Nu oom Fos ziek is moet Ardin in de timmerwerkplaats werken om de grootste opdracht ooit voor de timmerman op tijd klaar te krijgen. Maar dat gaat nooit lukken als oom Fos niet beter wordt en dan wordt Ardin ook nog eens afgeleid door een bijzonder stuk hout dat hij vindt.
Het mysterieuze Schemerwoud aan de rand van het dorp intrigeert de kinderen van het dorp al tijden. Wanneer het bijzondere stuk hout Ardin het bos in leidt begint een bijzonder avontuur dat het leven van alle dorpelingen op zijn kop zet.
Vast auteursduo Jeanet Kingma en Myriam Berenschot hebben samen al heel wat boeken op de markt gebracht. Het eerder gerecenseerde ‘Viltstiftbos‘ bijvoorbeeld, waarin een bos ook al een grote rol speelde, was al erg leuk, maar beide auteurs lijken behoorlijke stappen te hebben gemaakt ondertussen.
Het is niet Hidde’s zijn beste dag, alles gaat verkeerd en Hidde reageert op de enige manier die hij kent, hij huilt. En het is zelfs zo’n dag dat het niet lijkt op te houden, er komt maar geen einde aan de tranen, of toch…
Zelfs een huilebalk als Hidde is gevoelig voor het grote-broerschap, maar is dat ook voldoende om zijn tranen te doen stoppen en over zijn eigen verdriet heen te stappen om zijn kleine broertje te troosten?
Tiptoe Print is een relatief nieuwe speler op de kinderboekenmarkt, maar we hebben hier al een heel aantal boeken van de uitgeverij mogen recenseren. Tot nog toe is er nog geen boek geweest dat tegen is gevallen, Tiptoe Print heeft zich ondertussen tot een standaard voor kwaliteit weten te ontwikkelen.
Van 4 oktober tot en met 15 oktober is het weer tijd voor de allerlangste week van het jaar, de Kinderboekenweek 2023! Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’ en uiteraard zijn er ook dit jaar weer heel veel prachtige nieuwe kinderboeken verschenen met dat thema in gedachte.
Maar ook is er voor kinderen van zes tot twaalf jaar natuurlijk weer het Kinderboekenweekgeschenk, cadeau bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken. Dit jaar is het geschreven door Sanne Rooseboom, met illustraties van Sophie Pluim, en draagt het de titel “Ravi en de laatste magie”. Sanne is vooral bekend van haar prachtige en spannende serie “Het Ministerie van Oplossingen”, dus vergeet niet om op tijd een mooi kinderboek aan te schaffen en het Kinderboekenweekgeschenk te scoren!
Voor de kleinsten is er het Prentenboek van de Kinderboekenweek, een groots voorleesboek voor een klein prijsje. Geheel in lijn met het thema is dat dit jaar “Mijn huis is jouw huis” door Yvonne Jagtenberg, die je misschien wel kent van de grappige Balotje boeken.
Wanneer de vader van Lulu al zijn leeuwen verliest in een grote brand wil Leeuwentemmersdochter Lulu meteen op zoek naar nieuwe leeuwen om haar eigen toekomst als leeuwentemmer in het circus veilig te stellen, maar dat is zelfs nog een stuk lastiger dan je zou verwachten.
Oma verteld haar kleindochter over haar ‘grote omweg’ om de pijn van een ongewilde verhuizing te verzachten, de aanzet van een groots en gevaarlijk avontuur.
Tekenaar Aurélie Neyret, bekend van haar succesvolle serie ‘Het dagboek van Cerise‘, werkt nu samen met twee scenaristen om een verhaal te vertellen dat een stuk realistischer is dan de avonturen van Cerise, maar daarom zeker niet inboet in magie en verbeelding.
Een koninklijk stel lukt het maar niet om de troonopvolging veilig te stellen en ten einde raad nemen Koning en Koningin apart van elkaar een onorthodoxe stap, die zowaar twee prachtige, maar wel heel bijzondere kinderen oplevert.
Een ouderwets sprookje in een modern jasje, een boek dat zich precies in het midden tussen prentenboek en stripboek beweegt, Tom Gauld laat zien wat hij kan in zijn eerste kinderboek.
Tom Gauld zijn typische tekenstijl werkt verbazingwekkend goed in een kinderboek, de illustraties zijn prachtig helder en zitten regelmatig vol met de interessantste details. De teksten die ook van zijn hand zijn, zijn vakkundig vertaald door gevierd kinderboekenauteur Tjibbe Veldkamp en zouden zo uit een klassiek sprookje kunnen komen.
Elke dinsdag haalt opa de kleine Yotam op van school en dit keer raakt de kleuter geïntrigeerd door de vele rimpels van opa. Hij legt uit dat met de jaren ook hij deze tekenen van geluk en verdriet zal krijgen en dat elke rimpel een leuke of vervelende herinnering representeert.
Een middag als alle andere die door het kabbelende gesprek van de twee familieleden een bijzondere wending krijgt. Een gesprek over ouderdom, familie, vergankelijkheid en de schoonheid van het leven.
Elk kind vraagt zich wel eens af wat die lijnen op het gelaat van hun grootouders nou eigenlijk zijn en bij Yotam en Amnon leidt dat tot een wondermooi gesprek. Een gesprek dat door de treffende aquareltekeningen van Ninamasina prachtig wordt geïllustreerd.
Als er één tak van de wetenschap is die de afgelopen decennia enorme sprongen heeft gemaakt, dan is het de genetica wel. Het menselijk DNA is ontrafeld (onder andere), er zijn DNA editing technieken ontwikkeld die recht uit science fiction verhalen lijken te komen en we staan waarschijnlijk aan het begin van een onvoorstelbare revolutie.
De kinderen van nu doen er dan ook goed aan zich een beetje te informeren over wat ze te wachten staat, want wat zijn genen eigenlijk en wat heb je er aan?
En wat een geluk hebben die kinderen van tegenwoordig, want Stefan Boonen heeft recent dit prachtige en enorm informatieve boek geschreven, waarin hij alles wat we momenteel weten over DNA en genen op een duidelijke en overzichtelijke manier uit de doeken doet.
Wanneer je als tweeling in het weeshuis te horen krijgt dat je eigenlijk van een oude adellijke familie afstamt, spring je natuurlijk een gat in de lucht en pak je meteen je boeltje in.
Maar dit is niet zomaar een familie, want het familie motto ‘Stapelgek maar niet gevaarlijk’ blijkt al snel op waarheid te berusten en dat luidt dan ook een knotsgek en levensgevaarlijk avontuur in.
Deze mooie heruitgave van dit al in 1996 verschenen boek van Mark Tijsmans, vooral bekend van zijn populaire serie Wiet Waterlanders en zijn scripts voor de Vlaamse politieserie Flikken, doet de auteur hopelijk ook eens goed doorbreken in Nederland.