan worden.
In ‘De zon op je bol’ wordt in ruim 120 pagina’s de plant in al haar verschijningsvormen en functies besproken en in prachtige afbeeldingen uitgelicht.
Wat een indrukwekkend boek is dit geworden, ik kan niet anders zeggen. Echt prop- en propvol informatie, maar toch heel overzichtelijk gepresenteerd, met buitengewoon mooie illustraties, echt leuke DIY opdrachten en ook nog eens in een chique hardcover uitvoering.
In de vakantie kun je natuurlijk wel wat te doen gebruiken, helemaal in deze tijd van corona en anderhalve meter maatregelen waarin je nogal beperkt wordt in je doen en laten.
Het grote groene doeboek voorziet hier ruim in, met meer dan 120 pagina’s aan leuke raadsels, moeilijke puzzels, duivelse doolhoven, grappige spelletjes en andere bijzondere natuurgerichte activiteiten.
Alle activiteiten zijn dan ook ontwikkeld rond het klimaatvriendelijke thema van duurzaamheid, groen leven en natuurbehoud en dit boek is dan ook met recht ‘Het grote groene doeboek’ te noemen!
Ecosystemen, dat klinkt nou niet echt als het meest inspirerende onderwerp voor een kinderboek. Maar dan ken je Rachel Ignotofsky nog niet, die hier een bijzonder mooi en leerzaam boek over heeft weten te maken.
De samenhang tussen dier- en plantensoorten wordt in dit boek in afbeelding en woord bijzonder kundig uitgelegd, alleen met de plaatjes bekijken ben je al uren zoet.
Rachel Ignotofsky is overduidelijk een liefhebber van wetenschap in al zijn vormen en facetten. Het vorige boek dat we van haar besproken is het onvolprezen ‘Meisjes en Wetenschap‘, net als deze uitgave een juweeltje van een boek.
In de modder rollen, zelf limonade maken, fikkie stoken, pijl en boog schieten, een boomhut bouwen, appels plukken of vlotten bouwen. De mooiste dingen in een kinderleven zijn gratis en meestal niet al te schoon.
Heb jij echte wolvenkinderen, of kunnen jouw kinderen juist wel wat meer wolf in hun leven gebruiken? Bekijk dan eens dit mooie boek vol met avonturen en recepten voor kleine moddergooiers.
Fotograaf Richard van Vieren en psychologe Roosje Koninckx zijn elkaar tegengekomen op bioboerderij De Baarbeekhoeve in Mechelen. Daar kwamen ze tot de ontdekking dat ze allebei waren opgegroeid als buitenkinderen, maar voor de kinderen van tegenwoordig steeds minder mogelijkheden zien om van een soortgelijke jeugd te genieten.
Jongeren en klimaat is een actueel thema, maar eigenlijk ook gewoon van alle tijden. De jongste generatie zal altijd de meeste gevolgen ondervinden van langzame processen als klimaatverandering en het broeikaseffect en hebben daarom het meeste te vrezen van de negatieve gevolgen.
Om die jongste generatie te helpen met tips en kennis om zelf een duurzamer en groener bestaan op te bouwen, is er nu dit boek vol praktische tips voor een ‘groen-en-toch-nog-steeds-heel-leuk-leven’.
Als je boek een voorwoord bevat van een heuse prinses ben je natuurlijk goed bezig, en dat is met dit boek dan ook het geval. Interviews met wetenschappers en ervaringsdeskundigen, reportages, praktische tips en ruimte voor je eigen groene tips maken dit een onmisbaar boek voor de jonge wereldverbeteraar.