Wanneer Ruby alleen in haar zolderkamertje in bed ligt, spookt het liedje van de straatmuzikant over de grotteling door haar hoofd. En dan beginnen er ook nog eens allemaal vreemde geluiden haar kamer binnen te dringen. Het zou toch niet?….
De beschrijvingen in het versje over de Grotteling lijken precies overeen te komen met de onzichtbare nachtbraker die de buurt op stelten zet. Maar dan blijkt de Grotteling een bekende te zijn, die een heel duidelijk doel voor ogen heeft met zijn nachtelijke activiteiten.
Net als de al eerder gerecenseerde ‘De Kleine Walvis’ is dit boek ooit begonnen als een korte animatiefilm van de auteur, die ook animatie-regisseur is. In 2005 heeft Benji Davies namelijk een korte animatiefilm gemaakt genaamd ‘The Grotlyn’ en dit is dus de boekversie van datzelfde verhaal.
De duistere drie rovers laten een spoor van angst en vernieling achter en vergaren daarmee een enorme schat. Maar ze hebben eigenlijk nog niet bedacht wat ze met al die goudstukken en juwelen willen gaan doen. Dan komt er een klein meisje (Tiffany) op hun pad die de rovers doet besluiten de kostbaarheden ergens voor te gaan gebruiken.
Als professionele rover ben je natuurlijk alleen maar bezig met het bij elkaar verzamelen van een zo groot mogelijke schat. Maar als je niet weet wat je ermee wilt doen, is het veroorzaken van al die ellende nogal doelloos. Gelukkig inspireert Tiffany de rovers en ontdekken ze een manier om al hun kostbaarheden uit te geven en tegelijkertijd hun karma weer in het positieve te krijgen.
De drie rovers is al in 1961 verschenen in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten en het is dan ook niet gek als je al bekend bent met het boek of dat de afbeeldingen je bekend voorkomen. Een aantal jaren later is het boek ook in Nederland verschenen en is sindsdien verscheidene malen (bij verschillende uitgeverijen) in herdruk gegaan.
De Kinderboekenweek 2017 is vandaag van start gegaan en duurt tot 15 oktober, wat deze week ook meteen de langste van het jaar maakt.
Het thema van dit jaar is ‘Gruwelijk eng!’ en je krijgt ook in 2017 bij aankoop van een kinderboek (van minimaal € 10,-) het Kinderboekenweekgeschenk kado. Het geschenk is geschreven door Janneke Schotveld, heet ‘Kattensoep’ en is geïllustreerd door Annet Schaap.
Het ‘prentenboek van de Kinderboekenweek 2017′ is dit keer ‘Knikkeruil’, geschreven door Maranke Rinck en geillustreerd door Martijn van der Linden, en wordt geleverd met een zakje knikkers om in combinatie met het boekje een knikkerspelletje te spelen.
Laszlo is bang voor het donker dat in de kelder woont en hoopt dat het nooit zijn kamer binnenkomt. Maar als het wel gebeurt, blijkt het donker een stuk aardiger dan verwacht en helpt het Laszlo een oplossing te vinden voor zijn angst.
Voor een jongen die ogenschijnlijk alleen in een groot oud huis woont, is het niet gek dat hij bang is voor het donker. Als het dan ook nog eens in de kelder altijd donker is en het donker zich ‘s-nachts uitvouwt om naar buiten te komen om alle kamers en buiten te vullen, begrijp je dat Laszlo het licht in zijn kamer liever aan-houdt. Maar lampjes gaan kapot en de moedige Laszlo komt er gewapend met zijn zaklamp achter dat niet alles is zoals het lijkt en ook het donker best behulpzaam kan zijn.
Het donker is een fantastisch mooi boek, waarin het spel tussen donker en licht de sfeer bepaalt. Er worden weinig (en dan vooral zachte) kleuren gebruikt om de donker-licht-tegenstelling te benadrukken, wat tot hele krachtige afbeeldingen leidt. Het verhaal speelt zich af in een groot en oud huis in een beperkt aantal kamers, die er overdag en in de nacht heel verschillend uitzien door de kunstig gebruikte contrasten.
De leukste week van het jaar (die nog eens 12 dagen duurt ook, van 4 t/m 15 oktober) staat weer voor de deur, de perfecte gelegenheid om je kinderboekencollectie eens goed aan te vullen.
De komende recensies die rond en in de Kinderboekenweek worden gepubliceerd zijn van boeken die binnen het thema ‘Gruwelijk eng!’ vallen.