Wat is nou een boek? In ieder geval veel meer dan alleen een stapel papier tussen twee kaften met wat draadjes erdoor om de bladzijden bijelkaar te houden. Een boek is een antwoord, een schuilplaats, een avontuur, maar nog zoveel meer.
Een boek met de titel ‘Een boek’, je moet er maar op komen, én het aandurven. Andrés López heeft dat in ieder geval gedaan en er een prachtig zoekboek van gemaakt, waarin, zoals je vast al verwachtte, een boek centraal staat.
Een zoekboek dat het boek als onderwerp heeft met op elke 2 pagina’s een nieuwe invalshoek. Dit boek belicht dan ook alle kanten van het boek, want iedereen vindt weer wat anders in het boek dat hij of zij leest.
Frank z’n vlieger belandt op het dak van een piraat in ruste die aan het meer woont, deze gepensioneerde piraat is hem liever kwijt dan rijk, maar onverwacht worden ze toch vrienden.
Woeste Willem is deze voormalige piraat die aan een meer in het bos is gaan wonen. Hij duldt geen pottenkijkers en zit het liefste alleen door zijn verrekijker in de verte te turen. Maar dan heeft hij niet gerekend op Frank die zijn leven onverwachts binnenkomt en zijn hart weet te veroveren.
Dit kan met recht een klassiek prentenboek genoemd worden, gemaakt door het inmiddels beroemde Duitse kinderboeken illustrator en schrijvers echtpaar Schubert. De jaarlijkse actie ‘Geef een prentenboek cadeau!‘ heeft in 2020 dit boek dan ook uitgekozen als prentenboek van het jaar. Vanaf 12 juni is ‘Woeste Willem’ dus voor maar €2,50 te koop in de boekhandel!
Tasko en zijn nieuwe buurmeisje Fenna zijn allebei gek op tekenen. Als Tasko een tekening van Fenna afmaakt komen ze met zijn tweeën ineens in de wereld van de tekening terecht en belanden ze van avontuur in avontuur.
Ze maken vrienden met hun getekende karakters en de twee paarden die Fenna had getekend. Maar hoe komen ze weer terug in de echte wereld? En willen ze dat eigenlijk nog wel?
Het gegeven van een tekening waar de hoofdrolspelers in stappen is heerlijk voor kinderen, zo kunnen ze hun eigen fantasiewereld echt beleven en dat is natuurlijk de droom van elk kind. De gedeelde tekening van Tasko en Fenna bevat allerlei dingen die ze leuk vinden, maar er zit toch wat meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken en zo wordt het een heel spannend avontuur.
Sylvia Weve komt eigenlijk nooit in Ootmarsum, maar die ene keer dat ze er was, in de Koggelsteeg, deed ze de vondst van haar leven. Een gedeelte van een geschrift in slechte staat, maar leesbaar, waar na een speurtocht naar de rest en de inmiddels overleden auteur én een grote reparatieklus, uiteindelijk dit boek uit is voorgekomen.
Een bonte verzameling van tot nu toe onbekende dieren, tenminste, ik ben ze nog nooit tegengekomen.. Van de Gekooide Tureluur (lat. Avis Insanus Captus) tot de Wamsteker (lat. Feles Vadere Alibi) en de Slotslak (lat. Cochlea Arx) zijn dit allemaal uiterst bijzondere en vooral onconventionele diersoorten.
Gouden Penseel winnares Sylvia Weve is een ondertussen behoorlijk bekende en gelauwerde illustratrice die, naast veel werk voor tijdschriften en kranten, door verschillende kinderboekenauteurs wordt gevraagd om de illustraties te leveren bij hun schrijfwerk. Dit keer doet Weve alles zelf en schrijft ze dus ook de behoorlijk absurde teksten van dit boek vol onbestaanbare dieren.