Lizzie Mabbott heeft een heel bijzonder kookboek geschreven voor kinderen, gevuld met een enorme verscheidenheid aan recepten, weetjes, kennis en uitdagingen. Alle windstreken zijn vertegenwoordigt en er is een lekker recept voor iedere smaak te vinden.
Van pudding, baksteenkip, dumplings, vissticks, maïsbeignets, appel-, braambes- en hazelnootflappen en groene wereldsauzen, in dit boek vindt je alleen interessante, bijzondere en soms zelfs ronduit onalledaagse recepten.
Kookboeken zijn een favoriet genre van de Kinderboekenbaas, we hebben dan ook heelveelprachtigeexemplaren mogen recenseren op deze website. Ook ‘Het allerleukste kinderkookboek’ is weer een prachtig staaltje kookliteratuur voor kinderen, waar we met veel plezier deze recensie over schrijven.
Soms komt er een boek uit waarvan je niet eens wist dat je er al jaren op zat te wachten, dit boek is daar een prachtig voorbeeld van.
Een prachtige atlas, met helaas maar één kaart, maar wel bomvol met culinaire informatie per land ingedeeld. Culinaire hoogstandjes en dagelijkse kost passeren de revue, natuurlijk met heel wat recepten en andere inspiratie om een leven lang lekker en verrassend internationaal te eten.
Zesentwintig landen en vijfenzestig recepten in honderd en twaalf pagina’s, met voor ieder land vier bomvolle pagina’s aan informatie en prachtige illustraties, is dit een boek waar genoeg informatie in staat voor een enorme hoeveelheid eetplezier.
Mensen die dit blog met enige regelmaat lezen weten dat ik een groot liefhebber ben van kinderkookboeken, mijns inziens de meest ondergewaardeerde categorie in de kinderboekenwereld. En van een kinderkookboek als dit wordt ik helemaal blij!
Dit boek is gemaakt voor kinderen vanaf 5 jaar, maar kan zonder problemen tippen aan 9 van de 10 kookboeken voor volwassenen (en de laatste blaast het helemaal uit het water).
De keuken van Kiki is een kinderkookschool uit Den Haag en dit is het eerste kookboek dat uit die kookschool voortkomt. Alle recepten zijn dan ook uitgebreid getest door de doelgroep en zijn naast erg lekker ook niet te moeilijk, maar belangrijker nog, ook niet te makkelijk.
Dat je zelfs voor peuters een kookboek kunt maken bewijst Lannoo met ‘Het grote boek voor kleine koks’, niet met recepten, maar wel met de eerste oefeningen om je kroost de motoriek te leren die nodig is in de keuken.
Van mixer tot pizzasnijder geeft dit boek in verschillende voedsels je kind een belangrijke les over vorm, beweging en motoriek.
Tegelijkertijd één van de kleinste én één van de grootste boeken die we hier hebben gerecenseerd, want met maar 10 pagina’s is dit boek wel bijna tweeëneenhalve centimeter dik.
Koken kun je niet vroeg genoeg leren en gelukkig zijn er dan ook voldoende kookboeken die zich op kinderen richten. Helaas zijn de gerechten daarin vaak niet al te origineel, daar kun je dit boek echter niet van beschuldigen.
Honderdtwintig pagina’s vol met de meest uiteenlopende gerechten, voorzien van heldere uitleg en duidelijk geïllustreerde stappen.
Een beetje kookboek is lekker dik, dus vol met recepten en mooie foto’s van de gerechten om likkebaardend alvast te genieten voor je nog maar een enkele pan op het vuur hebt gezet. Zo ook dit kookboek, dat weliswaar kinderen als doelgroep heeft, maar niks voor andere kookboeken onder doet in ambitie.
Na het overlijden van Puck’s moeder, heeft haar vader zich op zijn werk in de keuken van zijn succesvolle restaurant gestort. Een restaurant waar Puck uit alle macht deel van wil uitmaken, maar een negenjarige kan nog niet goed genoeg proeven, dus laat staan goed koken!
Dan dienen de zeven smaakspoken zich aan, die Puck, en de lezer, een aantal belangrijke lessen leert over smaak, eten en het leven.
Belangrijke lessen, maar ook prachtige lessen, want de afbeeldingen van illustrator José Luis García Lechner in dit boek zijn buitengewoon mooi. Elke smaak heeft een heel duidelijk kleurprofiel gekregen en dat zorgt, naast wat visuele afwisseling, vooral ook voor duiding.
Julius Muis is het liefst alleen. Hij ontloopt eigenlijk al zijn mede-bosbewoners, vaak uit noodzaak, maar bijna even vaak omdat hij ze maar vervelend vindt. Tot hij ineens onverwacht bezoek krijgt en dat blijkt toch leuker dan hij op het eerste gezicht had verwacht.
Het verhaal van een zelfredzame muis die zijn eigen gang gaat, maar in een onverwachte bezoeker een nog minder verwachte vriend vindt.
Het tweede boek dat wij recenseren van Joe Todd-Stanton is misschien nog wel mooier dan het eerste, ‘Het geheim van de Zwarte Rots, wat toch ook al een prachtboek was. Net als het vorige boek heeft deze ook weer een hele fijne stevige omslag en mooi dik papier, wat meteen het gevoel van hoge kwaliteit geeft.
Op Granaatappelstraat nummer 10 wonen een heleboel verschillende mensen uit verschillende culturen, met verschillende culinaire gewoontes en verschillende lievelingsgerechten.
Elke bewoner maakt vandaag één van zijn favoriete gerechten en zo vormen ze tezamen een heerlijk gezamenlijk maal dat in de achtertuin met z’n allen genuttigd gaat worden. Als dat geen smullen wordt!
Dit kinderkookboek van Felicita Sala pakt het nou eens helemaal anders aan. Dit boek is namelijk niet helemaal volgepropt met recepten, maar bevat juist een selecte verzameling van vijftien diverse klassiekers waar de ruimte voor is genomen en die ook nog eens bijzonder mooi geïllustreerd zijn.